Ska du välja gran eller fur?

Brädgården bågnar av brädor, stolpar och skivor i ljust trä, som du kan använda till alla dina byggprojekt. Men det har betydelse om du väljer gran eller fur, för det finns små skillnader i deras egenskaper och vad de passar bäst till.

Gran

Det mesta av den gran du hittar på brädgården, är rödgran. Träet är lite mjukare, lättare och ljusare än fur, Det är inte heller någon stor skillnad mellan den innersta kärnveden och den yttre splintveden.

Gran har normalt färre och mindre kvistar än fur och de är ofta svarta och hårda.

Gran innehåller mindre kåda än fur, men kådan samlas ofta i relativt stora gömslen, som varierar från 3 till 8 cm i diameter. Från dessa gömslen kan det sippra ut stora mängder kåda – man säger att träet svettas kåda.

Hålls kärnvirket torrt och fritt från kontakt med fuktig jord, kan det hålla i upp till ca 60 år. Ligger det permanent i sötvatten, kan det hålla i flera hundra år.

Den ljusa granen har ingen färgskillnad mellan kärnveden och den yttre splintveden.

Den ljusa granen har ingen färgskillnad mellan kärnveden och den yttre splintveden.

Impregnering

Gran passar generellt bättre till utomhuskonstruktioner än fur, eftersom träet har en stängd cellstruktur. Därför är det också svårare att impregnera. Det kan dock tryckimpregneras, om träet inte är tjockare än 25 mm.

Utomhus kan gran både stå obehandlat (under tak) eller ytbehandlas med olika sorters trägrund och färg. Gran finns också i en genomimpregnerad version som kallas ”Superwood”.

Fördelar:

 • Tar upp mindre fukt än fur tack vare stängd cellstruktur
 • Mer formstabilt än fur
 • Mer böjbart än fur

Nackdelar:

 • Kan svettas stora mängder kåda
 • Inte lika slitstarkt som fur
 • De små och hårda kvistarna kan vara svåra att hyvla och slipa

Rekommenderad användning

Förutom att det är ett idealiskt konstruktionsvirke (brädor, reglar och takstolar) går gran också utmärkt att använda för ytterpanel och andra ställen där regnvattnet lätt kan rinna av, t ex fasader på hus, garage, skjul, carport osv. Och det oavsett om det är impregnerat eller ej.

Om du ska måla det, rekommenderar vi en mörk nyans, då den relativt rikliga mängden kåda lättare syns mot ljus bakgrund.

Fur

Fur är det vanligaste träslaget på svenska brädgårdar och byggmarknader. Träet har tydliga ljusa och mörka mönster – ofta med stora cirkelformade eller ovala kvistar. Från kvistarna kan det tränga ut små droppar av kåda, men inte i samma mängder som hos gran.

Kärnveden är mörk, gulbrun eller rödbrun och har bra hållbarhet. Den yttre splintveden är ljusgul och tar lätt upp fukt, så den angrips snabbare än gran av mögel och röta om det obehandlade träet placeras i fuktig miljö.

Kort sagt är fur starkt invändigt och svagare på utsidan, medan motsatsen gäller för gran. Därför krävs det att fur tryckimpregneras om det ska användas för byggprojekt utomhus.

Om fur ska användas utomhus, ska det vara tryckimpregnerat, som den här ”koppargröna” plankan.

Om fur ska användas utomhus, ska det vara tryckimpregnerat, som den här ”koppargröna” plankan.

Impregnering:

Furu är enkelt att impregnera, eftersom splintveden är öppen och snabbt suger åt sig fukt. Kärnvirket är tätt med mycket kåda och går inte att impregnera. Det har å andra sidan lång hållbarhet.

Om träet är tryckimpregnerat och NTR-märkt, en gemensam nordisk standard för impregnering, kommer det att hålla länge, även om det inte ytbehandlas med olja eller något annat.

Fördelar:

 • Lite hårdare och starkare än gran
 • Enkelt att bearbeta
 • Mer lämpligt för snickeriarbeten än gran

Nackdelar:

 • Angrips snabbare av mögelsvamp (obehandlat)
 • Ska tryckimpregneras för användning utomhus
 • Kvistar kan svettas kåda

Rekommenderad användning

Fur kan användas till det mesta – brädor, fönster, dörrar, möbler, golv, stolpar och pålar. Men för att användas utomhus krävs att det tryckimpregneras.

Jämfört med gran är fur lite hårdare och mer slitstarkt, vilket gör det lämpligt för trädäck och golvplankor, som ju slits en hel del. Och så är det mer lättarbetat om du gör olika snickeriarbeten.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Trä