Så här får du mest trä för pengarna

Såga dina egna stolpar, brädor och lister, och få trä av en unik kvalitet - i exakt de dimensioner som du vill ha. Vi visar hur du får ut mesta möjliga av en planka!

Om du gärna vill bygga med det bästa virket, såga då ut det själv! Om du kapar på rätt rätt så får du virke som är formstabilt och som rör sig minimalt.

Vi visar hur du kan få ut virke av högsta kvalitet från en tråkig planka. Steg för steg berättar vi vad du ska göra för att få ut så mycket som möjligt av plankan.

Vi visar också skillnaden mellan de olika utsågningarna och berättar vad de passar bäst till. Dessutom får du en förståelse för materialet som du kan ha nytta av nästa gång du ska välja virke på byggmarknaden.

Dela plankan

Vi har fått ut nio kvalitetsbitar av vår planka. Vi visar hur du använder en planka på bästa möjliga sätt.

1

Hitta ådringsriktningen. Med hjälp av ett snöre eller ett måttband ska du ta reda på var ådringsriktningen ändras. Det är där som trädet någon gång har ändrat växtriktning.

2

Kapa plankan på längden där ådringsriktningen ändras. Använd riktningen från måttbandet för att ta ut vinkeln.

3

Själva kärnan är mjuk och därför dålig att ha i kanten på en i övrigt bra bit virke. Såga bort kärnan helt, eller dela plankan minst 2 cm från kärnan.

4

Placera plankan så att krökningen vänds nedåt när den ska sågas. På så sätt undviker du att klingan kläms när du delar plankan.

5

Finns det som här en genomgående spricka i själva kärnan (A) så ska den sågas bort helt och hållet.

6

Såga ren kanten på plankan. Placera snittet så långt ut som möjligt, men fortfarande parallellt med de snitt som delar plankan.

7

Sprickor kan vara dekorativa men om du hellre vill såga bort dem, vänta då med att göra det tills träet ska sågas ut till mindre bitar.

8

Brister på ytan försvinner helt om virket senare ska hyvlas. Om du bara sågar bort bristerna är risken att du gå miste om en bra bit virke som det inte är något fel på.

9

Även om träet ser ut så här så är det faktiskt riktigt bra virke. Om du kan leva med sprickan har du ett superstarkt virke.

Kvalitet och kvantitet

Hur stammen sågas upp avgör till stor del kvaliteten på slutprodukten. Sågningen avgör också vad virket passar till.

Trä rör sig alltid

Blocksågat trä rör sig mycket mer än stjärnsågat trä. När en blocksågad bräda torkar kommer snittytan väldigt tydligt att “sträcka” sig mot årsringarnas riktning.

Blocksågning

En blocksågad bräda ger efter lätt och är mer benägen att knäckas och spricka. Det betyder dock inte att den är oanvändbar. Tvärtom. Blocksågat virke kan användas inomhus men också som panel utomhus. Ska den användas som panel ska du komma ihåg de här tre sakerna: Vänd alltid märgsidan/kärnan på brädan utåt, se till att panelen har ventilation på baksidan och så ska panelbrädorna behandlas med en diffusionsöppen träskyddsfärg.

Blocksågat virke har sågats rakt över årsringarna i stammen.

Vattnet leds in i veden och träet böjs motsatt årsringarnas riktning.

Kvartersågning

Kvarterssågat virke är inte riktigt lika bra som stjärnsågat - men nästan. Träet kan dock vridas lite snett vid torkning och tillförsel av fukt. Användningsalternativen är många. Det är för fin virkeskvalitet för en enkel bräda, men inte riktigt så bra som krävs för ett gavelfönster i söderläge. Allt däremellan passar det riktigt bra till.

Kvarterssågat virke är (nästan) lika bra som stjärnsågat virke. Här eftersträvas att såga tvärs över årsringarna, samtidigt som så mycket som möjligt av virket används.

Här är årsringarna diagonala och träet kan dras snett vid torka och fuktpåverkan.

Stjärnsågning

En stjärnsågad bräda är väldigt fuktavvisande, den är hård och kommer knappast att spricka eller knäckas. Den krymper eller utvidgar sig inte speciellt mycket, och så kräver den minimalt med ytbehandling. Stjärnsågat virke är idealiskt för att tillverka dörrar och fönster eller som droppnäsa eller täckbräda på utsatta ställen.

Stjärnsågat virke är den stabilaste och mest hållbara utsågningen. Här läggs snittet konsekvent tvärs över årsringarna.

Stjärnsågat är väldigt formstabilt eftersom årsringarna går tvärs över träets bredaste del.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä