Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Resin och trä - ny, spännande teknik

Skriv ut Spara artikel

Resin kan användas för många olika ändamål. Det plastliknande materialet gör det möjligt att gjuta allt från smycken och lampskärmar till plankbord med snygga effekter. Vi visar dig hur du arbetar med resinet när vi skapar en liten ”bordsflod”.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.200 kronor

Lacken ska täcka hela bordet så att bordet får en slät och gyllene yta.

Intro

Oavsett om du är konstnär, modellbyggare, båtägare eller nyfiken gör-det-självare, kan resin användas på många olika sätt. Resin syftar på konstharts och är en plastliknande tvåkomponents- epoxi som påminner om det verkliga materialet. Resin och härdare ger en klar epoxi, och genom att tillsätta pigment är det bara fantasin som sätter gränser för färgen.

Det är både lätt och besvärligt att arbeta med resin. Det är lätt på grund av att det i princip bara är att blanda två flytande komponenter och vänta på att det ska härda. Det är besvärligt eftersom det kräver en ordentlig övertäckning, stabil temperatur och exakt uppmätning. Följ rekommenderade skikttjocklekar och härdningstider.

Se hur du bygger bordet med resin

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du arbetar med resin. Arbetet är enkelt, men du ska vara noga med att hålla tider, mängder och temperaturangivelser. Vi visar hur du:

  • gör träet till bordet klart
  • blandar resinen
  • slipar och lackar med resin

Instruktion

Förbered träet

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Resin vidhäftar till de flesta material. Du kan kombinera materialet med t.ex. sten, metall eller trä. Vi har valt att konstruera en liten modell av en ”bordsflod” och har köpt en helt vanlig sidobräda i Douglastyp med en tjocklek på 25 mm. Brädan har oregelbundna ”naturliga” kanter som vi utnyttjar för att konstruera en ”bordsflod” i ett litet bord. Den här typen av brädor finns i många olika former och storlekar, men oavsett vilken storlek du väljer och hur du konstruerar ditt bord kommer resultatet alltid att bli unikt.

1

En utvald bit av sidobrädan skärs ut. Brädan ska ha en överlängd på 2-4 cm så att överskjutande delar till sist kan skäras bort.

2

Brädan är inte lika bred i bägge ändar. Vi mäter och markerar därför upp mitten i bägge ändar med en snickarpenna.

3

Brädan spräcks mitt i ådringen. Har du ingen bordscirkelsåg kan du använda en handhållen cirkelsåg eller en sänksåg och skära efter ett sidoanslag eller en styrskena.

4

De naturliga kanterna rensas på lös bark, löst trä och smuts. Du behöver inte ta bort färg, kvistar och hål. Det viktigaste är bara att materialet sitter fast.

5

Använd ett bra arbetsbord och se till att det är vågrätt. Vi lägger en platta ovanpå ett högt arbetsbord. Plattan klossas upp så att ytan är helt vågrät.

6

De två brädorna läggs ihop med de ojämna kanterna mot varandra. Brädorna läggs på en bit bakplåtspapper som är så långt att det även kan täcka ändarna.

7

Bakplåtspappret viks in i ändarna så att risinet inte kan rinna ut ur ”floden”. Det hela hålls på plats av två avkortade läkter och en lång skruvtving.

Blanda resinet

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Resin finns i olika versioner och det finns ofta olika typer av härdare. Båda komponenterna påverkar härdningsprocessen.

Det är extremt viktigt att du följer de allmänna anvisningarna som följer med produkten samt rekommendationerna när det gäller kvantiteter och temperatur. Det är ofta bäst att arbeta vid en vanlig rumstemperatur på 18-20 grader.

1

Om ditt resin ska färgas, ska du hälla upp den totala mängden till projektet i en ren hink så att färgen blir densamma i alla lagren. Använd en våg för att kontrollera mängden.

2

Tillsätt lite pigment i taget. Det behövs inte så mycket för att genomfärga resinet. Rör om blandningen ordentligt så att pigmentet fördelas jämnt.

3

Häll 5 delar färgat resin och 1 del härdare i en klar och ren plastkopp och blanda grundligt. Koppen kan endast användas en enda gång, eftersom resinet blir stenhårt när det härdar.

4

Häll ut blandningen i botten på ”floden” så att den fördelas jämnt. Dra resinet mot sidorna med en pensel så att alla kontaktytor på träet grundas och tätas.

5

Häll en ny portion i ”floden” som räcker till ett lager på högst 5-6 mm. Blandningen fördelas jämnt på botten av ”floden”. Det tar mellan 3 och 12 timmar innan resinet är klart för påföring av ett nytt lager.

6

Svetsa försiktigt bort luftbubblorna efter varje skikt med en gasolbrännare. Det är mycket viktigt att du håller avståndet och endast svetsar ganska lätt på ytan.

7

När resinet har härdat häller du ett nytt lager i ”floden” på samma sätt. Fortsätt tills floden är i linje med eller precis under brädornas ovansida.

Slipa och lacka

låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Vi har valt att täta hela bordet med ett tunt lager resin. Det betyder att vi kan bevara ett lite rått utseende på träet under ett helt tätt och slätt lager av resin. Det tjockflytande resinet kommer att täppa till hål och fördjupningar samt göra ytan lättrengörlig och stark.

Vi vill inte dölja träet, men gärna göra det en aning mörkare så att det får en varm och gyllene glöd. Vi gör därför en blandning som är nästan lika svart som resinet som flyter i ”floden”.

1

Ta bort skruvtvingen och klossarna när resinet har härdat och gör bordet klart för den sista lackningen. Resinet har vanligtvis härdat helt efter 24 timmar.

2

Ändarna skärs till så att bordsskivans kanter framträder som skarpa hela vägen runt. Ytan slipas slät så att toppar och andra oönskade fel avlägsnas.

3

Vi slipar bordet med en bit fint sandpapper innan vi rundar av kanterna med en avrundningsfräs i överfräsen. I motsats till skarpa kanter är runda kanter nämligen bra på att ”hålla kvar” ett tjockt lager resin.

4

Vi blandar ett ”lack” som består av 5 delar resin, 1 del härdare och en liten mängd pigment - ungefär hälften så mycket som vi använde till ”floden”. Rör samman pigment och färg ordentligt innan du tillför härdaren.

5

Låt ”lacken” flyta ut och droppa av på bakplåtspappret. Ta hela tiden bort dropparna på undersidan med en pensel innan lacken börjar härda. Den ska härda i minst ett dygn.

Material

Tidsförbrukning

Resin ska ges tid att härda - och ofta i flera omgångar. Hur länge man ska vänta beror på skikttjockleken, temperaturen och typen av härdning. Vi har lagt ca 3 dagar på projektet.

Pris

Resin kostar 300-1200 kr per liter beroende på sort.

Svårighetsgrad

Arbetet är enkelt, men du ska vara noggrann med att följa tider, kvantiteter och rekommendationer när det gäller temperaturer.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Resin och trä - ny, spännande teknik
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Resin och trä - ny, spännande teknik
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka