Resin och trä - ny, spännande teknik

Resin kan användas för många olika ändamål. Det plastliknande materialet gör det möjligt att gjuta allt från smycken och lampskärmar till plankbord med snygga effekter. Vi visar dig hur du arbetar med resinet när vi skapar en liten ”bordsflod”.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
1.200 kronor
Epoxy resin: Resin och trä - ny, spännande teknik

Lacken ska täcka hela bordet så att bordet får en slät och gyllene yta.

Intro

Oavsett om du är konstnär, modellbyggare, båtägare eller nyfiken gör-det-självare, kan resin användas på många olika sätt. Resin syftar på konstharts och är en plastliknande tvåkomponents- epoxi som påminner om det verkliga materialet. Resin och härdare ger en klar epoxi, och genom att tillsätta pigment är det bara fantasin som sätter gränser för färgen.

Det är både lätt och besvärligt att arbeta med resin. Det är lätt på grund av att det i princip bara är att blanda två flytande komponenter och vänta på att det ska härda. Det är besvärligt eftersom det kräver en ordentlig övertäckning, stabil temperatur och exakt uppmätning. Följ rekommenderade skikttjocklekar och härdningstider.

Se hur du bygger bordet med resin

I denna gör-det-självbeskrivning visar vi hur du arbetar med resin. Arbetet är enkelt, men du ska vara noga med att hålla tider, mängder och temperaturangivelser. Vi visar hur du:

  • gör träet till bordet klart
  • blandar resinen
  • slipar och lackar med resin

Instruktion

01
Förbered träet 7 Steg

Resin vidhäftar till de flesta material. Du kan kombinera materialet med t.ex. sten, metall eller trä. Vi har valt att konstruera en liten modell av en ”bordsflod” och har köpt en helt vanlig sidobräda i Douglastyp med en tjocklek på 25 mm. Brädan har oregelbundna ”naturliga” kanter som vi utnyttjar för att konstruera en ”bordsflod” i ett litet bord. Den här typen av brädor finns i många olika former och storlekar, men oavsett vilken storlek du väljer och hur du konstruerar ditt bord kommer resultatet alltid att bli unikt.

Epoxy resin: En utvald bit av sidobrädan skärs ut. 1

En utvald bit av sidobrädan skärs ut. Brädan ska ha en överlängd på 2-4 cm så att överskjutande delar till sist kan skäras bort.

Epoxy resin: Brädan är inte lika bred i bägge ändar. 2

Brädan är inte lika bred i bägge ändar. Vi mäter och markerar därför upp mitten i bägge ändar med en snickarpenna.

Epoxy resin: Brädan spräcks mitt i ådringen. 3

Brädan spräcks mitt i ådringen. Har du ingen bordscirkelsåg kan du använda en handhållen cirkelsåg eller en sänksåg och skära efter ett sidoanslag eller en styrskena.

Epoxy resin: De naturliga kanterna rensas på lös bark, löst trä och smuts. 4

De naturliga kanterna rensas på lös bark, löst trä och smuts. Du behöver inte ta bort färg, kvistar och hål. Det viktigaste är bara att materialet sitter fast.

Epoxy resin: Använd ett bra arbetsbord och se till att det är vågrätt. 5

Använd ett bra arbetsbord och se till att det är vågrätt. Vi lägger en platta ovanpå ett högt arbetsbord. Plattan klossas upp så att ytan är helt vågrät.

Epoxy resin: De två brädorna läggs ihop med de ojämna kanterna mot varandra. 6

De två brädorna läggs ihop med de ojämna kanterna mot varandra. Brädorna läggs på en bit bakplåtspapper som är så långt att det även kan täcka ändarna.

Epoxy resin: Bakplåtspappret viks in i ändarna så att risinet inte kan rinna ut ur ”floden”. 7

Bakplåtspappret viks in i ändarna så att risinet inte kan rinna ut ur ”floden”. Det hela hålls på plats av två avkortade läkter och en lång skruvtving.

02
Blanda resinet 7 Steg

Resin finns i olika versioner och det finns ofta olika typer av härdare. Båda komponenterna påverkar härdningsprocessen.

Det är extremt viktigt att du följer de allmänna anvisningarna som följer med produkten samt rekommendationerna när det gäller kvantiteter och temperatur. Det är ofta bäst att arbeta vid en vanlig rumstemperatur på 18-20 grader.

Epoxy resin: Om ditt resin ska färgas, ska du hälla upp den totala mängden till projektet i en ren hink så att färgen blir densamma i alla lagren. 1

Om ditt resin ska färgas, ska du hälla upp den totala mängden till projektet i en ren hink så att färgen blir densamma i alla lagren. Använd en våg för att kontrollera mängden.

Epoxy resin: Tillsätt lite pigment i taget. 2

Tillsätt lite pigment i taget. Det behövs inte så mycket för att genomfärga resinet. Rör om blandningen ordentligt så att pigmentet fördelas jämnt.

Epoxy resin: Häll 5 delar färgat resin och 1 del härdare i en klar och ren plastkopp och blanda grundligt. 3

Häll 5 delar färgat resin och 1 del härdare i en klar och ren plastkopp och blanda grundligt. Koppen kan endast användas en enda gång, eftersom resinet blir stenhårt när det härdar.

Epoxy resin: Häll ut blandningen i botten på ”floden” så att den fördelas jämnt. 4

Häll ut blandningen i botten på ”floden” så att den fördelas jämnt. Dra resinet mot sidorna med en pensel så att alla kontaktytor på träet grundas och tätas.

Epoxy resin: Häll en ny portion i ”floden” som räcker till ett lager på högst 5-6 mm. 5

Häll en ny portion i ”floden” som räcker till ett lager på högst 5-6 mm. Blandningen fördelas jämnt på botten av ”floden”. Det tar mellan 3 och 12 timmar innan resinet är klart för påföring av ett nytt lager.

Epoxy resin: Svetsa försiktigt bort luftbubblorna efter varje skikt med en gasolbrännare. 6

Svetsa försiktigt bort luftbubblorna efter varje skikt med en gasolbrännare. Det är mycket viktigt att du håller avståndet och endast svetsar ganska lätt på ytan.

Epoxy resin: När resinet har härdat häller du ett nytt lager i ”floden” på samma sätt. 7

När resinet har härdat häller du ett nytt lager i ”floden” på samma sätt. Fortsätt tills floden är i linje med eller precis under brädornas ovansida.

03
Slipa och lacka 5 Steg

Vi har valt att täta hela bordet med ett tunt lager resin. Det betyder att vi kan bevara ett lite rått utseende på träet under ett helt tätt och slätt lager av resin. Det tjockflytande resinet kommer att täppa till hål och fördjupningar samt göra ytan lättrengörlig och stark.

Vi vill inte dölja träet, men gärna göra det en aning mörkare så att det får en varm och gyllene glöd. Vi gör därför en blandning som är nästan lika svart som resinet som flyter i ”floden”.

Epoxy resin: Ta bort skruvtvingen och klossarna när resinet har härdat och gör bordet klart för den sista lackningen. 1

Ta bort skruvtvingen och klossarna när resinet har härdat och gör bordet klart för den sista lackningen. Resinet har vanligtvis härdat helt efter 24 timmar.

Epoxy resin: Ändarna skärs till så att bordsskivans kanter framträder som skarpa hela vägen runt. 2

Ändarna skärs till så att bordsskivans kanter framträder som skarpa hela vägen runt. Ytan slipas slät så att toppar och andra oönskade fel avlägsnas.

Epoxy resin: Vi slipar bordet med en bit fint sandpapper innan vi rundar av kanterna med en avrundningsfräs i överfräsen. 3

Vi slipar bordet med en bit fint sandpapper innan vi rundar av kanterna med en avrundningsfräs i överfräsen. I motsats till skarpa kanter är runda kanter nämligen bra på att ”hålla kvar” ett tjockt lager resin.

Epoxy resin: Vi blandar ett ”lack” som består av 5 delar resin, 1 del härdare och en liten mängd pigment 4

Vi blandar ett ”lack” som består av 5 delar resin, 1 del härdare och en liten mängd pigment - ungefär hälften så mycket som vi använde till ”floden”. Rör samman pigment och färg ordentligt innan du tillför härdaren.

Epoxy resin: Låt ”lacken” flyta ut och droppa av på bakplåtspappret. 5

Låt ”lacken” flyta ut och droppa av på bakplåtspappret. Ta hela tiden bort dropparna på undersidan med en pensel innan lacken börjar härda. Den ska härda i minst ett dygn.

Material

Tidsförbrukning

Resin ska ges tid att härda - och ofta i flera omgångar. Hur länge man ska vänta beror på skikttjockleken, temperaturen och typen av härdning. Vi har lagt ca 3 dagar på projektet.

Pris

Resin kostar 300-1200 kr per liter beroende på sort.

Svårighetsgrad

Arbetet är enkelt, men du ska vara noggrann med att följa tider, kvantiteter och rekommendationer när det gäller temperaturer.

Video

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Använd bakplåtspapper när du limmar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trä