Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Patinera själv ditt trä med ättika & stålull

Skriv ut Spara artikel

Det är inte alltid som ett nytt, fint träslag är det bästa. Ibland kan det vara bättre om träet ser slitet ut och får en annan färg. Här kan du se en superenkel metod för att patinera trä.

Patinering av trä – se den enkla, men överraskande tekniken.

Det finns flera olika sätt att patinera trä på. Här visar vi en superenkel metod där du behandlar träet med en blandning av ättika och stålull.

Blandningen är lätt att göra och lätt att använda, och ju längre tid du låter blandningen vara kvar, desto mörkare blir träet – särskilt om du patinerar ekträ.

Ättika-stålullsblandning

Om du lägger stålull i ett glas med ättika så blir det i princip en blandning av järn och syre, eftersom ättika är en svag syra. Om du låter det stå ett tag blir järnet upplöst och det bildas s.k. järnacetat.

Ättika-stålullsblandning

I glaset till höger har stålullen legat i ättika i fem dygn. I glaset till vänster har stålullen legat i fem månader och är upplöst. Blandningen av rost eller upplöst järn ger träet dess färg och patina. Eftersom färgen ligger på ytan kommer det mesta att försvinna när träet slipas. Om du efterbehandlar med schellack blir ytan tåligare.

Gör så här

Patinera ditt trä: Vi färgar två brädor av ek – en med ca 40 procent splintved och 60 procent kärnved (t.v.) och en med ren kärnved (i mitten).

1. Vi färgar två brädor av ek – en med ca 40 procent splintved och 60 procent kärnved (t.v.) och en med ren kärnved (i mitten). Brädan till höger är också rent kärnvirke och används som referens.

Patinera ditt trä: Ättikablandningen appliceras med den mjuka sidan av en kökssvamp.

2. Ättikablandningen appliceras med den mjuka sidan av en kökssvamp. Det räcker med att fukta ytan – det ska inte droppa. Och var noga med att täcka hela ytan i ett svep – utan att göra uppehåll.

Patinera ditt trä: Blandningen färgar träet brunt på en gång, men djupet i färgen ökar ju längre blandningen får vara på.

3. Blandningen färgar träet brunt på en gång, men djupet i färgen ökar ju längre blandningen får vara på. När den önskade nyansen uppnås torkas brädan av med en torr trasa. Här har vi väntat i en minut.

Patinera ditt trä: Så mörkt blir träet om ättikablandningen får verka i 10 minuter på splintved respektive kärnved.

4. Så mörkt blir träet om ättikablandningen får verka i 10 minuter på splintved respektive kärnved. Blandningen ger en tydlig mörk färg som blir djupare ju längre tid blandningen får verka.

Patinera ditt trä: Applicera träet med schellackpolityr.

5. Applicera träet med schellackpolityr. Det bevarar ytan som blir enhetlig och satinliknande. Gör en polerboll av en bomullsduk som du lägger i en strumpa, så får du ett bra grepp när du polerar.

Patinera ditt trä: Den färdiga ytan med och utan schellackpolityr.

6. Den färdiga ytan med och utan schellackpolityr. Färgen ligger bara på ytan och försvinner om du slipar. Schellacken gör träets yta tåligare, men metoden lämpar sig inte för trä som är utsatt för mycket slitage.

Träslagens mottaglighet

Hur mycket blandningen med ättika och rost färgar träet beror på vilket träslag det gäller. De flesta träslag går att färga, men effekten blir större på ek eftersom den har ett högt innehåll av garvsyra (dock inte amerikansk ek som inte har så högt innehåll av garvsyra).

Vi har testat metoden på olika träslag, och resultatet kan ses på bilden där ek sticker ut lite extra.

Patinera ditt trä med ättika & stålull
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Patinera själv ditt trä med ättika & stålull
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka