Patinering av trä – se den enkla, men överraskande tekniken.

Det finns flera olika sätt att patinera trä på. Här visar vi en superenkel metod där du behandlar träet med en blandning av ättika och stålull.

Blandningen är lätt att göra och lätt att använda, och ju längre tid du låter blandningen vara kvar, desto mörkare blir träet – särskilt om du patinerar ekträ.

Ättika-stålullsblandning

Om du lägger stålull i ett glas med ättika så blir det i princip en blandning av järn och syre, eftersom ättika är en svag syra. Om du låter det stå ett tag blir järnet upplöst och det bildas s.k. järnacetat.

Ättika-stålullsblandning

I glaset till höger har stålullen legat i ättika i fem dygn. I glaset till vänster har stålullen legat i fem månader och är upplöst. Blandningen av rost eller upplöst järn ger träet dess färg och patina. Eftersom färgen ligger på ytan kommer det mesta att försvinna när träet slipas. Om du efterbehandlar med schellack blir ytan tåligare.

Träslagens mottaglighet

Hur mycket blandningen med ättika och rost färgar träet beror på vilket träslag det gäller. De flesta träslag går att färga, men effekten blir större på ek eftersom den har ett högt innehåll av garvsyra (dock inte amerikansk ek som inte har så högt innehåll av garvsyra).

Vi har testat metoden på olika träslag, och resultatet kan ses på bilden där ek sticker ut lite extra.

Patinera ditt trä med ättika & stålull