Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Namnet sunrise dovetails, eller ”soluppgångsfjärilar” på svenska, kommer av att tapparna liknar morgonsolens strålar.

Namnet sunrise dovetails, eller ”soluppgångsfjärilar” på svenska, kommer av att tapparna liknar morgonsolens strålar.

Visst har vi haft med häftiga japanska träfogar tidigare som varit extremt svåra att få till, men svårare än så här blir det nog inte. Sunrise dovetails är nämligen en typ av fog med långa och ömtåliga tappar som alla vrider och vänder på sig i olika riktningar.

Det finns en mycket lång matematisk förklaring till varför fogen faktiskt passar, även fast tapparna vrider sig mer och mer utåt och är bredare högst upp än längst ner.

Om du nu skulle bli biten av denna halvgalna japanska snickerikonst, och vill göra din egen personliga avancerade variant av sunrise dovetails, så kan du snabbt och enkelt googla fram formeln.

Stora tappar och mjukt trä

Här har vi dragit ned på matematiken och så länge du håller dig till att spegla tapparna exakt från det ena trästycket till det andra så fungerar det.

När du bestämt dig för att göra dina första sunrise dovetails, är det bra att börja med så breda tappar som möjligt. Du kan själv bestämma antalet och bredden på dem och ju färre och bredare de är, desto lättare blir de att hantera.

Det är också en fördel att börja med ett mjukt träslag, t.ex. tall. Det är lättare att arbeta med och tapparna kan även vridas lite mer än tappar av ett hårt trä, när delarna sätts samman.

Sist men inte minst kan det också vara bra att skaffa en stickpassare och ett så kallat ritsmått. Stort lycka till!

Ladda ner beskrivningen och lär dig att göra världens häftigaste träfog

Ett snickeriprojekt blir inte mycket svårare än så här, och det krävs tålamod och fingerfärdighet för att lyckas med världens häftigaste träfog. I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du:

  • ritar upp mönstret
  • sågar ut och snyggar till med stämjärn

Lycka till!