Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 snygga träslag för hobbysnickaren

Skriv ut Spara artikel

Amerikkalainen pähkinä

Träslagen ek, furu och björk växer i Norden och passar bra i skandinaviska hem. Men om du nu vill bygga ett litet vitrinskåp och polera det så att det blänker, svarva en skål, där man verkligen upplever träets skiftningar, eller snida en pipa och behandla den enligt konstens alla regler? Svaret är enkelt: Du måste ha tag i rätt träslag. Frakt tillkommer på alla prisexempel.

De 5 träslagen

Briar

Beskrivning: Briar är benämningen för rotveden på trädljung som växer vilt i bland annat Medelhavsområdet, på Kanarieöarna och i de Östafrikanska bergen. Tack vare att trädet växer så långsamt har det täta årsringar, vilket gör virket mycket hårt. Dessutom påverkas träet nästan inte alls av eld och värme.

Användning: Briar används främst för att göra pipor. Träets motståndskraft mot eld i kombination med dess hårdhet, gör det till ett självklart val. Dessutom träder träets spräckliga yta fram snyggt när träet poleras.

Prisexempel: Från 120 kronor för en liten kloss på ca 47 x 60 x 80 mm, www.janzen-pfeifen.de.

Ebenholts

Beskrivning: Ebenholts är samlingsnamnet för ett antal träslag med svart kärnved. Ebenholts växer i regnskogen i Sydamerika, Afrika, Sydostasien, Indien, Sri Lanka och Australien. Trädet kan bli upp emot 30 meter högt och har ofta en cylindrisk stam med en diameter på upp till 1 meter.

Användning: Ebenholts är ett väldigt tungt och hårt träslag med stor volymförlust. Det sågas därför ofta upp i mindre bitar för att underlätta torkningsprocessen. Ebenholts kan bl a användas för att göra figurer, statyetter, instrument, schackpjäser och knivskaft.

Prisexempel: En kloss på ca 25 x 40 x 120 mm till ett knivskaft kostar 189 kronor, www.knivmaterial.se.

Körsbär

Beskrivning: Körsbärsträd växer i många svenska trädgårdar, speciellt i landets södra delar. De är vackra när de blommar, körsbär är gott och träet är fantastiskt vackert när det bearbetas. Den rödaktiga, närmast gyllene färgen i kombination med de mörkare ådringarna är spektakulärt. Körsbär räknas som ett av de mjukare träslagen inom kategorin hårt trä.

Användning: Körsbärsträ (och fruktträ generellt) är väldigt populärt bland träsnidare tack vare de vackra färgskiftningarna. Det har dock en tendens att spricka när det torkar. Men sådan är ju träsnidarens lott. Körsbär används också till trappräcken, små möbler och vinkorkar.

Prisexempel: Ett stycke på 52 x 52 x 300 mm amerikansk körsbär kostar 119 kronor, www.holmtravaror.se.

Mahogny

Beskrivning: Det finns bland annat afrikansk mahogny (Khaya) och amerikansk mahogny (Swietienia). Den sistnämnda är lite mer hållbar än den första, och idag odlas det mesta träet på plantager i Sydostasien.

Användning: Träets styrka, liten volymförlust och den vackra, rödaktiga glöden som mörknar med tiden, gör att det är populärt till möbler och musikinstrument. Mahogny lämpar sig dessutom till att bygga båtar, vilket säger något om träets allsidighet.

Prisexempel: En bit mahogny sipo på ca 25 x 40 x 120 mm kostar 37 kronor, www.thegoodstuffshop.dk/-sv.

Amerikansk valnöt

Beskrivning: Den här sortens valnöt härstammar från östra Amerika. Träden kan bli upp till cirka 30 meter höga, medan stammarna som ofta är krokiga har en diameter på upp till 60 cm. Träslaget har en ganska liten volymförlust och är väldigt hållbart.

Användning: Amerikansk valnöt används till bl a bordsskivor, möbler, högtalarlådor och skålar. Träet har ofta en grågul färg med en blåaktig, nästan violett glöd. Valnöt är enkelt att arbeta med och med rätt efterbehandling kan du få en imponerande finish. Valnöt är hårt mot verktygen, så du måste förvänta dig att de blir slöare under arbetets gång.

Prisexempel: En bit på 63 x 140 x 500 mm kostar 409 kronor, www.slojdfokus.se.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: 5 snygga träslag för hobbysnickaren
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka