Världens enklaste tapet

Nu kan alla tapetsera! Med non-woven-tapet slipper du det otympliga tapetserar-bordet, och det är slut med ihopvikta tapeter som ska ligga och svälla. Nu stryker du bara ut lim på väggen och sätter upp våderna. Tapetens baksida är förstärkt, och det innebär att tapetvåderna håller längre och är lättare att arbeta med.

Limmet stryks direkt på väggen i stället för på baksidan av tapetvåderna.

Limmet stryks direkt på väggen i stället för på baksidan av tapetvåderna.

Smart tapet med stark baksida

Den mesta tapet som idag säljs till gör-det-självare är av typen non-woven, även kallat smart tapet bland yrkesmän. Tapeten har en baksida av filt, vilket betyder att man inte behöver sätta någon utjämning först för att få tapeten att sitta fast ordentligt på väggen när man tapetserar.

Det är inte svårt att tapetsera med non-woven-tapet, men det är viktigt att du har koll på de grundläggande principerna innan du sätter igång. I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du gör.

Lycka till!

Den armerade baksidan gör tapeten stark.

Non-woven-tapet har under de senaste åren helt tagit över tapetmarknaden. Den tjocka, slitstarka tapeten består av två lager: den kraftiga, förstärkta baksidan och den dekorativa framsidan. Eftersom limmet stryks direkt på väggen, kan tapeten föras runt på den, så att våderna lätt justeras kant i kant med varandra.

Dessutom är non-woven-tapet lätt att rengöra, då den är avtorkningsbar.

Det är viktigt att väggen är grundad och rengjord från damm innan du tapetserar. En del tapeter är dessutom gjorda så att du lätt kan dra av det översta lagret. Den är därför lätt att ta bort om du tröttnar på den mönstrade framsidan.

Leta efter symbolerna på tapetrullen för att se om den är löstagbar m.m.

Rulla ut lim på väggen och sätt upp tapetvåden. Tapetlimmet rullas ut på väggen med en roller. Du behöver inte skära till våderna före. Fäst rullen på väggen mot taket och rulla ner mot golvet. Låt tapetvåden sticka ner en bit så att du har lite marginal i nederkant.

Skär av vid golv och tak. När tapeten sitter helt där den ska, skär du bort överflödet. Tryck tapeten in mot väggen med en spackel, och skär med en vass mattkniv eller med spackeln.

3

Sätt upp nästa våd. Stryk bara ut lim på väggen för en våd åt gången. Tapetvåderna ska inte överlappa varandra, utan ska ligga kant i kant.

4

Pressa ut luftbubblorna. Det är viktigt att det inte finns kvar luftbubblor under tapeten. Stryk ut de med händerna, och använd en borste över skarvarna.

Material

  • Non-woven-tapet
  • Tapetlim

Tidsförbrukning

Det beror på utformningen av väggen. En slät vägg utan nischer m.m är snabbt tapetserad.

Pris

En 53 cm bred rulle tapet med 10 meter kostar från 200 kr. 3 liter tapetlim kostar ca 150 kr.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv