Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stor guide till tapeter

Skriv ut Spara artikel

Efter åratal i skamvrån börjar tapeten bli ”inne”, och tar återigen plats på våra väggar. Tapet finns i otaliga modeller, färger och mönster, så möjligheterna är nästan oändliga – från hela rum till enkla våder eller en diskret bård.

VARIATION: Det finns mängder av möjligheter – från tunn filt till tjock tapet med grälla färger och stora mönster.

VAD ANVÄNDS TAPET TILL?

VÄGGAR
Väv och vinyl har i många år varit populära väggdekorationer. Mönstertapetens popularitet har skiftat, men nu börjar det poppa upp många fina varianter.

SKJUTDÖRRAR OCH GARDEROBER
Mönstrad tapet kan lätt bli lite överväldigande. Men på mindre ytor, t.ex. en skjutdörr till garderoben, kan det get en vacker kontrast.

BORD, KÖKSSKÅP OCH BOKHYLLOR
Tapet som limmas på ett bord eller en utdragbar låda, ger nytt liv till gamla möbler. Tapeten lackas för att göra ytskiktet robust och lätt att göra rent.

HUR MÅNGA RULLAR BEHÖVER DU?

När du ska beräkna hur många rullar du ska använda till ditt projekt ska du mäta rummet. När det är gjort kan du dyka ned i schemat nedan. Du får fram rummets omkrets genom att mäta bredden på varje vägg och sedan lägga ihop talen.

Är de fyra väggarna 3 meter långa så är omkretsen 12 meter. Med en takhöjd på 2,5 meter kan du i tabellen se att du ska använda 7 rullar. Överväger du en tapet där ett mönster ska gå ihop kan du inte använda schemat. Här bör du istället titta på den så kallade mönsterrapporten på rullen.

Utgångspunkten för beräkningarna i schemat nedan är den mest använda standarden, nämligen att varje rulle tapet är 53 cm bred och 10,05 meter lång.

VIKTIGT OM TAPET!

Kontrollera alltid att alla tapetrullar har samma nummer och trycknummer. Annars riskerar du färgskillnader från rulle till rulle.

SPECIELLT MED TAPET

Arbetar du med mönstrad tapet är det viktigt att känna till förskjutningen i mönstret, det betyder att mönstret ska upprepas med t.ex. 45 cm mellanrum. Det kommer att bli en del spill, och det måste du ta med i beräkningarna när du handlar. På rullen kan du läsa hur mycket mönstret på tapeten är förskjutet. På fackspråk kallas det mönsterrapport.

varianter av tapet

WOVEN/NON-WOVEN
Det finns två sorter: woven som är den vanliga, lite tjockare tapeten, som ska penslas med tapetklister på baksidan, och non-woven som har filtbaksida. Här ska man rolla vävlimmet direkt på väggen.

varianter av tapet

FILT OCH GLASFIBERVÄV
Filt finns i en ogrundad och en förgrundad version och är perfekt om du vill ha en stark och helt slät yta . Väv är också en mycket robust lösning. Den finns med fin eller grov struktur och i flera mönster.

varianter av tapet

FOTOTAPET
Fototapet är – som namnet antyder – tapet med foto. Det finns otaliga varianter med olika förtryckta motiv, och hos flera försäljare är det också möjligt att få sina egna foton tryckta på en tapet.

varianter av tapet

3D-TAPET
3D-tapet ger känslan av att mönstret kommer ut från väggen. De flesta fabrikat är så kallade easy-up, det vill säga att de klistras upp på vävlim, som rollas direkt på väggen i förväg.

varianter av tapet

SKUMTAPET
Skumtapet är förhållandevis tjock och har en lite ojämn yta. Det har sina fördelar, t.ex. om du ska tapetsera en ojämn putsad vägg. Den tjocka, lite mjuka tapeten döljer ojämnheterna effektivt.

varianter av tapet

VELOURTAPET
Velourtapeten hamnar i den dyra änden av skalan och kännetecknas av sitt mönster och struktur i mjuk velour. Den sätts upp med extra starkt vävlim som rollas direkt på väggen.

varianter av tapet

VINYLTAPET
En bra lösning för väggar som ska tåla fukt och frekvent rengöring. Ofta är vinyltapet försedd med en baksida av papper. Det betyder, att du kan dra av det översta lagret (vinyl-lagret) från väggen.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Stor guide till tapeter
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka