Stor guide till tapeter

Efter flera år i skamvrån har tapeten gjort comeback. Här får du en guide till de många möjligheter tapeter erbjuder.

VARIATION: Det finns mängder av möjligheter – från tunn filt till tjock tapet med grälla färger och stora mönster.

Tapet finns i otaliga modeller, färger och mönster, så möjligheterna är nästan oändliga – från hela rum till enkla våder eller en diskret bård.

Här får du en guide till de många möjligheter tapeter erbjuder.

Vad används tapet till?

VÄGGAR
Väv och vinyl har i många år varit populära väggdekorationer. Mönstertapetens popularitet har skiftat, men nu börjar det poppa upp många fina varianter.

SKJUTDÖRRAR OCH GARDEROBER
Mönstrad tapet kan lätt bli lite överväldigande. Men på mindre ytor, t.ex. en skjutdörr till garderoben, kan det get en vacker kontrast.

BORD, KÖKSSKÅP OCH BOKHYLLOR
Tapet som limmas på ett bord eller en utdragbar låda, ger nytt liv till gamla möbler. Tapeten lackas för att göra ytskiktet robust och lätt att göra rent.

Hur många rullar behöver du?

När du ska beräkna hur många rullar du ska använda till ditt projekt ska du mäta rummet. När det är gjort kan du dyka ned i schemat nedan. Du får fram rummets omkrets genom att mäta bredden på varje vägg och sedan lägga ihop talen.

Är de fyra väggarna 3 meter långa så är omkretsen 12 meter. Med en takhöjd på 2,5 meter kan du i tabellen se att du ska använda 7 rullar. Överväger du en tapet där ett mönster ska gå ihop kan du inte använda schemat. Här bör du istället titta på den så kallade mönsterrapporten på rullen.

Utgångspunkten för beräkningarna i schemat nedan är den mest använda standarden, nämligen att varje rulle tapet är 53 cm bred och 10,05 meter lång.

Symbolerna betyder

Innan du bestämmer dig för en speciell sorts tapet kan du med fördel läsa anvisningarna på rullarna.

De berättar om tapetens egenskaper och om det ska tas särskilt hänsyn vid uppsättningen.

Varianter av tapet

WOVEN/NON-WOVEN
Det finns två sorter: woven som är den vanliga, lite tjockare tapeten, som ska penslas med tapetklister på baksidan, och non-woven som har filtbaksida. Här ska man rolla vävlimmet direkt på väggen.

FILT OCH GLASFIBERVÄV
Filt finns i en ogrundad och en förgrundad version och är perfekt om du vill ha en stark och helt slät yta . Väv är också en mycket robust lösning. Den finns med fin eller grov struktur och i flera mönster.

FOTOTAPET
Fototapet är – som namnet antyder – tapet med foto. Det finns otaliga varianter med olika förtryckta motiv, och hos flera försäljare är det också möjligt att få sina egna foton tryckta på en tapet.

3D-TAPET
3D-tapet ger känslan av att mönstret kommer ut från väggen. De flesta fabrikat är så kallade easy-up, det vill säga att de klistras upp på vävlim, som rollas direkt på väggen i förväg.

SKUMTAPET
Skumtapet är förhållandevis tjock och har en lite ojämn yta. Det har sina fördelar, t.ex. om du ska tapetsera en ojämn putsad vägg. Den tjocka, lite mjuka tapeten döljer ojämnheterna effektivt.

VELOURTAPET
Velourtapeten hamnar i den dyra änden av skalan och kännetecknas av sitt mönster och struktur i mjuk velour. Den sätts upp med extra starkt vävlim som rollas direkt på väggen.

VINYLTAPET
En bra lösning för väggar som ska tåla fukt och frekvent rengöring. Ofta är vinyltapet försedd med en baksida av papper. Det betyder, att du kan dra av det översta lagret (vinyl-lagret) från väggen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tapet och glasfiberväv