Allt kan pyntas med stenfanér
Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan packa in i sten. Här är ett par exempel från den verkliga världen.
Ljus
Stenfanérskivorna finns i två versioner. Den ena är lite tjockare och belagd med svart harts.
Den andra versionen är lite tunnare och är belagd med semitransparent harts, som släpper igenom både dagsljus och artificiellt ljus. Stenlagret är så tunt att ljuset även går igenom det och ger ytan ett spännande ljusspel.
Anatomi
Stenfanér består av tre lager. Överst ser du ett lager äkta sten, som har klistrats fast på en baksida av harts med ett lager glasfiber mellan. Tillsammans bildar de tre lagerna en intressant produkt, som både är stark och tillräckligt flexibelt för att du ska kunna klä ytor inomhus såväl som utomhus med dem.
Färger och ytor
Stenfanérskivorna varierar i utseende, beroende på vilken sorts sten de består av, och så är varje skiva unik eftersom det översta lagret faktiskt är en skiva äkta sten. Stenfanér säljs i många olika nyanser, och det är stor skillnad på texturen mellan de olika stensorterna.
Flexibelt
Stenfanérskivorna består av sten och glasfiber. Kombinationen gör dem relativt flexibla och du kan använda dem även på annat än släta ytor.
Om du exempelvis drömmer om grekiska pelare i vardagsrummet eller stuprör av sten, så behöver du inte anlita en stenhuggare. Med ett par stenfanérskivor och lite montagelim kan du själv klara uppgiften.
Det finns dock gränser för hur kraftigt du kan böja skivorna, och om de böjs för mycket så bryts stenlagret.
Så här kapar du skivorna
Vi ska använda lite stenfanér för att klä en skiva. Eftersom materialet är lättarbetat så det är bara att sätta igång. Vi behöver bara handverktyg för att skära i skivorna, även om en vinkelslip skär genom skivorna som om det vore smör och underlättar arbetet.
Du kan rita på skivornas baksida. Det är lätt att markera på baksidan av skivorna. Hartslagret är slätt och du kan rita på det med både blyerts och tusch.
Skär genom harts och glasfiber. En hobbykniv räcker, och den behöver inte ens ha ett nytt blad. Använd en bräda eller en linjal så att det blir rakt och skär direkt genom både harts och glasfiber.
Stenlagret bryts lätt. När du har skurit genom harts och glasfiber, kan du bryta av stenlagret över det snitt som du har gjort. Det krävs inte stor styrka.
Vinkelslipen fungerar också. Om du vill ha helt rena kanter och att det ska gå snabbt, så kan du mycket väl använda en vinkelslip. Det luktar kraftigt av smält harts, så gör det utomhus.
Så här bygger du med skivorna
Vi har gjort en ljusinstallation till ett barns sovrum med MDF-skiva. Skivan har packats in i semitransparent stenfanér med LED-strips under, så att skivan ser ut som sten när ljuset är släckt och överraskar när den tänds.
Vi börjar med en MDF-skiva som vi har fräst ut ett oregelbundet spår i med ett 10 mm brett och rakt frässtål.
I frässpåret ligger LED-strips. Vi har monterat tre meter LED med dubbelhäftande tejp på baksidan i frässpåret. Spåret är så djupt att LED:en ligger under ytan.
Stenskivorna limmas på. Vi har skurit till fem bitar stenfanér. Det ena passar på skivans ovansida. De fyra andra passar längs kanterna. Vi monterar ovansidan först och limmar fast den med rikligt med montagelim. Limmet täcker inte LED-stripsen.
Skarvarna slipas fina. Längs skarvarna på skivans kanter, där bitarna av stenfanér möts, använder vi en excenterslip med K120-slippapper för att göra snygga skarvar.
Stenfanér ska impregneras. Stenfanér kan suga fukt och fett. För att slippa fläckar behandlar vi ytan med impregnering. Den stryks på med en pensel. Arbetet utförs helst utomhus om det är möjligt.