Stenfanér: Äkta sten du kan böja

Stenfanér är millimetertunna skivor av sten, glasfiber och harts som är genomskinliga, kan böjas, monteras med monteringslim och användas som tapeter på alla ytor.

Sten du kan böja

Det finns faktiskt flexibla stenplattor som du kan skära och limma själv.

Stenskivan är flexibel, lätt att skära i och enkel att hantera och limma fast. Då tänker du på stenfanér, och även om du kanske inte vet vad det ska användas till, så garanterar vi att fantasin vaknar när du får en bit i handen.

Lätt och genomskinlig

Trots en yta av sten är stenfanér ett relativt lätt material som du kan arbeta med ensam. Produkten består nämligen av en stenyta som har skalats av från en platt sten med hjälp av ett stabiliserande lager glasfiber och harts, som har strukits på stenens baksida och gör det möjligt att skala det millimetertunna lagret från stenen. Det finns två sorters stenfanér: en med svart harts på baksidan och en halvtransparent variant med klar harts, som är genomskinlig och används till lampor och fönster.

Passar till byggskivor

Stenfanérskivor säljs under många olika namn av flera olika företag i Skandinavien, i olika storlekar, men de utgår alla från måttet 2.400 x 1.200 mm, så de matchar storleken på diverse olika byggskivor.

I den här artikeln går vi igenom egenskaperna hos stenfanérskivor och visar hur man skär och bygger med dem.

Allt kan pyntas med stenfanér

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan packa in i sten. Här är ett par exempel från den verkliga världen.

Väggen bakom kaminen är klädd med åtta fjärdedels stenfanérskivor.

Byrån har klätts med en stensort där färgspelet är tydligt.

Stenfanéren på lampan är både flexibel och genomskinlig.

Köksstommar av sten står i stark kontrast mot trägolvet.

Ljus

Stenfanérskivorna finns i två versioner. Den ena är lite tjockare och belagd med svart harts.

Den andra versionen är lite tunnare och är belagd med semitransparent harts, som släpper igenom både dagsljus och artificiellt ljus. Stenlagret är så tunt att ljuset även går igenom det och ger ytan ett spännande ljusspel.

Även en gråmulen dag tränger ljuset igenom skivan.

Anatomi

Stenfanér består av tre lager. Överst ser du ett lager äkta sten, som har klistrats fast på en baksida av harts med ett lager glasfiber mellan. Tillsammans bildar de tre lagerna en intressant produkt, som både är stark och tillräckligt flexibelt för att du ska kunna klä ytor inomhus såväl som utomhus med dem.

Oavsett vilken slags stenfanér du väljer, så är skivan bara ett par mm tjock.

Färger och ytor

Stenfanérskivorna varierar i utseende, beroende på vilken sorts sten de består av, och så är varje skiva unik eftersom det översta lagret faktiskt är en skiva äkta sten. Stenfanér säljs i många olika nyanser, och det är stor skillnad på texturen mellan de olika stensorterna.

Ett urval av utbudet som spänner från sandsten till skiffer.

Priset på standard-stenfanér är ca 600-800 kr/m².

Priset på semi-transparent stenfanér är ca 800-1.200 kr/m².

Flexibelt

Stenfanérskivorna består av sten och glasfiber. Kombinationen gör dem relativt flexibla och du kan använda dem även på annat än släta ytor.

Om du exempelvis drömmer om grekiska pelare i vardagsrummet eller stuprör av sten, så behöver du inte anlita en stenhuggare. Med ett par stenfanérskivor och lite montagelim kan du själv klara uppgiften.

Det finns dock gränser för hur kraftigt du kan böja skivorna, och om de böjs för mycket så bryts stenlagret.

Stenfanér kan böjas i mjuka former, men det finns en gräns när skivan knäcks.

Så här kapar du skivorna

Vi ska använda lite stenfanér för att klä en skiva. Eftersom materialet är lättarbetat så det är bara att sätta igång. Vi behöver bara handverktyg för att skära i skivorna, även om en vinkelslip skär genom skivorna som om det vore smör och underlättar arbetet.

1

Du kan rita på skivornas baksida. Det är lätt att markera på baksidan av skivorna. Hartslagret är slätt och du kan rita på det med både blyerts och tusch.

2

Skär genom harts och glasfiber. En hobbykniv räcker, och den behöver inte ens ha ett nytt blad. Använd en bräda eller en linjal så att det blir rakt och skär direkt genom både harts och glasfiber.

3

Stenlagret bryts lätt. När du har skurit genom harts och glasfiber, kan du bryta av stenlagret över det snitt som du har gjort. Det krävs inte stor styrka.

4

Vinkelslipen fungerar också. Om du vill ha helt rena kanter och att det ska gå snabbt, så kan du mycket väl använda en vinkelslip. Det luktar kraftigt av smält harts, så gör det utomhus.

5

Skillnaden syns bara på kanterna. Både kniv och vinkelslip är bra verktyg, men vinkelslipen ger det finaste resultatet.

Så här bygger du med skivorna

Vi har gjort en ljusinstallation till ett barns sovrum med MDF-skiva. Skivan har packats in i semitransparent stenfanér med LED-strips under, så att skivan ser ut som sten när ljuset är släckt och överraskar när den tänds.

1

Vi börjar med en MDF-skiva som vi har fräst ut ett oregelbundet spår i med ett 10 mm brett och rakt frässtål.

2

I frässpåret ligger LED-strips. Vi har monterat tre meter LED med dubbelhäftande tejp på baksidan i frässpåret. Spåret är så djupt att LED:en ligger under ytan.

3

Stenskivorna limmas på. Vi har skurit till fem bitar stenfanér. Det ena passar på skivans ovansida. De fyra andra passar längs kanterna. Vi monterar ovansidan först och limmar fast den med rikligt med montagelim. Limmet täcker inte LED-stripsen.

4

Skarvarna slipas fina. Längs skarvarna på skivans kanter, där bitarna av stenfanér möts, använder vi en excenter­slip med K120-slippapper för att göra snygga skarvar.

5

Stenfanér ska impregneras. Stenfanér kan suga fukt och fett. För att slippa fläckar behandlar vi ytan med impregnering. Den stryks på med en pensel. Arbetet utförs helst utomhus om det är möjligt.

6

Även i dagsljus syns LED-lamporna tydligt genom stenfanéren.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sten