Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så skapar du en magisk trädgårdsgång med stegstenar

Skriv ut Spara artikel

ANNONS: När du ska anlägga en trädgårdsgång av stegstenar så ska du utgå efter eget tycke och smak. Det blir bäst om gången får vara personlig, unik och då du riktigt tagit ut i svängarna.

flisby_originalbild12

Har du en frodig rabatt, pallkragar, växthus, en lummig berså eller kanske ett orangeri på tomten, men ingen tydlig anvisning för hur man ska ta sig dit, utan att behöva korsa gräsmattan på olika sätt? Då kan du anlägga en unik och alldeles egen gång av stegsten som skapar en mysig vandringsträcka dit och det blir också en naturlig anvisning för var man ska gå i trädgården.

De här stenarna passar i trädgården

Stegstenar finns i olika former, färger och prisklasser. Det finns stegstenar i exempelvis betong (runda Zero), stegstenar i natursten (skiffer, sandsten och granit) och stegstenar i granitkeramik som kan matchas med större granitkeramikplattor som man oftast har vid uteplatsen.

I just trädgården, som bilden under visar, är det snyggt att använda oregelbunden skiffer som stegsten. Du kan också lägga stegstenar i en grusgång eller direkt i rabatten. Fördelen då blir att du kan dra loss ogräs och luckra upp jord utan att behöva stå direkt i rabatten.

Fördelen med en stegstensgång

När du ska anlägga en gång är det vanligt med plattläggning eller att lägga ut dekorsten på fiberduk. När du lägger stegstenar behöver du inte schakta botten, gräva ur eller tänka på att ha ett underlag som är helt i våg.

– Fördelen med en stegstensgång, jämfört med vanlig sten- eller naturstensgång, är att underarbetet är betydligt enklare och man får inga linjer som bryter igenom en trädgård och delar upp den i olika delar. Du får bara en naturlig anvisning för var man ska gå i trädgården, säger Rickard, försäljningschef, Flisby i en instruktionsfilm på Youtube.

Gör så här när du ska lägga stegstenar i gräsmattan

Börja med att planera hur många stenar du behöver för att trädgårdsgången ska börja och sluta där du vill. Räkna med att det går åt ungefär 1 ½ stegsten per löpmeter. Därefter planerar du hur gången ska gå och var man ska kunna ta sig någonstans. Sedan mäter du ut rätt avstånd mellan stenarna, så att du enkelt kan gå på dem, för att ta dig dit du ska. Lägger du stegstenar direkt i gräsmattan, och gräver ur, kan det vara klokt att lägga stenmjöl eller stenflis under, men inte om du lägger stegstenarna direkt i en grusgång.

Steg 1: Lägg ut alla dina stegstenar på gräsmattan, så att du skapar en vandringssträcka, och tänk på att få rätt avstånd mellan stenarna.

Steg 2: Skär hela vägen runt stenen med hantverkskniv så att du får loss gräset under stegstenen. Gräv ett par centimeter djupare än stenen du ska anlägga så att du får plats med några centimeter stenflis eller stenmjöl under och så att stegstenen sedan hamnar i marknivå.

Steg 3: Lyft upp grästuvan med hjälp av en skyffel.

Steg 4: Fyll igen med stenflis eller stenmjöl för att få ett plant lager där stegstenen ska läggas.

Steg 5: Lägg ner stegstenen och tryck till gräskanterna, runt hela stenen, med knivens baksida så att det sluter tätt.

Steg 6: Upprepa samma process för alla stegstenar tills gången är klar.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Så skapar du en magisk trädgårdsgång med stegstenar
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka