Allt du behöver veta om marktegel

De senaste tio åren har marktegel kommit tillbaka till våra trädgårdar. Marktegel finns i flera färger som var för sig eller i kombination med andra ger en mycket vacker och levande beläggning.

Marktegelns egenskaper

Marktegel ser ut som vanliga tegelstenar, fast utan hål, men de är mer slitstarka, bryts inte så lätt av och de är frostsäkra och lämpade att lägga på marken. Orsaken till att marktegel är så starka är att de bränts vid hög temperatur.

Vanlig användning av marktegel

Marktegel används till alla möjliga beläggningar och de ger ett vackert och stilrent intryck. När de lagts ger de en plan och tät yta som är perfekt på gångar och altaner. De starkaste marktegelstenarna tål också vikten av en bil och kan därför läggas på infarten.

Läggning av marktegel

Marktegel läggs på ett fast och jämnt underlag som har vibrerats och försetts med sättgrus, alltså precis på samma sätt som betongplattor och markstenar. Storleken är densamma som hos vanliga tegelstenar så läggningen går lätt.

Hållbarhet hos marktegel

Beläggningen håller länge och markteglet får små småningom en patina, som gör stenarna ännu snyggare. Använd endast marktegel och inte vanligt tegel när du lägger gångar och andra beläggningar. Marktegel suger inte så mycket fukt så alger och mossa har svårt att fästa.

Underhåll av marktegel

En korrekt lagd beläggning av marktegel håller sig snygg i många år utan att du gör annat än att borstar rent och tar bort ogräs som får fäste mellan stenarna. Du bör helst inte använda högtryckstvätt för att tvätta av beläggningen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Marksten