**Marktegel läggs och fungerar ungefär som marksten, men den eleganta ytan, färgskillnader och förmågan att få en fin patina gör marktegel till ett attraktivt alternativ.

Marktegelns egenskaper Marktegel ser ut som vanliga tegelstenar, fast utan hål, men de är mer slitstarka, bryts inte så lätt av och de är frostsäkra och lämpade att lägga på marken. Orsaken till att marktegel är så starka är att de bränts vid hög temperatur.

Vanlig användning av marktegel Marktegel används till alla möjliga beläggningar och de ger ett vackert och stilrent intryck. När de lagts ger de en plan och tät yta som är perfekt på gångar och altaner. De starkaste marktegelstenarna tål också vikten av en bil och kan därför läggas på infarten.

Läggning av marktegel Marktegel läggs på ett fast och jämnt underlag som har vibrerats och försetts med sättgrus, alltså precis på samma sätt som betongplattor och markstenar. Storleken är densamma som hos vanliga tegelstenar så läggningen går lätt.

Hållbarhet hos marktegel Beläggningen håller länge och markteglet får små småningom en patina, som gör stenarna ännu snyggare. Använd endast marktegel och inte vanligt tegel när du lägger gångar och andra beläggningar. Marktegel suger inte så mycket fukt så alger och mossa har svårt att fästa.

Underhåll av marktegel En korrekt lagd beläggning av marktegel håller sig snygg i många år utan att du gör annat än att borstar rent och tar bort ogräs som får fäste mellan stenarna. Du bör helst inte använda högtryckstvätt för att tvätta av beläggningen.

GUIDE: Se vår stora guide till stenbeläggningar**