Plattor i mönster

Det finns många bra argument för att sätta eller lägga plattor i mönster. Mönster kan få ett rum att verka större, de kan göra en tråkig yta mer spännande, och så ger de ett exklusivt utseende. Oavsett om man använder traditionella plattor på ett annorlunda sätt, eller väljer speciella plattor, sätter man sin personliga prägel

Det krävs precision och tid för att välja andra lösningar än kvadratiska plattor i helt raka rader.

Det krävs precision och tid för att välja andra lösningar än kvadratiska plattor i helt raka rader.

Kakel i fiskbensmönster

1

För att ha något att stödja kakelplattorna mot, börjar man med att skruva fast lister i väggen. Där nere hindrar det kaklet från att glida ner, i hörnet säkrar de att plattorna möts exakt.

2

En provläggning på golvet är alltid en bra idé, när det handlar om mönster. Det är viktigt att räkna med fogbredden också, så distansklossar eller kakelkryss behövs redan här.

3

När man är säker på hur plattorna ska sitta kapas de och arbetet påbörjas från ena hållet. Börja med den nedersta raden, och bygg uppåt när den sitter på plats.

4

Eftersom passningen kan ta lite tid Ef - särskilt för den ovane - ska man inte sätta för mycket kakellim åt gången. Markera på väggen hur högt upp plattorna ska sitta, så det inte blir lim för högt upp.

5

Uppsättningen fortsätter runt hörnet. Här är det mycket viktigt att finjustera plattorna, så att de sitter exakt mot sin “bättre hälft” som de kapats av från tidigare.

Plattor diagonalt

1

En provläggning ser till så att mönstret ligger på rätt ställe och att kapningarna längs sidorna blir likadana. Vid olika färger på plattorna är ett foto eller en ritning av läggningen till hjälp.

2

När klinker läggs på ett golv, påförs limmet på plattorna, så att det går att röra sig fritt i rummet. Börja längs golvets mittlinje, som först ritas upp eller markeras med ett snöre.

3

Från mitten arbetar man sig ut mot sidorna. Här är det bra med ett foto eller en ritning, eftersom det kan bli svårt med överblicken. Alla hela plattor läggs, kanterna väntar till nästa dag.

4

När de hela plattorna har lagts, och limmet har härdat, kapas de återstående trekanterna, så att de passar ut mot kanten. Har man valt en bård längs kanten, läggs även den nu nu.

Alternativ

Med lite tålamod kan man själv sätta sexkantiga plattor. Även här börjar man med en provläggning och väntar med att lägga kanterna tills hela ytan är lagd.

Det här mönstret består av åttkantiga plattor (oktogoner) med väldigt små kvadratiska plattor emellan. Det är en snygg men ganska dyr lösning. Själva läggningen kräver stor noggrannhet, eftersom de fyrkantiga bitarna måste ligga väldigt exakt. I vissa butiker finns några sorter på nät.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel och klinker