Kapning av kakel och klinker

När man lägger klinker på golvet och sätter kakel på väggen går det inte alltid att undvika rör, inbuktningar och profiler. Och här gäller det att använda rätt verktyg på rätt sätt om man vill ha ett snyggt och exakt resultat.

Stora, hårt brända klinker kräver en diamantkapskiva på vinkelslipen. Alternativt kan en våtkap klara uppgiften.

Stora, hårt brända klinker kräver en diamantkapskiva på vinkelslipen. Alternativt kan en våtkap klara uppgiften.

Här går vi igenom hur du kapar kakel och klinkar så att det passar.

Vi visar hur du gör:

  • Raka snitt
  • 45-graders vinklar
  • Hål, böjar och profiler

Raka snitt

1

När en kakelplatta ska kapas rakt av, är det enklast att använda en manuell kakelskärare. Lägg plattan på önskad bredd och skjut fram den.

2

Kakelskärarens hjul pressas ner mot plattan i den “fria” änden och förs framåt i en lugn rörelse. Skärhjulet ska bara bryta den hårda glasyren.

3

Till sist dras handtaget lite bakåt och pressas ner mot plattan i en snabb rörelse. Plattan knäcks perfekt, precis där du vill det.

45-graders vinklar

1

Plattor som möts i ett utvändigt hörn ska kapas snett på baksidan, så att fogen inte blir för bred. Det kan göras med en slipskiva på vinkelslipen.

2

En våtslip är ett mer “säkert” alternativ till vinkelslipen. Den gör perfekta snitt, även i hårt brända klinker. Våtslipar finns från 600-700 kronor.

Hål, böjar och profiler

1

Snygga hål inne på en klinkerplatta kräver en hålsåg med diamantkorn. De säljs i set, så det finns för olika hålstorlekar. Hitta rätt dimension och markera hålets mitt.

2

Placera hålsågens centrumborr i mitten och borra på låg hastighet. Spänn fast klinkern ordentligt vid arbetsbänken och borra igenom plattan.

3

Om plattan ska läggas runt ett rör, måste den delas. Det görs när hålet har borrats (man kan inte borra halva hål). Dra med kakelskäraren där plattan ska delas och knäck den över en bordskant.

4

En liten böj kan med lite träning göras med en vinkelslip och en speciell kakeltång. Man börjar med att såga några snitt vinkelrätt (nästan ända) in till markeringen med vinkelslipen.

5

Med kakeltången bits småbitar av klinkern. Tar man för stora bitar riskerar man att plattan knäcks. Kom ihåg skyddsglasögon.

6

Ett helt rakt hack i en platta skärs med en vinkelslp. Det är dock en fördel att rista med kakelskäraren först, så att glasyren inte spricker.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel och klinker