10 saker som kan gå fel när du sätter kakel och klinker

Att sätta kakel och klinker är precisionsarbete. Plattorna ska sitta jämnt och de ska mötas exakt i fogarna och sättas så att du inte får allt för smala rader vid sidorna. Fuskar du, kan väldigt mycket gå helt fel.

1. Du börjar i hörnet
Ditt klinker kommer att sitta snyggast om du börjar med en provläggning från mitten av rummet: Markera mitten av rummet. Lägg den första plattan rakt över din markering. Lägg sedan en rad med plattor åt båda hållen, och använd eventuellt kakelkryss för att ta höjd för fogen. Slutar det med en väldigt smal platta mot väggen eller något annat som inte ser bra ut, flytta då “mittklinkern” lite, tills mönstret ser snyggt ut.

2. Fel borr
När du ska borra hål i hårda plattor, oavsett om det är mindre hål eller sådana som ska göras med hålsåg, så ska du använda specialborr med diamantskär. Borr för trä och metall har inte en chans.

3. Fel hjälpmedel
Väldigt stora klinker är populära, men det är lite svårare att lägga dem snyggt jämfört med små plattor. Det är generellt svårare att lägga dem plant, utan att de glappar lite eller hamnar på olika nivåer.
Med speciella clips är det betydligt lättare att kontrollera stora klinker. Clipsen sticks in under plattorna i fogarna och tillsammans med en liten kil, som placeras på plattorna, hålls de två klinkernas ytor på samma nivå.

4. Förskjutna fogar
Den kanske mest klassiska kakelmissen är fogar som inte följer varandra. Det syns
direkt, även när plattorna bara är förskjutna några millimeter. Använd kakelsnöre eller kakelkryss – och använd ditt ögonmått flitigt hela tiden.

5. För mycket lim
När du fäster plattorna på golv eller vägg, håll koll på om det trycks upp lim i fogarna. Om så är fallet, skrapa bort det innan det härdar. Annars är risken att du inte får plats med fogmassan.

6. Ingen rengöring
När du har fogat plattorna måste du rengöra plattorna ordentligt. Först med en fuktig svamp och sedan – när fogen har härdat – med bomulls-
trasa. Det fogslam som är kvar när du har fogat och tvättat av lätt med en svamp, torkar in och är i det närmaste omöjligt att få bort om du väntar till nästa dag.

7. Fel kapverktyg
Många kakel och klinker kan delas med en manuell kakelskärare. Men speciellt vissa klinker är så hårda att det är närmast omöjligt – och då måste du använda en vattenkyld kapmaskin, en så kallad våtkap.

8. Ingen tandspackel
Tandspackeln gör spår i kakellimmet. När plattan läggs på plats fördelas limmet jämnt under plattan, eftersom det finns plats för det att kunna flyta ut. Då går det lätt att trycka en platta på plats i samma nivå som de omkringliggande. Gör du inte spår med en tandspackel kan det vara svårt att trycka plattan jämnt på plats, eftersom limmet inte har någonstans att ta vägen.

9. Fel början
När du sätter kakel på väggen, är det ofta en bra idé att börja med den näst nedersta raden istället för den nedersta. Dels gör det att du kan sätta upp en list, som kan hålla kakelraden i rätt höjd, dels är det i t ex duschhörnor med fall en fördel att först sätta upp de rader där kakelplattorna inte måste anpassas till fallet på golvet. Då kan de måttanpassade plattorna i nedersta raden sättas upp till sist.

10. Torrt lim
Akta dig för att sätta lim på ett för stort område åt gången. Gör du det, är risken att limmet torkar innan du hinner lägga eller sätta plattor på det, och då fäster plattorna inte. Det är oftast så “bomplattor”, som låter ihåligt när du knackar på dem, uppstår. Dem bör du byta ut.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kakel och klinker