Spån kan användas som takbeläggning på allt från uthus till lador, och de kan även användas som fasadbeklädnad. Hållbarheten för spån är mellan 40 och 70 år.
Spåntak kan hålla länge
Spån är ett naturmaterial och eftersom de allra bästa stickspånen är handgjorda, späntade med kniv, så kan det vara skillnader mellan spånen - både när det gäller storlek och färg. Utöver späntade spån finns det hyvlade och sågade spån. På Gotland sågas spånen eftersom träet där ofta är ganska vresigt.
Spån tillverkas normalt av gran eller ek. Hållbarheten för späntade spån ligger på 60-70 år för gran. Väljer du hyvlade spån är hållbarheten något kortare, cirka 40 år. Spån är ingen lagervara på svenska brädgårdar eller byggvaruhus och det kan vara svårt att få tak på spån.
Ett gott råd är att kontakta ortens museum eller hembygdsförening för att få tips om en lokal leverantör av spån.
Vi har undersökt Internet och endast funnit ett par leverantörer som vill sända till hela landet. En av dem är Lindas Trä utanför Trosa, tel. 0156-176 70, www.lindastra.se.
Monteringen
Spånen monteras på bärläkt precis som takpannor av tegel eller betong. Och det är en fördel om det dessutom finns ett underlagstak (som ger extra säkerhet för täthet).
Monteringen brukar utföras med tunna dyckertar eller trådspik, och det innebär att du kan ha nytta av en tryckluftsdriven spikpistol. Skulle du ha lagt några spån fel blir det besvärligt att flytta dem om de är spikade, och därför kan det vara en fördel att skruva fast spånen. Skruvarna ska i så fall ha borrspets och vara självförsänkande. Om spånen är av ek måste skruvarna vara rostfria, eftersom garvsyran i ek snabbt angriper metallen som då rostar.