Intro
Instruktion
01
Grundlig förberedelse lönar sig
10
Steg
När du ska laga ett hål i en båt måste polyestern och strimlorna från glasfibermattan fästa på den råa glasfibern. Vi slipar därför bort gammal bottenfärg, primer och vad som mer döljer sig på skrovet på vår gamla båt. Det kan verka lite våldsamt att använda en vinkelslip, men bara lugn - ojämnheter och fördjupningar jämnas ut när den nya glasfibern läggs på. Vi klipper ut glasfibermattan i smala strimlor och lägger på dem. Därefter blandar vi polyester och härdare enligt tillverkarens anvisningar.
Slipa sprickan och området runt den med en vinkelslip. Vi använder en grov slipskiva. Det är viktigt att slipa bort alla färgrester.
Det gör inget om det blir en fördjupning i den gamla glasfibern. Du måste nämligen komma ända ner till den råa glasfibern för att den nya glasfibern ska fästa ordentligt.
Skär av de överflödiga glasfibertrådarna med en hobbykniv när du har slipat färdigt. Det är viktigt att polyestern kan tränga in i alla hål och hörn, så att det inte bildas luftfickor.
Borsta bort slipdammet så att den nya glasfibern får bästa möjliga förutsättningar för att fästa på den gamla. Vi använder en pensel, men du kan också använda en trasa.
Klipp glasfibermattan i så stora remsor som du tror att du ska använda. Vi klipper till några riktigt smala att lägga i sprickan och några allt bredare remsor som vi sedan lägger på.
Lägg ut strimlorna och kolla så att de passar på ett ungefär. Det är en bra idé att klippa till några extra strimlor, så att du inte behöver använda sax och glasfibermatta när du väl har fått polyester på handskarna.
Häll polyester i en skål eller ett glas. Har du inte en gammal skål som du kan offra, så kan du göra som vi och använda en avsågad läskflaska.
Tillsätt lite härdare. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för att få rätt proportioner. I vårt fall tillsätter vi vad som motsvarar 2 % härdare.
Blanda polyester och härdare med en omrörare och se till att komma ända ut i alla veck och fördjupningar, så att all härdare rörs ut i polyestern.
02
Snabbt på med polyester och matta
7
Steg
När väl polyester och härdare har blandats har du cirka 30 minuter på dig att arbeta innan polyestern börjar härda. Vi påför därför polyestern med snabba rörelser och lägger på de första remsorna, som var och en mättas med polyester. För de stora remsorna är stålrollern bra på att pressa ut eventuella luftbubblor. Vi slipar lagningen med en excenterslip och avslutar med att spackla de sista småhålen och fördjupningarna med glasfiberspackelmassa.
Lägg en tunn remsa glasfibermatta, så att den kommer i höjd med sprickan i båten. Tryck fast den i polyestern med ett finger och lägg sedan ett par bredare remsor enligt samma princip.
Varje gång du lägger en remsa glasfibermatta ska den mättas med polyester, och om du känner att du drar bort remsorna måste du hålla dem på plats med ett finger under tiden du penslar.
De sista remsorna ska helst vara lika breda som det område som du har slipat rent. Åter igen, det är viktigt att trycka ut alla potentiella luftbubblor ur glasfibermattorna, och till de breda remsorna är det perfekt att använda en stålroller.
För att göra övergången mellan lagningen och båtens skrov så sömlös som möjligt använder vi penseln för att “dra” lite i glasfibertrådarna utan att själva mattorna flyttar sig.
Efter ett par timmar har glasfibern blivit så hård att du kan slipa den. Vi använder en excenterslip med en korn 60-slipskiva. Det ger en jämn och snygg yta.
Lägg en liten klick glasfiberspackelmassa på plats och tillsätt lite härdare enligt tillverkarens instruktioner. Rör ut härdaren i i massan med en omrörare eller liknande.
Finns det fortfarande små fördjupningar i skrovet kan du dra på ett tunt lager glasfiberspackel och avsluta med att slipa området med excenterslipen, när det har härdat. Har du precis som vi åtgärdat en spricka på en båt bör du måla den med primer och bottenfärg. Rör det sig om en lagning som inte kommer att vara i konstant kontakt med vatten, kan du nöja dig med att påföra en gelcoat och eventuellt en topcoat enligt tillverkarens anvisningar.
Material
- Glasfibermatta
- Polyester och härdare
- Glasfiberspackel och härdare
Specialverktyg
- Stålroller
- Andningsskydd
Tidsförbrukning
Ca tre timmar inkl. torktid, om du lägger två lager och sedan spacklar.
Pris
Cirka 600 kronor.
Svårighetsgrad
Alla kan göra en lagning med glasfiber. Bra förberedelser och högt tempo lönar sig, eftersom polyester härdar efter ca 20 minuter.
Tips & Tricks
Många användningsmöjligheter
Kajaker, kanoter, surfbrädor, paddlar och båtar är självklara saker att använda glasfiber till. Du kan dock använda glasfiber även för att laga badtunnan eller för att fixa ett hål i takboxen.
Lätt och starkt
En av anledningarna till att antalet glasfiberbåtar exploderade på 1970-talet och att glasfiber fortfarande är det vanligaste materialet när moderna varv bygger fritidsbåtar, är att det väger så lite. Glasfiber har nämligen en densitet på 1,6 g/cm³ medan den för stål ligger på cirka 7,8 g/cm³. En annan anledning till materialets popularitet är att det kräver väldigt lite underhåll. När glasfibern väl har förseglats med primer och bottenfärg är den i stort sett oförstörbar. Tänk på alla båtar som har legat i saltvatten och utsatts för sol, snö och kyla de senaste 50 åren och ändå flyter. Det är ett riktigt hållbarhetstest!
Lätt att arbeta med
Oavsett om du ska laga ett hål eller en spricka eller klä en skiva med glasfiber är metoden densam ma. Det handlar om att blanda polyester och härdare enligt tillverkarens instruktioner och därefter pensla ett lager av den klibbiga massan på det aktuella området. Sedan läggs en bit glasfibermatta ovanpå, varefter den trycks ner i polyestern med en speciell stålroller innan du kan lägga ännu ett lager polyester ovanpå mattan. Och sedan kan du upprepa processen, allt beroende på hur många lager du vill ha. När polyestern har härdat kan du slipa området och lägga på ett eller två lager till, enligt samma princip, eller nöja dig med att spackla de sista små hålen med glasfiber-spackelmassa. Polyester är klibbigt värre, så det är en riktigt bra idé att klippa till glas fiber mat torna i de storlekar som du behöver innan du sätter i gång.
Se upp för plastpest
Glasfiberns svaghet heter osmos. Osmos - eller plastpest, som är dess konsekvens - är små blåsor som bildas på botten av båtens skrov om vattnet hittar in i små lufthål i gelcoaten, det yttersta färglagret på skrovet, och glasfibern. När väl vattnet har tagit sig in i de små luftfickorna börjar det bilda en syra, och då har skadan redan skett. Punkterar du en av dessa små blåsor kan du känna en rutten doft, och då vet du att skrovet är angripet. Det vanligaste sättet att åtgärda osmos och plastpest är genom att sandblästra skrovet och bygga upp det på nytt med glasfiber och därefter bottenmåla det enligt konstens alla regler.
Har du en större båt kan skrovet vara uppbyggt av en kärna av balsaträ eller plywood som har klätts med glasfiber på båda sidor. Tränger vatten igenom det yttersta lagret finns det risk för att träet ruttnar och hela konstruktionen försvagas. Glasfiber ska med andra ord förseglas noggrant om det ska hålla i många år.
Använd och släng
När det gäller verktyg brukar vi slå ett slag för kvalitet före kvantitet, men när det handlar om penslar att stryka på polyester med, satsa då på den absolut billigaste uppsättningen. När väl penseln har stoppats i blandningen av polyester och härdare är det svårt att rengöra den, även med aceton. Den blir stenhård och enklast är att bara slänga den.
Temperaturen ska vara mellan 15 och 20 grader
Blandar du polyester och härdare i rumstemperatur har du cirka 30 minuter att arbeta på innan massan börjar härda. Vid högre temperatur förlorar härdaren omkring 50 procent av sin verkan, medan den vid lägre temperatur ökar med cirka 100 procent. Är temperaturen tempe under 15 grader är dock risken att härdningen inte blir tillräckligt stark.