Så här använder du monteringstejp

Modern tejp för upphängning har blivit riktigt stark och kan användas för att hänga upp många olika saker. Tejp är enkelt, kräver inga verktyg och lämnar inte några fula borrhål efter sig på väggen. Man måste bara använda rätt sorts tejp på rätt ställe.

Modern upphängningstejp är stark. Så bara underlaget är bra, kan även tunga saker hängas upp.

Modern upphängningstejp är stark. Så bara underlaget är bra, kan även tunga saker hängas upp.

Var används monteringstejp?

PÅ SLÄTA YTOR.
Istället för att borra hål i kakel eller glas kan man använda monteringstejp. Det finns väldigt kraftfulla sorter som tål upp till 100 kg, beroende på hur mycket tejp man använder.

PÅ PUTS, FÄRG OCH TAPET.
Här är det lämpligt att hänga upp lätta tavlor och att sätta golvlister med monteringstejp. Eventuell färg ska ha härdat i minst en vecka innan upphängning, så att den torkat färdigt.

PÅ MURVERK UTE OCH INNE.
Brevlåda, dörrskylt och lampor kan också hängas upp med monteringtejp. Det gäller bara att välja en sort som klarar väder och vind (och som kan bära vikten).

Hur används monteringstejp?

Utgångspunkten är att det inte är svårt att hänga upp saker med monteringstejp.

Men det finns två grundläggande förutsättningar: Man ska välja rätt monteringstejp för ändamålet, och underlaget och det som ska hängas upp ska vara rent, fettfritt och torrt.

När väggen och det som ska hängas upp är rent, klistras tejpremsor fast på den sida som ska vändas in mot väggen. Remsorna ska sättas lodrätt, så att draget nedåt fördelas på en så lång yta som möjligt.

Om tunga saker ska hängas upp, behövs en hel del monteringstejp. Läs på förpackningen hur mycket monteringstejpen klarar per löpmeter.

Monteringstejpen trycks fast mot det som ska hängas upp i 30 sekunder. Därefter tas skyddsplasten bort och saken trycks hårt mot väggen i 30 sekunder.

Olika sorters monteringstejp

DUBBELHÄFTANDE PLAST

Den som visas finns för olika belastningar. Den röda ska klara 120 kg både ute och inne, medan den blåa bara klarar 20 kg och endast inomhus. Läs alltid på förpackningen för säkerhets skull.

DUBBELHÄFTANDE SKUM

Används för att t ex hänga upp speglar. Skummet fäster på alla blanka, rengjorda och avfettade ytor. Vissa sorter är svåra att senare ta bort.

KARDBORRE

Består av två olika sorters tejp, som fäster i varandra och som kan skiljas åt. Kardborreband tål tvätt, så det är lämpligt för t ex draperier och gardiner. Även större tavlor kan hängas upp med kardborre.

MAGNETISK TEJP

Till verktyg är det smart att använda magnetisk tejp. Men även lösa innerfönster kan monteras med magnettejp. Då ska man använda en 2-delad variant, så att det sätts tejp på både rutan och karmen.

SJÄLVHÄFTANDE SPIK

Perfekt för att hänga upp tavlor. En kudde med klister på trycks fast på väggen och på den sätts ett litet reglage av plast och en liten krok. Då kan man justera bilden i höjdled, tills den hänger i rätt höjd.

REMSOR

Finns i olika storlekar och fungerar som kardborretejp. Remsorna går lätt att ta av igen utan att lämna märken efter sig, och tapeten går inte sönder.

NANOTEJP

En dubbelhäftande produkt, som kan återanvändas. Man kan t ex hänga mobilen eller nycklarna på den. Monteringstejpen går lätt att ta bort och ska bara tvättas av med vatten innan den kan återanvändas.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material