Det här behöver du veta om reparationsmassa till trä

Ett hack i trägolvet, fula skruvhål eller ett kvisthål. Oavsett vilken utmaning det handlar om så finns det alltid en lösning. Valet beror dels på reparationens omfattning och dels på om området ska målas eller inte.

Så använder du reparationsmassa till trä

Är man noga med spacklingen blir reparationen helt osynlig efter du målat.

Ett hack i trägolvet, fula skruvhål eller ett kvisthål. Oavsett vilken utmaning det handlar om så finns det alltid en lösning. Valet beror dels på reparationens omfattning och dels på om området ska målas eller inte. Vi visar dig hur du ska göra.

Vad används reparationsmassa till?

GOLV.
Sprickor, repor, hack och kvisthål. Nästan oavsett vad problemet är så finns det en reparationsmassa som både passar till skadan och till de många olika golvtyperna.

DÖRRAR OCH FÖNSTER.
Spackling med träfiller innan målning ger det absolut snyggaste resultatet. Gäller det större skador eller hål, t.ex. efter ett gångjärn, är plastiskt eller kemiskt trä en bra lösning.

FOGAR, SKRUVHÅL M.M.
En snygg finish på trädetaljer kräver träfiller (även kallad snickerispackel). Med filler döljer man enkelt skruv- och spikskallar och fogar som inte sluter helt tätt.

Hur används reparationsmassa?

Överflödig spackelmassa dras av med en spackel

Vanlig spackelmassa för trä (även kallat snickerispackel och träfiller) trycks noga ner i alla hål, sprickor och fördjupningar med en styv spackel.

Se till att reparationen är helt fylld och utan luftbubblor. Överflödig spackelmassa dras av med kanten på spackeln.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: ALLT kan limmas!

Spackelmassan för kemiskt trä blandas direkt före användning.

Kemiskt trä består av två komponenter som ska blandas: en större behållare/tub med spackelmassa och en mindre med en härdare.

De två delarna blandas tätt inpå användandet, eftersom massan härdar på cirka 10 minuter – beroende på hur varmt det är på arbetsstället.

Efter härdning kan ytan bearbetas som riktigt trä, dvs. man kan slipa, såga och stämma ut. Den kan även målas, men inte betsas.

Om kemiskt trä

Reparationsmassan appliceras på fönstret i ett tjockt lager.

I motsats till andra reparationsmassor till trä kan kemiskt trä påföras i ett mycket tjockt lager utan att sjunka in.

Efter härdning kan det formas, sågas och slipas på precis samma sätt som trä.

Det gör det möjligt att bygga upp ett stort område på nytt, t.ex. ett gammalt fönster där stora delar är så rötangripna att de måste skäras bort.

Varianter av reparationsmassa

SNICKERISPACKEL/TRÄFILLER fås på tub, och även om den är av akryl blir den så hård att den kan slipas. Passar till ex. spackling av skruvhål, hack och smårepor. Vid användning utomhus bör ytan skyddas med färg.

KEMISKT TRÄ är en tvåkomponent och består av en spackelmassa och en effektiv härdare. Härdningen sker omedelbart efter blandning, och ytan blir hård och går att bearbeta som trä. Perfekt till stora reparationer och återuppbyggnad av trä.

PLASTISKT TRÄ härdar inte lika fort som kemiskt trä. I gengäld finns det i fler kulörer som går att blanda, så man får exakt den nyans man behöver. Det gör det idealiskt till reparationer där träet inte ska målas. Kan slipas efter härdning.

SHELLACKSTÅNG/KVISTLIM värms ex. med en lödkolv eller i en lim-pistol avsedd för ändamålet, så den varma massan droppar ner i hålet. Kan slipas efter härdning. Köps på nätet och finns i många olika färger.

VAXSTIFT klarar även djupa repor i trä fint. Även om vaxet är relativt mjukt blir reparationen ändå förvånansvärt hållbar. Köps på nätet – oftast i ett set med olika “träslag”.

REPARATIONSPENNOR är superlätta att arbeta med. Dock fungerar de endast på ytliga repor. De finns i en rad olika färger och säljs ofta i set om tre.

PULVERSPACKEL som blandas i vatten med 3 delar pulver och 1 del vatten. Finns i en mängd färger. Är främst avsett för yrkesfolk, men privatpersoner kan köpa 100-gramspåsar.

Mängder och färger

  • Träfiller/snickerispackel: Finns på tub (250 ml/330 gram). Den vanligaste färgen är vit men det går att hitta färgade varianter, ex. ljus furu och mörkbrunt.
  • Kemiskt trä: Finns både på tub (75 ml spackelmassa och 25 ml härdare) och på burk (560 ml spackelmassa och 180 ml härdare).
  • Plastiskt trä: Finns både på tub (75 ml) och på burk (250 gram) och i flera färger, ex. svart, vit, natur, ek, bok (ljus och mörk), mahogny och teak.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material