Perfekta snitt

Med rätt utrustning är det ingen konst att kapa plattorna i trädgården så att de passar helt perfekt. Det krävs bara en stor och stark vinkelslip och rätt diamant-tillbehör. Och naturligtvis rätt säkerhetsutrustning.

Skära rakt

När du ska dela en platta ska du använda en kraftfull vinkelslip. För det mesta måste man använda en maskin med kapskivor på 230 mm. Ofta når nämligen vanliga skivor på 125 mm inte hela vägen genom plattan.

Du måste också använda en diamantkapskiva för betongplattor. Till sist slipas den vassa kanten på snittytan till med en diamantslipkopp.

1

Kapa plattan med vinkelslipen. Börja med att skära ett spår i hela plattans bredd innan du långsamt låter kapskivan arbeta sig genom plattan. Ett mjukt underlag som grus eller gräsmattan passar bra.

2

Slipa kanten med en diamantslipkopp, så att den ser ut som plattans andra kanter. Kapskivan lämnar nämligen efter sig en vass kant som dessutom är känslig för slag.

Skära runt

När du t ex ska kapa för stuprör eller en rabatt i trädgården, kan du behöva göra rundade snitt. De ska göras i flera moment. Vinkelslipen är nämligen bäst på raka snitt, så det handlar först om att ta bort så mycket som möjligt med de raka snitten innan du sätter igång med hammare och slipkopp.

Till det rundade snittet måste vinkelslipen kunna komma in från sidan. Plattan måste därför spännas fast ordentligt på ett bord, en hyvelbänk eller liknande.

1

Skär bort så mycket som möjligt med raka snitt. Först görs ett snitt från den ena sidan av rundningen till den andra. Därefter skärs ett trekantigt snitt in i rundningen.

2

Gör många små snitt vid sidan om varandra in mot rundningen. Först har rundningen markerats genom att skära ett spår hela vägen.

3

Slå av de små bitarna mellan snitten med en hammare. En vanlig hammare går bra.

4

Rensa rundningen grovt med vinkelslipen. Du ska fortsätta använda diamantkapskivan här. Akta så att du inte råkar skära in i plattan eller gör spår på plattans ovansida.

5

Den sista finputsningen görs med en diamantslipkopp. Du kan mycket väl använda den stora vinkelslipen, men här har vi valt en mindre vinkelslip som är mer behändig.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Material