Måla med sten och murbruk – och få snygga effekter

Du kan få dina väggar hur snygga som helst, om du lägger lite energi på att ge dem ett annat ytskikt än vanlig färg. Vi visar vad som behövs och hur lätt det är.

Om du har lust att testa någonting annat än färg på dina väggar finns det en uppsjö av möjligheter. Du kan t.ex. tapetsera en eller flera av väggarna, eller så kan du banka loss all puts och låta den råa tegelväggen vara kvar, helt obehandlad.

Rått tegel passar bra till både obehandlat och målat trä.

Du kan också välja en lösning som håller i längden, och putsa upp betong- eller tegelväggen med färgat putsbruk. Den enkla lösningen är att bygga en konstgjord putsad vägg. Det finns flera olika sätt att göra det på. Men det är sällan snyggt att överdosera effekterna, en eller möjligtvis två väggar brukar oftast vara tillräckligt.

 • INFÄRGAT PUTSBRUK
 • KONSTGJORD STENVÄGG
 • SUPERSLÄT MARMORPUTS
 • TAPET
 • RÅ TEGELVÄGG
 • FÄRGAT BETONGSPACKEL
 • KALKFÄRG

Infärgat putsbruk

SNYGGA FÄRGER SOM HÅLLER I EN EVIGHET

Oavsett om du köper färdigfärgat bruk, eller blandar bruk och färgpigment själv, får du ett ytskikt som både ser exklusivt ut och håller i många år. Puts falnar inte och slits inte bort på samma sätt som färg. Du kan använda färgat bruk både inne och ute - och den dag du vill byta färg, kan du alltid putsa över väggen igen.

Det färgade bruket appliceras på en redan putsad vägg, en tegelvägg eller en lättbetongvägg med en putsbräda av stål och slätas till efteråt med en skumgummibräda.

Konstgjord stenvägg

TEGELVÄGG PÅ EN EFTERMIDDAG

Glasfiberskivor med stenstruktur finns i många olika utföranden, och är ett lätt och snabbt sätt att ge ett rum ett helt nytt utseende. Några skivor har ett tunnt lager av riktig sten på framsidan, och de ska limmas fast. Andra är gjorda av glasfiber, och ska skruvas fast så att de lätt kan bytas ut.

Såga till skivorna med en vinkelslip. Du kan borra och såga till dem helt exakt, så att du kommer undan rör m.m.

Testa om skivan passar. Det är en bra idé att använda arbetshandskar, då kanterna är väldigt skarpa.

Skruva, eller limma fast skivorna på väggen. Förborra om du vill använda skruv.

Superslät marmorputs

SNYGGT, STENHÅRT OCH VATTENTÄTT

Med marmorputs som poleras och glättas kan du få en vattentät och tvättbar yta, som både är stenhård och har precis den färg och det utseende som du önskar.

Börja med kalkputs. Väggarna putsas upp i flera omgångar med tunn kalkputs, som slipas helt slät.

Väggen glättas. När marmorputsen har satt sig lite, komprimeras den med en särskild glättningsbräda, tills den är helt blank.

Slutpolering. Väggarna poleras superblanka med bivax.

Rå tegelvägg

EXKLUSIVT OCH LÄTT

Istället för att ge din put sade vägg en ny ytskikts behandling kan du göra det motsatta, och banka ner putsen istället. Den råa tegelväggen har ofta fina gömda detaljer, särskilt om du bor i ett gammalt hus. Det kan t.ex. sitta en båge eller gammal träbjälke över en dörr.

Den gamla muren kan damma och lukta lite källare när du har tagit av putslagret. Det förseglar du genom att spreja väggen med en primer, som man normalt använder till gipsskivor. Den är luktfri och osynlig när den är torr.

Slå hål på putsen. Ta en hammare och en bred mejsel för att slå hål på putsen. Var lite försiktig, så att du inte råkar göra fula hack i tegelstenarna bakom putsen.

Slå loss putsen med en hammare. Banka lugnt och fint i kanterna, så faller putsen ner av sig själv. Det dammar rejält, så använd en dammsugare, och stäng till de andra rummen. Täck golvet med tjock papp innan du sätter igång.

Tapet

MODERNT OCH BILLIGT

Tapet på en enskild vägg kan göra mycket för ett rum. Visuellt kan det göra entrén högre eller rummet längre. Och det kan framför allt skapa en snygg kontrast till de målade väggarna. Välj en tapet som antingen passar i färg till de andra väggarna och interiören, eller skapa kontrast med en grafisk tapet, som sticker ut från de andra väggarna.

Tapet med grafiskt mönster kan vara väldigt snyggt, men ska inte överanvändas. Använd det bara på en vägg per rum. Räkna med lite extra tapet, då den måste förskjutas för att mönstret ska passa.

Lappmönster av tapetrester. Klipp ut lika stora fyrkanter av olika slags tapet, som passar ihop färgmässigt. Blanda tapetfyrkanterna så att mönstret inte blir symmetriskt utan mer slumpartat.

Färgat betongspackel

LIKNAR BETONG, FÄSTER PÅ NÄSTAN ALLT

BAC Betong är ett miljövänligt spackel utan kemiska tillsatser, som används för att skapa betongliknande och råa ytor som som kan göras i olika färger och nyanser. Elastiska egenskaper gör produkten följsam med bra vidhäftning på de flesta underlag. Produkten finns ännu inte ute på den privata marknaden tyvärr, men den som väntar på något gott...

I tunna lager lager på 1-2 mm skapas en naturlig, foglös, och en otroligt hård yta (BAC Betong är snabbhärdande) som även är vattentålig. Går att applicera på nästan alla material för en betongliknande yta. Och inte bara på väggar.

Kalkfärg

KALKADE VÄGGAR UTAN ATT TA NER DEN GAMLA TAPETEN

Gammaldags kalkade väggar är snyggt, men besvärligt att få till. Istället kan du använda en speciell kalkfärg som fäster på tapet, filt, akrylfärg m.m. Om du vill kalka ytskikt som är målade med akrylfärg, ska du använda en så kallad häftgrund först.

Kalkfärgen kommer i den nyans du önskar, du ska bara blanda den och måla väggen två gånger.

Glätta väggen. Om väggen ska vara blank, kan du glätta den med en stålbräda.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Material