SUPERSTARKT: Laminatets hårda ytskikt framställs av lim och många lager papper eller papp som pressas ihop under extremt högt tryck och värme.

SUPERSTARKT: Laminatets hårda ytskikt framställs av lim och många lager papper eller papp som pressas ihop under extremt högt tryck och värme.

VAD ANVÄNDS LAMINAT TILL?
Laminat - alt om laminat GOLVLaminat är lämpligt till golv som används och slits mycket, till exempel i trappor, grovkök och källare. Slitstyrkan är på topp och underhållet är minimalt.
Laminat - alt om laminatBÄNKSKIVOR Vill du ha en praktisk och stark bänkskiva till ett rimligt pris så är laminat ett givet val till köksbänken. Skivorna finns i många färger och mönster.
Laminat - alt om laminatHYLLOR, OCH FÖNSTERBRÄDORLaminat passar bra till olika hyllor och skåp. Och som fönsterbräda är det ett alternativ till granit och marmor, om du är ute efter en hållbar lösning.

HUR ARBETAR DU MED LAMINAT?

Arbetet med laminatskivor är i stort sett det samma som när du arbetar med träskivor. Men du klarar dig inte med en fogsvans. Det hårda ytskiktet kräver en elektrisk såg som med sina snabba rörelser och ett fintandat blad kan äta sig igenom materialet. Du kan räkna med att slita ut ett par blad om du ska såga till många skivor.

Till skillnad från de flesta andra träskivor måste du såga laminatet underifrån. Annars är det nästan omöjligt att undgå att det hårda yttersta lagret spricker. Är du tvungen att arbeta från ovansidan, till exempel om du ska fräsa ut en vinkel i en bänkskiva, kan du sätta tejp på skivan. Det hindrar laminatet från att spricka under själva fräsningen.

VIKTIGT OM LAMINAT!

Golv av laminat ger en del buller och eko. Det ställer krav på underlaget. Det finns många olika slags skumplast och skum för ändamålet. Och det finns skivor med ett extra lager stötdämpande material på undersidan.

SPECIELLA EGENSKAPER

Oavsett om kärnan är av en hård träfiberskiva (hdf) eller en billigare spånskiva, ska synliga sågsnitt förseglas – både av hänsyn till utseendet, och för att undvika att fukt tränger in. Du kan lacka eller limma fast en laminatremsa över.

VARIANTER AF LAMINAT
Laminat - alt om laminat BÄNKSKIVA Laminat till bänkskivor finns i en ”mjuk”, billig variant och i en dyrare, mer robust variant (högtryckslaminat). Båda är gjorda för gör det själv-arbete, och finns i en mängd olika färger och mönster.
Laminat - alt om laminatGOLV Laminatgolv kommer oftast som klickgolv. Plattorna finns i en mängd olika färger och mönster, och ned till 6 mm tjocka. Så du kan lägga in ett golv utan att behöva såga av dörrkarmarna.
Laminat - alt om laminatBÄNKSKIVA – KOMPAKTLAMINATKompaktlaminat är det senaste tillskottet bland material till bänkskivor. Träkärnan är ersatt av massivt, sammanpressat papper och lim. Skivan kan vara ned till 10-12 mm tjock. Finns vanligtvis i svart och vit.
Laminat - alt om laminatPANEL- OCH MÖBELSKIVALaminatskiva till möbler, finns vanligtvis i svart och vit. Det mest populära måttet är 16 mm. För att dölja dina sågsnitt kan du köpa laminat på rulle, som värmes på kanten med strykjärn.

DIMENSIONER PÅ LAMINAT

Laminatskivor till bänkskivor, hyllor, fönsterbrädor med mera, finns som standard i tjocklek från 15-30 mm. Längd och bredd varierar beroende av fabrikat, men här är de allra vanligaste:

? 30 x 120 cm ? 30 x 250 cm ? 60 x 260 cm ? 61 x 365 cm ? 63 x 186 cm ? 63,5 x 410 cm

Laminatgolv och plattor finns i tjocklek från 6-15 mm. Längd och bredd varierar. Men Pergo, som är en av de största återförsäljarna, kör med fyra standardstorlekar:

? 19 x 120 cm ? 19 x 138 cm ? 20,5 x 205 cm ? 40,8 x 122,4 cm

MÅNGA MÖJLIGHETER MED FÄRG OCH MÖNSTER

Laminatens artificiella yta ger producenterna stor valfrihet när det kommer till färg och mönster. Du kan således få ytskikt som liknar allt från trä och kakel till skiffer, kork och marmor.

Tidigare har laminat setts som ett lite ”sämre” material på grund av sin artificiella yta. Men det försöker producenterna råda bot på med ytskiktsstrukturer som får isär golvbrädorna och ser mer ”äkta” ut.

LAMINAT: FÄRGER OCH MÖNSTER
Laminat - alt om laminat ”Ek 1-stav” från Pergo. Ytskiktet liknar 19 x 120 cm plank.
Laminat - alt om laminat”Vit furu 1-stav” från Pergo. Med ett ytskikt som liknar 19 x 120 cm furuplank.
Laminat - alt om laminat”Ljusgrå skiffer” från Pergo. Kommer i stora, breda plattor på 32,8 x 63,5 cm