SUPERSTARKT: Laminatets hårda ytskikt framställs av lim och många lager papper eller papp som pressas ihop under extremt högt tryck och värme.

SUPERSTARKT: Laminatets hårda ytskikt framställs av lim och många lager papper eller papp som pressas ihop under extremt högt tryck och värme.

HUR ARBETAR DU MED LAMINAT?

Arbetet med laminatskivor är i stort sett det samma som när du arbetar med träskivor. Men du klarar dig inte med en fogsvans. Det hårda ytskiktet kräver en elektrisk såg som med sina snabba rörelser och ett fintandat blad kan äta sig igenom materialet. Du kan räkna med att slita ut ett par blad om du ska såga till många skivor.

Till skillnad från de flesta andra träskivor måste du såga laminatet underifrån. Annars är det nästan omöjligt att undgå att det hårda yttersta lagret spricker. Är du tvungen att arbeta från ovansidan, till exempel om du ska fräsa ut en vinkel i en bänkskiva, kan du sätta tejp på skivan. Det hindrar laminatet från att spricka under själva fräsningen.

VIKTIGT OM LAMINAT!

Golv av laminat ger en del buller och eko. Det ställer krav på underlaget. Det finns många olika slags skumplast och skum för ändamålet. Och det finns skivor med ett extra lager stötdämpande material på undersidan.

SPECIELLA EGENSKAPER

Oavsett om kärnan är av en hård träfiberskiva (hdf) eller en billigare spånskiva, ska synliga sågsnitt förseglas – både av hänsyn till utseendet, och för att undvika att fukt tränger in. Du kan lacka eller limma fast en laminatremsa över.

DIMENSIONER PÅ LAMINAT

Laminatskivor till bänkskivor, hyllor, fönsterbrädor med mera, finns som standard i tjocklek från 15-30 mm. Längd och bredd varierar beroende av fabrikat, men här är de allra vanligaste:

? 30 x 120 cm ? 30 x 250 cm ? 60 x 260 cm ? 61 x 365 cm ? 63 x 186 cm ? 63,5 x 410 cm

Laminatgolv och plattor finns i tjocklek från 6-15 mm. Längd och bredd varierar. Men Pergo, som är en av de största återförsäljarna, kör med fyra standardstorlekar:

? 19 x 120 cm ? 19 x 138 cm ? 20,5 x 205 cm ? 40,8 x 122,4 cm

MÅNGA MÖJLIGHETER MED FÄRG OCH MÖNSTER

Laminatens artificiella yta ger producenterna stor valfrihet när det kommer till färg och mönster. Du kan således få ytskikt som liknar allt från trä och kakel till skiffer, kork och marmor.

Tidigare har laminat setts som ett lite ”sämre” material på grund av sin artificiella yta. Men det försöker producenterna råda bot på med ytskiktsstrukturer som får isär golvbrädorna och ser mer ”äkta” ut.