Få varma väggar med genial isolerande väggspackel

Slipp iskalla rysningar när du lutar dig mot väggen. Bostik har utvecklat ett speciellt väggspackel som ger varma väggar – och det funkar! Spacklet kan målas över och tapetseras, och Bostik lovar att värmeförlusten genom väggen reduceras med upp till 15 procent.

Vanligt spackel fungerar som en köldbrygga, medan Roll Thermo håller kylan ute.

Kort om Roll Thermo

  • ISOLERAR BÄTTRE: Bostiks väggspackel reducerar värmeförlusten med upp till 15 procent.
  • FÄRG OCH TAPET: Roll Thermo används som alla andra slags spackel och kan målas och tapetseras över.
  • KÄNNS VARMARE: Väggspacklet är inte värmeledande och känns direkt varmt vid beröring.

TEKNIKEN BAKOM DEN ISOLERANDE SPACKELMASSAN

Den största hemligheten bakom Roll Thermos isolerande effekt är mikroskopiska glaskulor med en genomsnittlig diameter på ynka 40 mikrometer.

Kulorna är ihåliga och fyllda med luft, och i kombination med de andra materialen, som styrenakrylat, kalciumkarbonat, lera och cellulosa, ger det spackelmassan en imponerande isolerande effekt.

Isolerande väggspackel

Med en titt genom ett kraftigt mikroskop (x 200) syns de mjuka avtrycken från spacklets mikroskopiska glaskulor – lite som att blicka ut över månens kraterfyllda landskap.

LÄS OCKSÅ: IR termometer – mät temperaturen överallt

Effekten kan bäst jämföras med den sortens frigolitisolering som man använder till bland annat golvisoleringen polystyren (exempelvis styrolit/styropor) – lägg handflatan mot den spacklade väggen, och strax känner du handvärmen som reflekteras.

Glaskulorna gör också spackelmassan betydligt lättare än konkurrenternas.

Bostik Roll Thermo väger omkring ett halvt kilo per liter, där vanliga väggspackel väger cirka 1,2 kilo per liter.

Den optimala tjockleken på lagren är två millimeter, och störst värmeisolerande effekt uppnås när du spacklar massan på väggar av betong, sten och gips, där värmetappet normalt är störst.

SÅ ARBETAR DU MED ROLL THERMO

  1. Fördela Roll Thermo, först med stålspackel och sedan med roller. Bäst isoleringseffekt får du vid en lagertjocklek på två millimeter.
  2. När spackelmassan är påförd ska den jämnas ut med en bred stålspackel. Ju bredare spackeln är, desto finare blir slutresultatet.
  3. Efter ett dygns torktid är massan redo för efterbehandling, och kan nu slipas innan du spacklar igen eller målar/tapetserar.

Bostik Roll Thermo säljs i 6,5-litersburk och kostar omkring 1?800 kronor. 6,5 liter räcker till cirka 8 kvadratmeter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material