Här ska du använda specialtejp

Upphängning, lappa och laga. Man kan inte fixa allt med en sorts tejp. Men det finns en tejp för nästan allt. Få överblick här.

Med rätt sorts tejp kan man lösa de flesta specialuppgifter, t ex piffa upp ett stort fönster med spröjsar.

Med rätt sorts tejp kan man lösa de flesta specialuppgifter, t ex piffa upp ett stort fönster med spröjsar.

Vissa sitter permanent, andra är magnetiska, och ytterligare någon går superenkelt att ta bort.

Vad används specialtejp till?

UPPHÄNGNING

Tejp är genialiskt i badrummet, där det är bra om man bryter igenom våtrumssäkringen så lite som möjligt. Här är det perfekt att sätta upp krokar, speglar m m med tejp.

LAGNING

Nyare tejp av olika slag är så effektiva att de kan laga ett knäckt skaft till en räfsa, en spade eller andra liknande skador som kräver en väldigt rejäl reparation.

LAPPNING

Ett hål i ett vattenrör lappas med självvulkaniserande tejp, medan hålet i hängrännan fixas med butyltejp. Den ena sorten smälter ihop och blir hård, den andra förblir mjuk och klibbig.

Hur används specialtejp?

De flesta sorters tejp kräver att man börjar med att noggrant rengöra det som man vill sätta tejpen på och att ytorna är helt torra. Undantaget till sistnämnda regel är naturligtvis undervattenstejpen.

Butyltejpen är så tjock och mjuk att den fäster på allt och den självvulkaniserande tejpen, som läggs i 3-4 lager, drar ihop sig även runt smutsiga material.

Det beror lite på materialet om man sätter fast tejpen först på detta eller på ytan som det ska fästa vid. Gäller det en spegel i badrummet, eller en liten krok där, är det naturligt att först förse dem med tejp, medan det skulle vara lite besvärligt att göra med heltäckningsmattan. Här sätts tejpen först på golvet, en kant åt gången.

Olika sorters specialtejp

SKUMTEJP

En dubbelhäftande tejp som är gjord av ett slitstarkt, mjukt skummaterial. Idealiskt för att sätta upp på kakel och andra blanka ytor. Enligt tillverkarna klarar tejpen 10 kg per 10 cm tejp, men de rekommenderar max 6 kg.

MAGNETTEJP

Ska du t ex sätta upp innerfönster av akryl är magnettejp verkligen smart, eftersom den finns i vitt så att den inte syns allt för tydligt. Men den är också bra för att hänga upp lättare verktyg och till inköpslistorna på kylskåpet.

MATTEJP

Kraftig kanvastejp med starkt klistrande sidor. Håller effektivt fast små och stora mattor på golvet. Det finns dock en nackdel: Den här sortens tejp är ganska besvärlig att få bort om mattan ska ut.

SJÄLVVULKANISERANDE TEJP

En genomsynlig tejp som smälter ihop när den sträcks ut och lindas runt lagningsstället. Klarar tryck på upp till 12 bar och temperaturer mellan -60° och +260° C.

BUTYL-/BITUMENTEJP

Den här sortens tejp används mest som tätningsmedel till t ex hängrännor, men den används också t ex när aluminiumlister ska fästas mot olika underlag. Tejpen stelnar aldrig helt och förblir därmed flexibel.

MONTERINGSTEJP

En dubbelhäftande, tjock och helt genomskinlig tejp som är utmärkt om man ska hänga upp småsaker på en helt blank yta, som t ex spröjs på ett fönster. Enligt tillverkarna kan 30 cm tejp bära 1 kg.

UNDERVATTENSTEJP

10 cm bred tejp som bl a kan användas för att täta ungarnas badbassäng med. Otroligt stark. Eftersom den kan användas under vatten behöver du inte tömma och torka bassängen innan du lagar den. Finns på nätet.

FIBERFIX

En glasfiberarmerad tejp som ska fuktas innan den används. Härdar och blir hårdare än stål. Kan användas till bilens ljuddämpare, ett knäckt kvastskaft och mycket annat som måste tåla hård belastning. Klarar mellan -45° och +150°.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material