Genial gängstång

En gängstång kan användas på riktigt många ställen, och gängstången kan rädda dig när inget annat passar.

Gängstång: Bocka gängstång

Gängstänger är ett tacksamt material att arbeta med, och med ett skruvstäd, en skiftnyckel och en bågfil kan du i stort sett forma stängerna som du vill.

En gängstång kan fungera som fixering i betong, murverk eller trä. Eller så kan gänstången sammanfoga material med brett omfång. Du kan för övrigt även tillverka dina egna beslag genom att böja och forma stängerna efter behov. Alla gör-det-självare bör ha gängstänger i fem olika storlekar stående i verkstadshörnet. Vi visar dig fem situationer, där gängstången är genial!

Teknik för gängstång

Spänna gängstång
Med muttrar och spännbrickor kan du fästa gängstången till olika skivtyper – och du kan efterspänna ordentligt med en skiftnyckel eller hylsnyckel.

Korta ner gängstång
Enklaste sättet att korta ner en gängstång är att spänna fast gängstången i ett skruvstäd och såga av gängstången med en bågfil.

Bocka gängstång
Genom att spänna fast gängstången i ett skruvstäd kan du enkelt böja gängstången med en skiftnyckel.

Här är en gängstång genial

Sammanfoga genom flera lager
Ska du sätta ihop flera trästycken – som fallet är med denna bänk – kan du använda en gängstång. Det är bara att borra hål i träet och föra gängstången igenom. Med rostfria spännbrickor och muttrar får du väderbeständiga avslut och enhetliga distansklossar till hela bänken.

Förankring i murverk
Murverk kan vara poröst. Därför vill vi gärna undvika att använda skruvar och plugg som utvidgar sig, precis som vi ogärna vill fästa något i fogarna.

Genom att använda gängstänger kan du själv avgöra var i den murade väggen du vill borra. Med en klick förankringsmassa, som är ett starkt tvåkomponentsbruk, kan gängstången skruvas in lugnt och fint i murverket. Därefter kan du börja bygga ditt plank utan att behöva bekymra dig om huruvida det klarar nästa höststorm eller inte.

Fästa stolpar
Det kan vara en utmaning att få sina tryckimpregnerade stolpar att stå stabilt, om de ska placeras på en underliggande stolpe. En lätt genväg till en säker fixering är att borra hål för en låsmutter i den lodräta stolpen som gängstången skruvas fast i. Därefter ställs stolpen på plats och efterspänns med en mutter i den andra änden av gängstången.

Förankring i betongunderlag
Ett lätt och elegant sätt att montera sin postlåda är att placera den på två lodräta gängstänger. Börja med att gräva ett passande hål och gjut ett litet fundament. Därefter borras två hål som ska fyllas med förankringsmassa, innan gängstängerna skruvas fast i fundamentet. Sedan är det bara att fästa postlådan på stängerna.

Dold och stark upphängning
Klassiska hyllkonsoller fungerar fint, men vill du gärna ha “svävande” hyllor som håller för koppar, tallrikar och kokböcker, ska de monteras korrekt. Har du en vägg av betong, lättbetong eller murverk, är det bara att borra ett passande antal hål, fylla dessa med förankringsmassa och därefter skruva i gängstängerna.

Använd en borrmall, och placera något form av stöd under stängerna så att de hålls helt vågräta medan förankringsmassan torkar. Borra sedan ett motsvarande antal vågräta hål i hyllan och skjut in den över gängstängerna. Om hålen inte är för stora är det oftast inte nödvändigt att limma fast hyllan till stängerna, då motståndet i stängerna är tillräckligt för att hålla hyllan på plats.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Material