Världens starkaste golvfärg

Med epoxibaserad tvåkomponentsfärg får du en av de starkaste och mest lättstädade golvytor du kan tänka dig. Och det är lätt att själv utföra behandlingen, som kostar cirka 300 kr per kvadratmeter.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
300 kr/m2

Undvik hudkontakt när du arbetar med epoxifärg. Använd därför skyddshandskar, ansiktsskärm och skyddskläder.

Intro

Om du har ett hobbyrum, garage, grovkök, källarrum, en verkstad eller ett annat rum med betonggolv kan du själv måla det med epoxibaserad golvfärg efter våra anvisningar. Du får ett slitstarkt, tätt och jämnt golv som är lättstädat. Och målar du en liten bit upp på väggen, kan du faktiskt spola golvet.

Epoxi håller för i stort sett allt!

Det blir hårt och slitstarkt och tål de flesta kemikalier, olja, syror och baser. Om det till exempel droppar olja från bilen eller om du spiller färg så kan du lätt torka bort fläckarna utan att det blir spår efter dem. Ytan blir så hård och tålig att du knappast kan slita hål på den, för under ytan finns ett 2 mm tjockt färgskikt.

Så här målar du med epoxi

Själva målningen är lätt, som du kan se i vår steg-för-steg-beskrivning, och om du funderar på hur du kan vara säker på att färgskiktet blir 2 mm överallt, så är svaret enkelt:

Du drar bara ut färgen med 6 mm tandspackel, som vinklas lätt. När strängarna efter tandspacklen rinner ihop så blir färgen 2 mm tjock. Efter ett dygn kan du gå på golvet och efter en vecka tål det full belastning, som till exempel en bil.

Instruktion

01
Förberedelser 4 Steg

Ytor som ska strykas med epoxibaserade färger ska vara hela och rena. Det är framför allt viktigt att avfetta, så att rester av fett, olja, rengöringsmedel etc. är borta. Det enklaste är att slipa betonggolvet och det går förvånansvärt snabbt om du använder vinkelslip, som du har försett med diamantslipskål.

Slipningen dammar mycket så du ska sörja för ventilation. Tejpa igen dörrar till resten av huset, och använd handskar, hörselskydd och ansiktsmask. Efter slipning dammsugs golvet noga. Sprickor och lösa partier huggs upp och lagas med finbetong.

1

Börja med att hugga upp sprickor, porösa partier och skador. Använd mejsel och handslägga eller ännu hellre en bilningshammare. Dammsug sedan noga.

2

Gör en tunn blandning av betonglim, vatten och finbetong och pensla på blandningen noga. Se till att den fördelas över hela lagningen.

3

Fyll igen hålet med finbetong, som du har blandat med lite betonglim eller vidhäftare. Pressa ner den i hålet och låt den sticka upp ett par millimeter.

4

Montera en diamantslipskål på din vinkelslip och slipa ner den härdade betonglagningen, så att den kommer i nivå med resten av golvet, som också ska slipas. Hela golvet ska vara renslipat.

Diamantslipskålen monteras på vinkelslipen och jämnar till golvet.

02
Grunda först 2 Steg

Innan du kan måla golvet, ska du grunda det. Här väljer vi en tvåkomponents epoxigrundfärg, som passar ihop med slutfärgen, nämligen Sikafloor-156 som är en färglös grundfärg.

De två komponenterna blandas noga enligt anvisningarna på burkarna. Glöm inte att du ska ha skyddskläder på dig!

Eftersom grundfärgen ska användas senast 30 minuter efter att den har blandats, ska du inte blanda för mycket. Grundfärgen läggs på med rulle.

När du har rullat hela golvet ska grundfärgen härda i minst 12 timmar men högst 48 timmar, innan du lägger på epoxifärgen.

1

Blanda de två komponenterna till grundfärgen. Sätt en omrörare i borrmaskinen och blanda med den. TIPS: Blanda små portioner eftersom de ska användas inom 30 minuter.

2

Häll blandningen i ett färgtråg eller en burk med stryksidor för färgrulle. Lägg på grundfärgen med rulle, som du har satt på ett långt skaft. Arbeta in färgen i golvet och låt det torka i 12 timmar.

03
Måla med spackel 4 Steg

När grundfärgen har torkat i minst 12 timmar är det dags att lägga på den epoxibaserade slutfärgen. För att dryga ut färgen, göra den mer slitstark och minska halkrisken på golvet tillsätter vi kvartssand. Eftersom den sjunker till botten, måste färgen röras om för varje gång den ska hällas ut på golvet.

För att få ett lika tjockt färgskikt över hela golvet fördelar vi färgen med en 6 mm tandspackel som hålls i flack vinkel. Färgen i spåren efter tänderna flyter snabbt ihop och då blir färgskiktet cirka 2 mm tjockt över hela golvet.

1

Häll de två komponenterna till färgen i en burk, och blanda dem med omrörare. Men ta det lugnt - borrmaskinen ska gå med lågt varvtal.

2

Häll eventuellt i lite kvartssand, när du har blandat färgen i cirka 3 minuter. Blanda i ytterligare 2 minuter.

3

Häll en skvätt färg på golvet. Håll burken eller spannen nära golvet så att det inte skvätter. Rör blandningen om du har tillsatt kvartssand.

4

Fördela färgen med 6 mm tandspackel, som du vinklar cirka 45 grader mot dig. När färgen i spåren efter tänderna flyter ihop bildas ett cirka 2 mm tjockt färgskikt på hela golvet.

Material

Material från Sika:
• 1 burk Sikafloor-156, 10 kg
• 5 burkar Sikafloor-261 à 10 kg
• 1 säck kvartssand, 25 kg
• Ev. Sika Cim Betongvidhäftare

Specialverktyg
• 125 mm diamantslipskål
• Bred 6 mm tandspackel
• För att blanda komponenterna används ett omrörare, som monteras i borrmaskin. Vid blandning ska varvtalet ligga mellan 300 och 400 per minut.

Tidsförbrukning

1 arbetsdag + härdningstid för ett mindre rum

Pris

Drygt 300 kr per kvadratmeter golv

Svårighetsgrad

Om du först slipar betongen får du ett riktigt bra resultat. Hyr ev. en maskin.

Video

VERKTYG: Så här använder du en stor borrhammare

Borrhammaren är en stark rackare för en rad olika tunga renoveringsuppgifter. Försedd med rätt tillbehör kan du använda den till att t ex göra spår i väggen och ta bort klinker från badrumsgolvet. Lär känna maskinen bättre i den här videon.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg