Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Ett klassiskt trappräcke med elegant svarvade räckesståndare. Färgen har börjat flagna och avslöjar att handledaren är av mörkt trä. Därför ska den inte målas om. Tvärtom –färgen ska bort så att det mörka träet kommer till sin rätt.

Ta bort färgen

Det krävs inga omfattande förberedelser för att ta bort gammal färg. Men det är klokt att skydda omgivningen mot färgflagor, kemikalier och slipdamm medan arbetet håller på.

Den första strykningen med färgborttagningsmedlet löser upp det mesta av färgen. Skulle det sitta kvar en hel del färg, stryker du ytterligare en gång med medlet. Det var vi tvungna att göra.

När färgen har lösts upp och skrapats bort är det viktigt att träet tvättas noga, eftersom det annars är risk att medlet skadar den lack som du sedan lägger på.

Slipa och lackera

Innan räcket ska lackeras måste du slipa träet mycket noga. Det är mer än besvärligt att slipa ett räcke eftersom den profilerade formen gör det svårt att komma åt och dessutom sitter räckesståndarna i vägen.

För att komma åt överallt använder vi trekantsslip, planslip och vanligt slippapper för hand och på kloss.

När träet har fått en slät och fin yta kan du fortsätta. Ofta är det smart att stryka träet med bets för att framhäva den mörka färgen, och därefter kan du lackera.

Många tunna skikt ger snyggast resultat och en spegelblank yta som känns skön att lägga handen på. Vi lackerar hela sju gånger.