Intro
Instruktion
01
Ta bort färgen
7
Steg
Det krävs inga omfattande förberedelser för att ta bort gammal färg. Men det är klokt att skydda omgivningen mot färgflagor, kemikalier och slipdamm medan arbetet håller på.
Den första strykningen med färgborttagningsmedlet löser upp det mesta av färgen. Skulle det sitta kvar en hel del färg, stryker du ytterligare en gång med medlet. Det var vi tvungna att göra.
När färgen har lösts upp och skrapats bort är det viktigt att träet tvättas noga, eftersom det annars är risk att medlet skadar den lack som du sedan lägger på.
Pensla träet med färgborttagningsmedlet. Den geléaktiga massan ska läggas på flödigt men undvik att spilla. Skydda händerna med gummihandskar.
Täck det penslade området med plast så att medlet inte dunstar för snabbt. Efter cirka en timme bubblar färgen och det är ett tecken på att den börjar lossna så att den kan skrapas av.
Ta bort plasten när du ser att färgen bubblar överallt. Räkna med att de fräna kemikalierna ska verka i 1-2 timmar.
Nu kan färgen skrapas bort. Använd en spackel. Se till att ha en spann eller liknande att slänga skräpet i. Håll gärna en sopskyffel eller liknande under räcket när du skrapar.
Tvätta träet noga med ljummet vatten när du har skapat färdigt. Om det sitter kvar en hel del färg, upprepar du behandlingen. Det tyckte vi var nödvändigt med vårt räcke.
Undersidan av räcket ska också skrapas även om det är besvärligt att komma åt. Det gäller att vara påhittig och använda spacklar av olika storlekar.
02
Slipa och lackera
6
Steg
Innan räcket ska lackeras måste du slipa träet mycket noga. Det är mer än besvärligt att slipa ett räcke eftersom den profilerade formen gör det svårt att komma åt och dessutom sitter räckesståndarna i vägen. För att komma åt överallt använder vi trekantsslip, planslip och vanligt slippapper för hand och på kloss.
När träet har fått en slät och fin yta kan du fortsätta. Ofta är det smart att stryka träet med bets för att framhäva den mörka färgen, och därefter kan du lackera. Många tunna skikt ger snyggast resultat och en spegelblank yta som känns skön att lägga handen på. Vi lackerar hela sju gånger.
Nu ska räcket slipas. Vi börjar med en planslip på den övre delen, tar deltaslipen till undersidan för att komma runt räckesståndarna och använder slippapper på kloss till detaljerna.
Vik slippapper runt en list eller kloss för att komma åt i profiler eller nöj dig med att vika slippapperet dubbelt. Det är viktigt att du slipar överallt för att få fram en slät och fin yta.
Räckesståndarna slipas innan de målas. Det är tvunget att måla dem för medlet löste upp färgen på den övre delen på flera av dem. De ska slipas nu men målas först när räcket har lackerats.
Träet görs lite mörkare med bets. Det är ett effektivt sätt om du vill framhäva det mörka träet. Torka först bort allt slipdamm. Lägg på betsen med pensel och endast i ett tunt skikt. Låt sedan betsen torka i 6-8 timmar.
Nu är det dags att lackera räcket (alltså handledaren/handlisten). Vi stryker det fyra gånger på undersidan och sju gånger på ovansidan. Mellan varje lackering finslipas med slippapper korn 400. Ju fler lackeringar, desto starkare yta.
Material
• Färgborttagningsmedel
• Bets
• Klar lack
• Färg
• Slippapper
• Tejp och plast
Tidsförbrukning
Vi använde två dagar till vårt räcke.
Pris
Cirka 500 kr.
Svårighetsgrad
Det enda som behövs är lite tålamod och noggrannhet.