Måla golvet så att det håller

Har du tröttnat på golvfärg som inte håller i längden? Då ska du måla ditt betonggolv med världens starkaste färg. Epoxifärg används bl.a. på bilverkstäder och i parkeringshus. Även om färgen är slitstark, så är den luktfri, vattenspädbar och innehåller inga giftiga lösningsmedel.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1-2 dagar
Pris
100 kr/m2

Med epoxibaserad färg på golvet får du en extremt slitstark yta som tål allt från biltrafik till de flesta kemikalier.

Intro

Ett betonggolv kan målas med alkyd- eller akrylatfärg. Lösningsmedlen i de två färgerna är lacknafta respektive vatten. Men oavsett vilken färg du väljer, så brukar den inte hålla särskilt länge. Färgen slits bort på de ställen där du ofta går, och är det i garaget så försvinner färgen där bilen kör. Resultatet blir att du måste tömma rummet och måla om. Det problemet finns det en lösning på: måla med en epoxibaserad färg.

Världens starkaste färg

Epoxi - då tänker du kanske på rymddräkter, skyddssymboler med dödskallar och röda varningstexter. Men det är inte rättvist. Visserligen kan epoxi vid direkt kontakt med hud orsaka allergiska reaktioner, och du ska använda skyddsglasögon när du målar, men den epoxibaserade färg som vi använder är vattenspädbar, luktar nästan inget och innehåller inga farliga lösningsmedel.

Ändå är epoxifärg både starkare och tåligare än vanliga golvfärger. Ja, färgen är så slitstark att den används på bilverkstäder och i parkeringshus.

Epoxi är en tvåkomponentsfärg. Det orsakar en del extra arbete eftersom du ska blanda och röra ihop delarna. Doseringen ska vara så exakt att du behöver exakt hushållsvåg, helst elektronisk. Men resultatet är värt allt besvär, för du får ett snyggt, lättstädat och mycket slitstarkt golv som håller sig fint i många år.

Instruktion

01
Ta bort sprickor, hål och ojämnheter 5 Steg

Innan du målar ska golvet vara rent. Men du ska också ta bort sprickor, hål och ojämnheter. Små hål och sprickor kan fyllas med kemisk metall, som kan dras ut tunt utan att flaga eller lossna. Använder du ett cementbaserat lagningsbruk, typ Husfix, så krävs det att du lägger på bruket i viss tjocklek - se anvisningarna på förpackningen.

1

Små och tunna sprickor bör skäras upp med vinkelslip. Då får du bort löst material och det blir lättare att få ner reparationsmassan i sprickorna.

2

Marker med en blyant, hvor hængslet skal sidde på karmen. Marker også med en vandret streg på selve hængslet, hvor højt det skal sidde på karmen. Placeringen af alle andre dørhængsler markeres på samme måde.

3

När du har skurit upp och slipat ner ska du dammsuga noga där du ska laga. Sätt borstmunstycket på dammsugaren för att få med alla partiklar.

4

Pressa ner kemisk metall i sprickorna med en spackel, och se till att sprickorna fylls väl. Dra bort överflödig lagningsmassa med spackeln.

5

Spackla även igen små hål i betongen. Till det kan du behöva en bredare spackel, för den gör det lättare att fylla igen hål och få en slät yta.

02
Golvet ska vara rent innan du målar 4 Steg

Den tvåkomponents epoxibaserade färgen fäster bra, men det förutsätter att underlaget är rent. Du måste därför tvätta golvet noga med t.ex. målartvätt. Skulle du ha spillt olja på golvet måste du avfetta fläckarna.

Om golvet är målat ska du kolla det noga så att färgen inte flagar, för då måste golvet finslipas. Ingen färg fäster bättre än det underlag du målar på.

1

Börja med att ta bort gammal färg, limklickar, tejprester och annat som sitter fast eller har spillts på golvet. Skrapa bort färgspill med t.ex. en spackel.

2

När reparationsmassan har torkat slipas området ner i nivå med golvet. Torktiden kan vara upp till en timme beroende på temperatur och lagertjocklek.

3

Dammsug hela golvet noga. Stoppa spackeln i bakfickan, så att du har den med dig och kan skrapa bort fläckar du har glömt.

4

Tvätta golvet noga med en blandning av vatten och målartvätt. Se förpackningen om blandning. Om det finns olje- eller fettfläckar på golvet ska de tvättas bort extra noga.

03
Blanda en portion epoxifärg 3 Steg

Färgen blandas av två komponenter och du ska följa medföljande anvisningar. När du har blandat en portion påbörjas automatiskt en härdning av färgen, och du ska därför inte blanda mer färg än du gör av med på 1,5-2 timmar.

Om du inte blandar en hel portion, dvs. tömmer de två förpackningarna, är det lättast att väga komponenterna på en exakt hushållsvåg. Du behöver en eller två burkar att blanda färgen i.

1

Innan du blandar de två komponenterna ska den hartsrika färgen (komponent A) röras om och det gör du med omrörare i borrmaskin.

2

Sätt en ren och tom färgburk på vågen och nollställ vågen. Häll i önskad mängd av komponent A, som ska motsvara 7 delar. Här häller vi i 2,1 kg.

3

Komponent B hälls i burken och nu häller vi i 3 delar (det blir här 0,9 kg). Därefter blandar vi noga med omrörare ett par minuter.

04
Måla golvet och en liten bit av väggen 5 Steg

Golvet målas med rulle som monterats på ett långt skaft. Det är en fördel att måla en liten bit upp på väggen, för då gör det inte så mycket om det skvätter när du tvättar golv. Bården ser också ut som en sockel och är en fin avslutning.

Bården på väggen målas först och därefter målas golvet. Vid en rumstemperatur på 20 grader är färgen yttorr efter ett par timmar. Full styrka uppnås dock först efter ett par dygn.

1

Färgen till den första strykningen späds med upp till 10 procent vatten. Då flyter färgen ut bättre och får bättre kontakt med betongen. Den första strykningen fungerar även som primer.

2

Börja med att måla en bit av bården på väggen. Välj en rulle som är lagom bred. På så sätt kan du måla en rak bård utan att maskera med maskeringstejp.

3

Måla inte mer av bården än att du hinner måla golvet innanför bården innan färgen på väggen torkar. Stryk ut färgen med en 25 cm rulle och rulla hela tiden åt samma håll.

4

Om du har maskerat drar du bort tejpen genast efter att du har målat. Om färgen hinner härda blir det svårt att få bort tejpen. Då måste du sätta upp ny maskeringstejp innan du målar nästa gång.

5

Vänta minst 15 timmar innan golvet målas nästa gång. När golvfärgen har torkat kan du justera bården med lite väggfärg.

TIPS: Även om färgen är vattenspädbar och rullarna i princip kan tvättas rena, så är det bättre att ta nya rullar nästa gång.

Material

 • 6 kilo epoxifärg (Sikafloor 2530W)- räcker till två strykningar på 12 m2
 • Kemisk metall
 • 2 målarrullar, 25 cm med kort, tät lugg
 • 2 målarrullar, 10 cm filtrullar
 • Burk eller hink
 • Slippapper korn 80
 • Maskeringstejp

Specialverktyg

 • Diamantslipskiva till vinkelslip
 • Rullskaft
 • Skyddsglasögon/ansiktsskärm
 • Godkända gummihandskar
 • Omrörare till borrmaskin
 • Hushållsvåg

Tidsförbrukning

Ett stort källarrum klaras av på 1-2 arbetsdagar, men arbetet måste fördelas över flera dagar p.g.a. torktiderna.

Pris

Lite drygt 100 kr/m2 för två strykningar med epoxifärg. Övrigt material: 300 kr.

Svårighetsgrad

Det är rätt lätt att måla, men du ska vara noggrann med ditt förarbete.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Färg