Köp rätt målarverktyg

Det lönar sig att köpa bra målarverktyg, då slipper du lösa hår och fnös i den nymålade ytan.

Målarverktyg

Resultatet blir snyggare när du använder en pensel av bra kvalitet.

Du behöver ha en del olika målarverktyg om du ska måla ett helt rum. Du ska måla runt kanterna med pensel, måla på smala ställen med en liten roller och använda en bredare roller till de stora ytorna. Har du mycket som ska målas, finns det även målarverktyg som har utvecklats just för en bestämd uppgift, t ex hörnrollern.

Vi ger dig förslag på vad du ska använda när du ska sätta igång ett målarprojekt. Och du får förklaringen på vad det är som gör verktygen bra.

Du får också goda råd på hur du bäst rengör pensel och roller, och hur du ska förvara dem.

En oval och allsidig pensel

Den ovala penseln är genialisk eftersom den kan användas till både kanter och ytor, och samtidigt rymmer den mycket färg. Då kan du göra långa penseldrag som ger snyggast resultat. På en kvalitetspensel sitter hårstråna stadigt fast i skaftet. Välj gärna en med syntetiska hår. De håller formen och är väldigt slitstarka och lite tunnare i änden. Det får färgen att flyta ihop snyggt.

Spacklar i flera storlekar

Till förberedelserna inför målning behöver du ofta spacklar i olika storlekar – en mindre för spackling av hål, en större för eventuell bredspackling av vägg. Du behöver även en kvalitetsspackel med stål som är så styvt och handtag som är så skönt att den är behaglig att arbeta med.

En liten roller till mindre ytor

Du ska välja en liten roller till ställen där det inte finns mycket plats, t ex ovanför en dörr. Luggen ska vara så lång att det passar till underlaget. Det vill säga, ju slätare underlag desto kortare lugg. Ska den lilla rollern användas tillsammans med en större roller, t ex på en vägg, ska luggen vara lika lång som på den stora rollern för att få ett enhetligt resultat.

Rollern till många hörn

Ska du måla många rum på en gång kan du fundera på att investera i specialverktyg som hörnrollern. Den är till för att måla i hörn där två väggar möts. Då behöver du inte använda en pensel, där penselstrecken efteråt ändå måste målas över med en liten roller, för att få ett snyggt resultat. Här kan du spara in lite tid med hörnrollern.

En vinklad pensel

När penseln är vinklad är det lättare att komma in i hörn, bakom rör och bakom element. Välj en som är lite bredare, så att den klarar av att ha en del färg i sig och du kan göra längre penseldrag. Det ger ett snyggare resultat.

Färghink istället för tråg

När du ska måla ett större rum, lönar det sig att hälla upp färgen i en färghink istället för i ett tråg. Den rymmer mycket mer färg, så att du får färre avbrott. Det är lätt att dra av färgen på sidorna, så att den fördelas jämnt på rollern. Hinken går lätt att flytta runt. Och är svår att trampa i – till skillnad från ett färgtråg.

Rollern till stora ytor

Stora ytor, som väggar och tak, blir snyggast när du målar med en bra kvalitetsroller. På en sådan är luggen, alltså håren, fastsvetsade. Det minskar risken för att den tappar hår. Se till att du kan montera ett långt skaft på handtaget så att du får längre räckvidd när du målar väggar och tak.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg