Här är den bästa färgen till din murade yttervägg

Om färgen börjar flagna på din putsade murvägg, så beror det ofta på att det har samlats fukt bakom färgen, därför att den är för tät. Det kan i sig själv försvaga området, och blir det minusgrader kan frost göra saken än värre. Som tur är finns det en lösning på problemet.

Silikatfärg består av flytande kaliumsilikat, även kallat kalivattenglas.

Vill du skämma bort dina murade ytterväggar genom att ge dem en ovanligt stark och snygg yta, så ska du behandla dem med silikatfärg.

Om väggen har en ren mineralisk yta som puts, tegel eller eternit så mår den bara bra av den speciella, nästan klassiska färgen som faktiskt är släkt med de material som finns i murade väggar. Inte nog med det. Färgen ger en matt yta som håller i många år utan att blekas.

Gör-det-självarens kalkfärg

Det är inte helt fel när många kallar silikatfärg för gör-det-självarens kalkfärg. Silikatfärg har nämligen många av kalkens fördelar men är mycket enklare att arbeta med. Kalkning kräver ju flera behandlingar, men silikatfärgen ska bara strykas en gång på en grundad yta.

Men se upp med stänk för silikatfärg är frätande och kan snabbt skada en fönsterruta. En fördel med silikatfärg är att den finns i en mängd kulörer. Det gör inte kalkfärg.

Silikats naturliga fördelar

Silikatfärgen är i sin grundform en ren mineralprodukt som uppför sig helt annorlunda än våra vanligare väggfärger. Akrylatfärg, som också kan spädas med vatten, lägger sig som en hinna på underlaget, medan silikatmolekylerna förenar sig med det mineraliska underlaget, alltså ungefär som kalk. Detta ger betydliga fördelar.

En av dem är att färgen inte flagar. Den kan i stället nötas bort, men först efter lång tid. Den lossnar som damm i små partiklar och därför ser det hela tiden snyggt ut. Färgen är diffusionsöppen och låter instängd fukt slippa ut och försvinna. Du slipper därför fuktskador. Både färg och struktur bevarar utseendet länge eftersom ljus inte skadar de fina molekylerna.

Inte en hinna utan en del av väggen

Silikatfärg används mest utomhus men kan också användas inomhus där den ger en matt och ljusäkta yta. Den låter väggen både suga till sig och avge fukt. Det är enkelt att arbeta med silikatfärg och du behöver inte späda den först. Lägg på med pensel, rulle eller borste och ta för vana att aldrig måla om det regnar eller om det är starkt solsken.

Välj bland en mängd fina kulörer

Silikatfärg finns i nästan hur många kulörer som helst som alla blir matta. Det kan vara svårt att få silikatfärg i mycket mörka kulörer och det kan bli svårt att måla med dem eftersom överlappningar kan bli tydliga. Här är några av kulörerna.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Färg