Linoleum - levande och miljöklokt
Vid tillverkning av linoleum blandas ett antal naturliga material, som inte tar slut i första taget. Det är en fördel, både för naturen och inomhusklimatet i din bostad.
Fördelar
- Ger bättre inomhusklimat
- ”Läker” själv småskador
- Gjort av enbart naturliga material
- Mycket lätt att underhålla
- Kan också köpas i plattor, som är lättare att lägga
Nackdelar
- Linoleum på rulle är styv och relativt svår att hantera
- Duger inte i våtrum
- Kräver ett mycket plant underlag
Det är inte bara slitstarkt - linoleum är dessutom behagligt att gå på och lättskött på alla sätt och vis. Namnet kommer förstås från linolja och linoleum har funnits sedan mitten av 1800-talet. De två huvudingredienserna linolja och kåda är rena naturprodukter. Linolja utvinns vid pressning av linfrö och kåda kan utvinnas utan att man fäller några träd. För att få linoleum tillsätts också finmald kalk och trä. Det senare är en restprodukt inom träindustrin. Linoleum genomfärgas med naturliga, organiska färgpigment som inte belastar naturen. Den flytande massan läggs på en juteväv och efter härdning har man den slutliga produkten: linoleum. Precis som vinyl kräver linoleum ett plant underlag, och det är ofta nödvändigt med spackling eller att lägga släta skivor utan skarvar för att få ett plant underlag. Minsta ojämnhet, skarv eller hål syns genom linoleumet.
Golvet kräver handlag
Linoleum säljs på rulle, oftast 2 meter bred. Det är tungt och svårt att själv handskas med linoleum på rulle, för även om materialet kan böjas är risken stor att det i stället bryts. Det krävs dessutom bra handlag för att skära till linoleum vid rör och andra hinder.
Att lägga linoleumgolv med rullvara är därför inte någon lätt match.
Om golvet inte är för stort kan man lägga linoleum löst på det plana underlaget, men man får bäst resultat om linoleumet limmas fast. Ev. skarvar ska trådsvetsas för att få en tät beläggning, men trådsvetsning kräver yrkesfolk. Lägger du golvet själv, skjuter du ihop kanterna så tätt som möjligt och är du då noggrann, kan du slippa att svetsa.
Man kan också köpa linoleum som plattor, men de ska alltid limmas. Men plattorna har fördelen av att vara lättare att hantera för en gör-det-självare än de stora rullarna.
Linoleum har en mycket speciell egenskap - det kan själv ”läka” jack, repor och andra småskador. Det beror på att materialet ”flyter” ihop och då försvinner småskadorna.
Sammanfattning
Linoleum är bra för inomhusklimatet, lättstädat och kan användas i alla rum. Priset ligger på 200-300 kr per kvadratmeter på rulle och som plattor.
Vinyl - lättlagd på golvet
Vinyl är en syntetprodukt som är både mjuk och slitstark. Beläggningen är tät och vinyl kan användas även i våtrum. Läggningen är relativt enkel och vinyl finns i många färger och mönster.
Fördelar
- Stort urval färger och mönster
- Säljs på rulle med bredder upp till 4 meter vilket ger en snabb läggning
- Kan läggas utan att limmas
- Mjukt och smidigt
Nackdelar
- Innehåller pvc med mjukgörare
- Missfärgas lätt av andra material
- Skador kan inte lagas
- Synliga skarvar
Den vanligaste vinylbeläggningen har byggts upp av flera skikt eller lager pvc med olika egenskaper. Tillsammans ger de olika skikten en stark beläggning som också är mjuk, smidig och behaglig.
Vinyl finns i ett stort antal färger och mönster - ja, man kan få vinyl som ser ut som trä, klinker och andra material.
Lättlagd
Det är ganska lätt att själv lägga vinyl på golv, och i mindre rum är det inte ens nödvändigt att limma. Det går bra att lägga vinylen löst, ungefär som en matta. Vinyl säljs på rulle med bredder upp till 4 meter, och måste du skarva, kan du nöja dig med att lägga dubbelhäftande mattejp under skarven. Du kan inte välja vilken tejp som helst för den kan innehålla ämnen som missfärgar mjukgöraren i vinylbeläggningen. Samma sak gäller för golv-lim. Därför ska du fråga leverantören om vilken tejp eller vilket lim du ska välja.
Skarvar tätas ovanifrån med trådsvetsning (som ska utföras av yrkesfolk) eller genom att hälla en vätska i skarven. Vätskan ”limmar ihop” de två delarna. Tekniken kallas kallsvetsning, och den kan du själv utföra.
Vinyl kan läggas i våtrum, både på golv och på vägg. Inte all slags vinyl duger - den ska vara godkänd - och arbetet ska utföras av yrkesfolk.
PVC har i många år diskuterats som möjlig orsak till allergiska reaktioner och hormonförändringar. Det är framför allt mjukgörarna som är i skottlinjen, och därför har tillverkarna de senaste åren utvecklat nya mjukgörare, som sägs vara mindre problematiska. En svensk undersökning (Kretsloppsdelegationen) visar också att mjukgörarnas frigörelse från plasten inte är helt klarlagd.
Om du skulle vilja byta ut ett gammalt vinylgolv, så ska allt gammalt material lämnas på kommunens depå för ”farligt avfall” eller en liknande depå.
Golv och väggar av vinyl tvättas med neutrala rengöringsmedel. Såpa och tvålflingor får ytan att bli fet.
Sammanfattning
Det är lätt att lägga vinylgolv och golven är lätta att hålla rena med dammsugning och golvtvätt. Materialet passar fint i kök, hall, badrum och tvättstuga. Pris: mellan 75 och 250 kr per kvadratmeter.