Lamell - ett naturligt val
Lamellgolv är av trä och består i regel av tre skikt som har limmats ihop. De är mycket formstabila och ett säkert val om det är golvvärme i rummet. Det övre skiktet är alltid av trä av en bra kvalitet.
När ett trägolv blivit så gammalt och slitet att det måste renoveras, har det blivit vanligt att man istället lägger ett nytt, tunt golv ovanpå det. Orsaken är naturligtvis att det är billigt och att det går snabbt.
Lamellgolv är så tunna att de ofta kan läggas ovanpå ett befintligt golv, utan att man tvingas såga av dörrarna nertill. Golven är i regel 12-14 mm tjocka.
Konstruktionen
Ett lamellgolv består för det mesta av tre skikt som har limmats ihop. Det övre, slitskiktet, är av massivt trä av en bra kvalitet och mellan 2,5 och 8 mm tjockt. Är skiktet tjockt kan du slipa golvet. En slipning avverkar cirka 3 mm.
Det övre skiktet kan bestå av långa brädor eller ett antal mindre stavar - beroende på om lamellgolvet ska se ut som ett brädgolv eller ett parkettgolv.
Mellanskiktet är ofta ett skivmaterial (spånskiva, plywood eller mdf), men kan även vara lameller av hårt trä eller billigare barrträ, där ådringen går vinkelrätt mot ådringen i slitskiktet.
Eftersom lamellgolvet består av flera skikt blir det mycket formstabilt och passar därför bra ihop med golvvärme.
Det understa skiktet är för det mesta av barrträ med ådringen åt samma håll som det övre skiktet.
Lamellbrädor säljs fortfarande med not och spont på sidorna, men det blir allt vanligare med klicksystem. Ett
sådant ger tätare skarvar än not och spont. Golven kan tack vare klicksystemet läggas utan lim, men då ska golvtvätt utföras med hårt urvriden trasa.
Användning
Du kan lägga lamellgolv i alla rum i bostaden bortsett från våtrum. Men du ska välja träslag och ytbehandling som passar till det slitage som golvet kommer att utsättas för. I vardagsrum kan du välja ask och furu men i hallen och allrummet, där slitaget är större, bör du välja ek, bok, valnöt eller teak. Om ytan ska vara lackerad, oljebehandlad eller såpbehandlad beror på ”trafiken” och slitaget och hur mycket underhåll du är beredd att acceptera.
Sammanfattning:
Till sovrum och vardagsrum ger det äkta, massiva träet i lamellgolvet en varmare och skönare känsla än laminatgolv.
Laminat - ett slitstarkt alternativ
Laminatgolv är supertunna - ner till 6 mm. Ytan ser ut att vara av massivt trä, men det är den inte. Slitskiktet är gjort av papper eller pappersmassa som pressats ihop under hårt tryck.
Laminatgolv har flera mindre smickrande namn som plast- eller syntetgolv, och det beror säkert på den hårda ytan som ser ut som trä. Men laminatgolven förtjänar inte öknamnen. De är fantastiska och har en enorm slitstyrka. Denna har man fått fram genom att under högt tryck pressa ihop ett stort antal papper eller pappersmassa. Det översta papperet i massan eller pappersbunten har ett mönster, t.ex. som furubrä-dor eller ekparkett.
Golv-, bygg- och möbelvaruhus säljer laminatgolv i stor stil. Det är inte så under-LAMINAT ligt. Laminatgolv är billiga, slitstarka och tunna. Man kan köpa 6 mm laminatgolv, och ett sådant kan läggas på alla underlag utan att man behöver justera dörrar, trösklar och foderlister. Den hårda ytan begränsar underhållet till städning.
Konstruktionen
Under den mönstrade ytan längst upp i slitskiktet och under pappersmassan finns kärnan. Den är normalt ett skivmaterial som hdf, mdf (Medium Density Fiberboard) eller spånskiva.
För att de tunna skivorna inte ska slå sig limmas ett fibermaterial motsvarande det på ovansidan fast som undersida. De flesta laminatgolv läggs på foam, skumplast eller liknande för att dämpa stegljudet. Men det finns laminatgolv som nu har stegljudsdämpande underlag. Det gör golvet ”mjukare” och framför allt tystare.
I dag läggs nästan alla laminatgolv med klicksystem. I teorin är golven lätt-lagda, men i praktiken kan det vara så besvärligt att många (inkl. erfarna hantverkare) sågar bort klickprofilerna på kortändarna och limmar.
Användning
Laminatgolv är praktiska, men ger ifrån sig ett markant stegljud.
I princip kan du lägga laminatgolv i alla bostadsrum (med undantag av badrum och tvättstuga), men den hårda ytan orsakar höga stegljud och kan verka kall. Därför väljer man normalt att lägga laminatgolv endast där slitaget är stort - i hall, källare, hobbyrum, verkstad etc.
Sammanfattning:
Laminatgolv är perfekta i hallen och källaren. De är starka och lätta att hålla rena med dammsugare och trasa.