Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Duellen: Kalkbruk vs. Gipsbruk

Skriv ut Spara artikel

Vad ska du välja, när du putsar väggar? Kalk- eller gipsbruk?

68701_SE_D_13_2011_1_2a.jpg

Kalkbruk kan användas både inomhus och utomhus, och ger en stark och smidig yta.

Kalkbruk - kräver handlag

Kalkbruk är mycket användbart, både inomhus och utomhus. Det krävs visserligen lite handlag för att lägga på bruket, men när det har härdat är det både starkt och smidigt.

Kalkbruk är ett av våra vanligaste bruk, och det har använts i flera generationer på våra breddgrader. ”Äkta” kalkbruk innehåller endast kalk, ballast och vatten. Det allra vanligaste kalkbruket innehåller dessutom cement, men det tar vi inte med i denna duell.

Det finns flera skäl till att kalkbruk är så vanligt i Sverige. En av orsakerna är att vi haft tillgång till råvaran (kalk eller krita), en annan är att kalkbruket tål vårt relativt fuktiga klimat.

Ballasten i kalkbruk är fin sand och den blandas med ren släckt kalk. Bruket är diffusionsöppet, tål viss rörelse men härdar långsamt. Härdningen påbörjas först när fukthalten i bruket är under 7 procent och den kan därför ta ett par månader. Den långa härdningstiden är en av anledningarna till att man ibland använder hydraulisk kalk som bindemedel. Då kan bruket härda utan kontakt med koldioxid.

Kalkbruk finns på alla byggvaruhus och större brädgårdar. Det vanligaste är att man köper 25 kg säckar med torrpulver, som bara ska blandas med vatten. Det finns även mindre förpackningar (10-15 kg) med färdigblandat vått bruk.

Tillsätt lite vatten

Oavsett om du köper pulver eller vått bruk ska du tillsätta lite vatten. Bruket ska bli nästan krämigt. Om du ska tunnputsa ska bruket vara mer tunnflytande.

En fördel med att köpa färdigblandat torrbruk är att du kan blanda det med lite cement (1 del cement och 10-15 delar kalkbruk), så får du ett mur- och putsbruk som är starkare.

Tänk bara på grundprincipen: det bruk som läggs på ska vara klenare än den yta som behandlas. Det innebär att man inte använder cementbruk på ytor som redan är kalkputsade. Då kommer cementbruket att släppa.

Kalkbruk kan kräva lite handlag för att lägga på. Det bästa är att göra det i omgångar. Det första skiktet kastas på så att ytan blir knottrig. När bruket torkat läggs nästa skikt på. Så snart ytan börjar torka kan du finputsa med skum- eller filtbräda som fuktats.

Sammanfattning

Kalkbruk är det givna valet till alla kalkputsade väggar. Eftersom kalkbruk tål fukt är det perfekt till alla reparationer både inomhus och utomhus.

Gipsbruk - används lätt och snabbt

Trots att gipsbruk är mycket vanligt i Europa och andra delar av världen, är det relativt nytt i Sverige. Gipsbruk bjuder på flera fördelar, som är intressanta framför allt för hemmahantverkaren.

Gipsbruk fäster på de flesta underlag, och kan läggas på i tjocka skikt - upp till 50 mm i sänder.

Gipsbruk är ett byggmaterial som är lätt att arbeta med, och det kan till och med läggas på i riktigt tjocka skikt utan att sjunka eller spricka. Även om bruket är relativt nytt på hyllorna i svenska byggvaruhus och brädgårdar, kommer fördelarna snabbt att uppmärksammas, och många hemmahantverkare kommer utan tvekan att välja gipsbruk för enklare lagningar inomhus.

Råvaran, gips, finns i stora mängder runt Medelhavet, och de första spåren av gips som byggmaterial stammar också från dessa trakter. Det är bevisat att man vid uppförandet av Keopspyramiden i Egypten, för 4500 år sedan, använde gips. Det har altså tagit lång tid innan det kom till Sverige.

Gipsbruk finns i olika grovlekar, men säljs till skillnad från kalkbruk alltid som pulver. Vatten sätter nämligen igång den kemiska härdningen.

Lätt och användbart

På senare år har gipsbruket blivit lite vanligare, men man måste ofta fråga efter det - även på välsorterade byggvaruhus och brädgårdar.

En av de stora fördelarna med gipsbruket är att det inte bildas spänningar i bruket under härdning, och därför spricker det inte eller sjunker som vanliga bruk och spackelmassor. Det är möjligt att lägga på upp till 50 mm tjocka skikt i sänder. Bruket fäster på de flesta underlag och är därför lämpligt där det finns många material i underlaget. Med primning kan man få bättre vidhäftning.

Om du vill ha en extra stark yta kan du armera det fuktiga bruket när du har lagt på det. Det görs med glasfiberväv.

Utvändiga hörn är ömtåliga och skadas lätt. De ska därför skyddas med hörnprofiler för gipsskivor.

När pulvret har blandats med vatten till en klumpfri, smidig och krämig massa, är det lätt att lägga på bruket med t.ex. stålputsbräda eller bred spackel. Handlar det om stora ytor kan du sätta stödlister att dra spackeln mot, så att bruket fördelas bättre. När bruket blivit tillräckligt fast fuktas ytan lätt så att den kan finputsas och slätas till.

Sammanfattning

Om man inte är så bra på att putsa är gipsbruket ett bra val. Men endast på ytor som inte utsätts för fukt.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Duellen: Kalkbruk vs. Gipsbruk
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka