Kalkbruk - kräver handlag
Kalkbruk är mycket användbart, både inomhus och utomhus. Det krävs visserligen lite handlag för att lägga på bruket, men när det har härdat är det både starkt och smidigt.
Kalkbruk är ett av våra vanligaste bruk, och det har använts i flera generationer på våra breddgrader. ”Äkta” kalkbruk innehåller endast kalk, ballast och vatten. Det allra vanligaste kalkbruket innehåller dessutom cement, men det tar vi inte med i denna duell.
Det finns flera skäl till att kalkbruk är så vanligt i Sverige. En av orsakerna är att vi haft tillgång till råvaran (kalk eller krita), en annan är att kalkbruket tål vårt relativt fuktiga klimat.
Ballasten i kalkbruk är fin sand och den blandas med ren släckt kalk. Bruket är diffusionsöppet, tål viss rörelse men härdar långsamt. Härdningen påbörjas först när fukthalten i bruket är under 7 procent och den kan därför ta ett par månader. Den långa härdningstiden är en av anledningarna till att man ibland använder hydraulisk kalk som bindemedel. Då kan bruket härda utan kontakt med koldioxid.
Kalkbruk finns på alla byggvaruhus och större brädgårdar. Det vanligaste är att man köper 25 kg säckar med torrpulver, som bara ska blandas med vatten. Det finns även mindre förpackningar (10-15 kg) med färdigblandat vått bruk.
Tillsätt lite vatten
Oavsett om du köper pulver eller vått bruk ska du tillsätta lite vatten. Bruket ska bli nästan krämigt. Om du ska tunnputsa ska bruket vara mer tunnflytande.
En fördel med att köpa färdigblandat torrbruk är att du kan blanda det med lite cement (1 del cement och 10-15 delar kalkbruk), så får du ett mur- och putsbruk som är starkare.
Tänk bara på grundprincipen: det bruk som läggs på ska vara klenare än den yta som behandlas. Det innebär att man inte använder cementbruk på ytor som redan är kalkputsade. Då kommer cementbruket att släppa.
Kalkbruk kan kräva lite handlag för att lägga på. Det bästa är att göra det i omgångar. Det första skiktet kastas på så att ytan blir knottrig. När bruket torkat läggs nästa skikt på. Så snart ytan börjar torka kan du finputsa med skum- eller filtbräda som fuktats.
Sammanfattning
Kalkbruk är det givna valet till alla kalkputsade väggar. Eftersom kalkbruk tål fukt är det perfekt till alla reparationer både inomhus och utomhus.
Gipsbruk - används lätt och snabbt
Trots att gipsbruk är mycket vanligt i Europa och andra delar av världen, är det relativt nytt i Sverige. Gipsbruk bjuder på flera fördelar, som är intressanta framför allt för hemmahantverkaren.
Gipsbruk är ett byggmaterial som är lätt att arbeta med, och det kan till och med läggas på i riktigt tjocka skikt utan att sjunka eller spricka. Även om bruket är relativt nytt på hyllorna i svenska byggvaruhus och brädgårdar, kommer fördelarna snabbt att uppmärksammas, och många hemmahantverkare kommer utan tvekan att välja gipsbruk för enklare lagningar inomhus.
Råvaran, gips, finns i stora mängder runt Medelhavet, och de första spåren av gips som byggmaterial stammar också från dessa trakter. Det är bevisat att man vid uppförandet av Keopspyramiden i Egypten, för 4500 år sedan, använde gips. Det har altså tagit lång tid innan det kom till Sverige.
Gipsbruk finns i olika grovlekar, men säljs till skillnad från kalkbruk alltid som pulver. Vatten sätter nämligen igång den kemiska härdningen.
Lätt och användbart
På senare år har gipsbruket blivit lite vanligare, men man måste ofta fråga efter det - även på välsorterade byggvaruhus och brädgårdar.
En av de stora fördelarna med gipsbruket är att det inte bildas spänningar i bruket under härdning, och därför spricker det inte eller sjunker som vanliga bruk och spackelmassor. Det är möjligt att lägga på upp till 50 mm tjocka skikt i sänder. Bruket fäster på de flesta underlag och är därför lämpligt där det finns många material i underlaget. Med primning kan man få bättre vidhäftning.
Om du vill ha en extra stark yta kan du armera det fuktiga bruket när du har lagt på det. Det görs med glasfiberväv.
Utvändiga hörn är ömtåliga och skadas lätt. De ska därför skyddas med hörnprofiler för gipsskivor.
När pulvret har blandats med vatten till en klumpfri, smidig och krämig massa, är det lätt att lägga på bruket med t.ex. stålputsbräda eller bred spackel. Handlar det om stora ytor kan du sätta stödlister att dra spackeln mot, så att bruket fördelas bättre. När bruket blivit tillräckligt fast fuktas ytan lätt så att den kan finputsas och slätas till.
Sammanfattning
Om man inte är så bra på att putsa är gipsbruket ett bra val. Men endast på ytor som inte utsätts för fukt.