Därför är cellplastskivor genialiska

När 98 procent av en byggskiva består av luft, säger det sig själv att den väger nästan ingenting. Då är det mer överraskande att den är så stark att en cellplastskiva kan användas till såväl innervägg och golv som bänkskiva utan att du behöver kompromissa med stabiliteten.

I badrum kan cellplastskivorna användas som golv. Du kan dessutom köpa skivor som är speciellt gjorda för duschhörnan med rätt fall ner mot avloppet, så att du slipper gjuta det själv.

I badrum kan cellplastskivorna användas som golv. Du kan dessutom köpa skivor som är speciellt gjorda för duschhörnan med rätt fall ner mot avloppet, så att du slipper gjuta det själv.

Gipsskivor, fibergips, golvgips, lättbetong, våtrumsgips. Det är alla byggmaterial som du garanterat känner till och kanske har provat att arbeta med. Men visste du att det finns en skiva som kan ersätta dem alla och som till på köpet väger en bråkdel av de ovan nämnda och i många fall också är lättare att arbeta med?

Skivor av cellplast, som även kallas extruderad polystyren (XPS), har funnits på marknaden i flera år men blir ofta förbisedda när det är dags att bygga - kanske p g a det relativt hög priset, kanske för att skivorna ofta tros vara något som bara används till väggar i våtrum. Men de lätta skivorna av luft kan mycket mer än så.

Ska du t ex bygga en stabil skiljevägg eller förlänga en befintlig vägg, är skivor av lättbetong ofta det självklara valet. Men trots sitt namn är det en tung lösning, som kräver både tid och teknik.

En skumplastskiva är så stor att den når från golv till tak, och med hjälp av en såg, några skruvar och lite lim har du på bara några minuter byggt din vägg.

Så mycket kostar skivorna

Det finns flera märken. De här exemplen gäller Wedi-byggskivor:

250 x 60 x 1,25 cm: ca 284 kronor

250 x 60 x 2 cm: ca 334 kronor

3 saker gör de lätta skivorna starka

Cellplastskivorna är oerhört starka.

Där en gipsskiva snabbt knäcks vid belastning, går det nästan inte att knäcka en förstärkt cellplastskiva.

Kombinationen av polystyren, luft och en armerad yta av glasfiber och cement ger skivan en förvånansvärd styrka.

Väggar och golv

Cellplastskivor kan användas till både väggar och golv.

Prismässigt är det ett dyrare alternativ.

I gengäld sparar du mycket tid och flera arbetsmoment jämfört med att använda gipsskivor eller lättbetong.

Golv

I badrum kan cellplastskivorna användas som golv. Du kan dessutom köpa skivor som är speciellt gjorda för duschhörnan med rätt fall ner mot avloppet, så att du slipper gjuta det själv.

Du kan fräsa spår för golvvärme i de lätta skivorna och det är enkelt att göra rörgenomföringar och andra anpassningar i skivorna.

Vägginklädning

Byggskivorna finns i tjocklekar från 4 till 50 mm. De tunna (upp till 20 mm) är gjorda för att täcka in väggar. De är betydligt dyrare än gipsskivor. I gengäld är deras ljuddämpande egenskaper betydligt bättre. Lite beroende på övriga omständigheter kan en gipsskiva sänka ljusnivån med ca 5 dB, medan en cellplastskiva kan sänka med 23 dB.

Cellplastskivor isolerar också bättre än gipsskivor och de går betydligt snabbare att sätta upp.

Skiljevägg

Om du ska bygga en skiljevägg i ett våtrum, t ex för att avskärma duschhörnan, eller om du vill bygga en kort vägg mellan t ex handfat och tvättmaskin, är cellplastskivorna självskrivna. Du kan köpa en skiva som går från golv till tak och som bara behöver anpassas på bredden (eller limmas ihop med fler skivor, om väggen ska vara bredare).

Du ställer skivan på högkant, fäster den i vägg och golv, och så är du färdig. Det kräver betydligt färre arbetsmoment än en gipsvägg.

Bygg möbler

Cellplastskivorna är superlätta och enkla att bearbeta. Det gör det lämpligt att bygga möbler av dem.

En bänk, en bänkskiva till handfatet, en hylla i duschhörnan eller ett helt badkar.

Möjligheterna är oräkneliga och enkla möbler som hyllor och bänkar kräver inte stor erfarenhet av att bygga.

Genväg till kakelklätt badkar

Ett badkar som är klätt med samma sorts kakel som badrummets väggar, både inuti och utanpå, kan helt klart lyfta upplevelsen av badrummet.

I princip kan du bygga ett badkar av själva byggskivorna. Då måste du bara säkerställa att alla fogar blir helt täta.

Några leverantörer, bland annat Wedi, som är en av de mest kända tillverkarna av cellplastskivor för våtrum, gör färdiga badkarselement som bara behöver sättas ihop och kläs.

Bänk i badrummet

En bänk i duschhörnan är ren lyx. Här kan du som på ett spa sitta ner och torka dig efteråt - eller sitta och raka benen.

Bänken svävar men är ändå tålig, för under den sitter speciella vinklar som är gjorda för cellplastskivorna. Vinklarna fräses in i kakelväggen och på så sätt kan bänken utan problem bära vikten av en person.

Hylla i duschhörnan

En hylla i duschhörnan är oumbärlig. Och även här kommer cellplastskivorna till nytta. Har du byggt duschhörnans väggar av cellplast, så kanske du fått över lite rester till ett par hyllor.

När hyllorna bara ska belastas med några shampooflaskor, behöver du inte fundera på vinklar eller andra fästanordningar. Du kan bara limma fast dem med lim från samma tillverkare som har gjort cellplastskivorna.

Så arbetar du med cellplastskivorna

En av de stora fördelarna med skivorna är att de är otroligt lätta att såga och borra i.

En fogsvans eller en sticksåg kan enkelt dela en skiva, och en hålsåg kan lätt göra hål för t ex en rörgenomföring.

Och vill du ha golvvärme, kan du enkelt fräsa spår i skivorna med en handöverfräs.

När du ska fräsa

Om du vill lägga golvvärme i skivorna, kan du enkelt fräsa spår för rören. En handöverfräs med ett 16-18 mm notfräsjärn banar sig blixtsnabbt väg för rören.

Du kan inte skruva i cellplast

Vi kan säga mycket gott om cellplastskivor, men de är inte skruvfasta. Om du vill hänga upp något på en vägg av cellplast, går det betydligt bättre att limma än att skruva. Skruvarna får inte riktigt grepp i cellplasten.

När du ska såga

En av cellplastskivornas verkliga fördelar är att de är så lätta att jobba med. Du behöver inte några specialverktyg eller hyra stora maskiner.

När du ska kapa en skiva, klarar en fogsvans lätt jobbet. Skivornas armering betyder att sågens tänder slits, så använd en billig såg som du kan slänga när du är färdigt. En sticksåg kan också vara praktisk, särskilt för de inte helt raka snitten.

När du ska limma

När du ska fästa en cellplastskiva på väggen eller golvet, ska du använda lim. Det kan du med fördel också göra om du t ex fogar ihop en stående och en liggande skiva - det kan vara en väggskiva och en fönstersmyg.

Använd det lim som tillverkaren av skivorna rekommenderar. Då är du säker på att du dels får ett lim som är till för just det här ändamålet, dels kan du klaga hos tillverkaren om det inte håller vad det lovar.

Limmet är så starkt att det kan hålla ihop två väggskivor eller hålla fast en liten hörnhylla vid väggarna i duschhörnan.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Material