Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför är cellplastskivor genialiska

Skriv ut Spara artikel

När 98 procent av en byggskiva består av luft, säger det sig själv att den väger nästan ingenting. Då är det mer överraskande att den är så stark att en cellplastskiva kan användas till såväl innervägg och golv som bänkskiva utan att du behöver kompromissa med stabiliteten.

I badrum kan cellplastskivorna användas som golv. Du kan dessutom köpa skivor som är speciellt gjorda för duschhörnan med rätt fall ner mot avloppet, så att du slipper gjuta det själv.

I badrum kan cellplastskivorna användas som golv. Du kan dessutom köpa skivor som är speciellt gjorda för duschhörnan med rätt fall ner mot avloppet, så att du slipper gjuta det själv.

Gipsskivor, fibergips, golvgips, lättbetong, våtrumsgips. Det är alla byggmaterial som du garanterat känner till och kanske har provat att arbeta med. Men visste du att det finns en skiva som kan ersätta dem alla och som till på köpet väger en bråkdel av de ovan nämnda och i många fall också är lättare att arbeta med?

Skivor av cellplast, som även kallas extruderad polystyren (XPS), har funnits på marknaden i flera år men blir ofta förbisedda när det är dags att bygga - kanske p g a det relativt hög priset, kanske för att skivorna ofta tros vara något som bara används till väggar i våtrum. Men de lätta skivorna av luft kan mycket mer än så.

Ska du t ex bygga en stabil skiljevägg eller förlänga en befintlig vägg, är skivor av lättbetong ofta det självklara valet. Men trots sitt namn är det en tung lösning, som kräver både tid och teknik.

En skumplastskiva är så stor att den når från golv till tak, och med hjälp av en såg, några skruvar och lite lim har du på bara några minuter byggt din vägg.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen får du veta mer om de smarta cellplastskivorna. Du kan bland annat lära sig hur du arbetar med cellplastskivor, få inspiration till olika projekt, och så kan du läsa om varför de är som gjorda för att bygga möbler av.

Lycka till!

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Därför är cellplastskivor genialiska
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka