Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skär till glas

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Man kan spara mycket pengar genom att själv skära till glas. Vare sig det gäller en enkel ruta till uterummet eller till växthuset. Glas är dyrt, men man kan enkelt hitta en passande bit på återvinningsstationen och själv anpassa den.

Du kan även anpassa glas från till exempel punkterade termoglas, som regel är det inget fel på själva glaset. Här ska hantverkaren skära av 5 cm från en blasruta. Han mäter upp och markerar var rutan ska skäras av.

Vid glasskärning är det viktigaste av allt att glasskärarens klinga är vass. Testa först innan du skär. Om klingan inte skär rent ska den bytas ut. De flesta skärverktyg har sex hjul som är markerade med siffror.

På den här gamla slitna glasskäraren byter vi ut den förbrukade klinga nummer 4 till den oanvända nummer 5. Utbytet görs enkelt genom att man lossar skruven baktill på verktyget, drar fram hjul nummer 5 och därefter drar man åt skruven igen.

På en nyare glasskärare behöver man bara låta klingan stå på ettan eller det streck som motsvarar 1. Innan du börjar skära är det bra att doppa verktyget i terpentin.

Det sänker spnningarna i glasets yta när man skär och man kan känna sig säkrare på resultatet. Se till attt glaset ligger helt stabilt innan du börjar skära. Glasrutan ska ligga på en helt plan yta och ända ut i kanten.

Använd gärna en list för att stötta glasskäraren och skär en gång med ett kraftigt och konstant tryck från ena änden av glaset till den andra. Det är mycket viktigt att ritsa glaset helt ut i kanterna. Man ska bara ritsa en enda gång. Det är inte möjligt att ritsa två gånger i samma spår.

Sedan lägger man glaset så att ritsen ligger an precis mot kanten på arbetsbänken. Knacka sedan lätt men en klubba och biten lossnar enkelt.

Du kan också använda hacket i glasskäraren för att knäcka av glasbiten. Slutligen slipar man av kanten med en bit finkornigt sandpapper så att de vassa kanterna jämnas till en aning och man inte skär sig lika lätt.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka