6 material av bambu
1. Golvbrädor
Golvbrädor av bambu ser ut som trä, men är hårdare och betydligt mer hållbara. De allra hårdaste (och dyraste) sorterna är nästan tre gånger så hårda som till exempel ek och bok.
Användning:
Brädorna används på trappor och golv i allmänhet. De hårdaste varianterna är särskilt lämpliga för rum med mycket ”trafik”, t ex hall, kök och grovkök.
Montering:
Beroende på typ monteras brädorna på reglar med fjäder och not, som ett flytande golv med brädor som klickas ihop, eller som limmas mot underlaget.
Efterbehandling:
Behöver underhållas med lack eller olja som andra trägolv.
Varianter:
Golvbrädor finns både massiva och som lamellparkett med ett tunt lager bambu ovanpå. De massiva plankorna finns i skeppsgolvsvariant med en liten utfräsning för gummifog i skarven. Utöver det kan du även hitta fiskbensparkett och parkettbrädor där bambustavarna ligger i slitlager. De flesta varianter finns som både mattlackerade och oljade - och i flera olika färger från väldigt ljus till mycket mörk.
Vanliga dimensioner:
Brädorna finns i många olika dimensioner och längder.
Pris:
Ca 350 kr per kvadratmeter.
2. Trallbrädor
Bambubrädor är bland de hårdaste och mest hållbara valet för trädäcket. De finns i flera hårdheter och de allra hårdaste sorterna är över tre gånger hårdare än tryckimpregnerad furu.
Användning:
Utöver att bygga ett trädäck kan brädorna även användas till loungemöbler, planteringar, trappor, golv i orangerier och andra utomhusprojekt där man vill ha lång hållbarhet.
Montering:
Bambu kan monteras med synliga skruvar eller med dolda fästen. Eftersom bambu rör sig väldigt lite gör fästena det möjligt att göra helt täta ändfogar. Avskurna ändsnitt kan med fördel tätas med vax.
Efterbehandling:
Brädorna levereras oljade men blir gråa och sträva med tiden. Nyansen kan fräschas upp med olja 1-2 gånger per år.
Varianter:
Altanbrädor av bambu finns endast i en variant. Å andra sidan är de släta på ena sidan och räfflade på den andra och båda sidorna kan vändas uppåt. Den räfflade sidan gör brädorna mer halkfria. Å andra sidan samlar spåren lättare upp smuts och kräver därför tätare rengöring.
Vanliga dimensioner:
20 mm tjocka brädor är vanligast, men de finns även 30 mm tjocka. En standardlängd är 185 cm, men även andra förkommer, och brädorna finns i bl a 13,7, 15,5 och 17,8 cm bredd.
Pris:
Ca 600 kr per kvadratmeter.
3. Bänkskivor
Bamburör som komprimeras ihop i flera lager som gör dem extremt hårda och slitstarka är därför lämpliga för områden där det är mycket belastning, t ex på trappsteg och köksbänkskivor.
Användning:
Den starka bambun kan användas till allt från möbler, hyllor och fönsterpaneler till bordsskivor och trappbeklädnader.
Montering:
Bambun kapas med en cirkelsåg eller sticksåg försedd med ett fintandat hårdmetallblad. Bambu är hårt, så du måste borra innan du skruvar.
Efterbehandling:
Lacka eller olja in 1-2 gånger per år.
Varianter:
Bamburören limmas samman i flera lager med rotation för varje lager. Enligt samma princip som plywood, så att de många tunna lagren syns i vertikala sektioner. Med många tunna lager blir brädan väldigt hård.
Bambuskivorna finns även i en variant med en central kärna av bamburör limmade i överkant och med en tunn och kraftig platta av sammanpressade bambufibrer limmade upptill och nedtill.
Vanliga dimensioner:
Finns i tjocklekar från 10 till 40 mm, i standardskivans dimension 122 x 244 cm och dessutom bl a 63 x 360 cm och 70 x 250 cm – speciellt designad för köksbänk.
Pris:
T ex 2.760 kr för skiva på 20 mm x 122 x 244 cm, och 6.555 kr för skiva på 40 mm x 63 x 360 cm.
4. Fasadpanel
Bambu för fasadbeklädnad är ännu inte så utbrett – förmodligen på grund av det höga priset och det begränsade färgutbudet. Men om du letar efter styrka och livslängd är det ett bra val.
Användning:
Brädorna används, som namnet säger, till fasadbeklädnad.
Montering:
Panelen monteras på läkt, så att god ventilation säkerställs bakom fasaden. Beroende på typ kan de monteras med synliga skruvar eller med speciella metallklämmor (köps tillsammans med panelen).
Efterbehandling:
Panelen klarar sig bra utan underhåll. Detta minskar dock livslängden och ytan blir grå och lite sträv med tiden. Återförsäljare rekommenderar därför att tvätta med trärengöringsmedel och att olja in med jämna mellanrum.
Varianter:
Fasadpanelen finns både med trapetsprofil, med fjäder och not på båda långsidor och kortsidor (sluten fog) och som vanliga med fjäder och not på långsidorna. Det finns även tunnare fasadbrädor för vertikal montering, precis som brädorna med not och fjäder finns i en variant som används för överhäng.
Vanliga dimensioner:
Fasadpanelen finns t ex 12 och 18 mm tjocka, 185 cm långa samt 7,5, 10 och 13,7 cm breda.
Pris:
Ca 950 kr per kvadratmeter.
5. Bamburör
Bambu kan köpas i sin naturliga form som lösa bamburör, som hålls samman i rullar med kraftig galvaniserad ståltråd. Eller monteras till staket med horisontella rör på insidan som på bilden ovan.
Användning:
Lösa bamburör kan användas till t ex möbler, räcken och dekoration. De kan formas till mjuka bågar och används till allt från att dekorera inomhusväggar, sänggavlar och staket till att skärma av utomhusduschar och som tak över terrasser.
Montering:
Kapning ska ske från botten och med en fintandad såg. Vid montering på vägg eller trästolpar, borra hål i botten, mitten och överst på pinnarna. Se till att det är 2 cm avstånd från marken för att förhindra att bamburören blir svarta och börjar ruttna.
Efterbehandling:
Specialolja 1-2 gånger per år.
Varianter:
Finns i en billig variant med 1-2 cm breda delade rör.
Vanliga dimensioner:
Lösa bamburör finns i diameter från 1,5 cm till 15 cm och i längder från 2 till 4 meter.
I rullarna är bamburören 2-6 cm tjocka och rullarna finns i olika storlekar t ex från 45 x 200 cm till 250 x 200 cm.
Pris:
- Rör, 4-5 cm x 200 cm, 99 kr.
- Rulle: 180 x 300 cm, 995 kr.