Innerdörrar och ytterdörrar
Om du ska byta ut en dörr och inte vill nöja dig med en billig variant för en tusenlapp på byggvaruhuset kan du ofta ha tur att finna en begagnad. Leta på internetet och hos företag som säljer gamla byggvaror.
När du hittar en gammal dörr ska du undersöka den nertill, för där är störst risk att den är skadad. Kolla också att den inte har vridit sig och är skev.
Om du vill ersätta en dörr måste du ha måtten på dörrbladet (själva dörren) för att den ”nya” ska passa i karmen. Skulle du hitta en dörr med karm, måste du först undersöka om du kan ta bort den gamla karmen så att den ”nya” kan monteras.
Snickra en egen dörrkarm
Du ska ha tur om du hittar en gammal dörr som passar i din gamla karm, men leta ändå först efter en dörr med karm.
Om du trots allt i stället faller för den finaste franska pardörren utan karm, så är det inte värre än att du snickrar en ny karm.
Ta med dörrarna, mät dem och ta bort den gamla karmen.
Dörrhandtag
Om du bor i en mycket gammal villa vill du kanske bevara stilen och kanske då tvingas leta efter småsaker som dörrhandtag.
De kan köpas begagnade (och t.o.m. nygjorda) i flera affärer och det finns många att välja mellan. Du måste inte ha likadana i hela bostaden men det bör de vara i samma rum för annars blir det ett stilbrott.
Brädor och plankor
Om du gärna vill ha ett rustikt matbord till matsal eller kök kan du tillverka det av gamla brädor eller plankor. Det är mycket mer själ i ett bord av 150 år gamla ekplankor än i ett nytt lackerat.
Det gamla bordet håller dessutom längre. Tänk på att virke som tålt de första 150 åren av slitage säkert klarar ytterligare 150 år som matbord.
Plankorna finns i olika prisklasser och kvaliteter (bl.a. beroende på tjockleken) så ta god tid på dig innan du bestämmer. Slutligen, när du har snickrat ihop bordet, kan du glädja dig över det låga priset.
Trägolv
Om du ska skarva två golv för att du t.ex. har tagit upp en ny dörröppning mellan två rum eller om du måste reparera ett gammalt golv efter en lättare skada, så duger det inte att lägga hela nya parkettbrädor.
Nej, du ska skaffa parkett från en rivning. Det brukar vara lätt att få tag i gammal parkett, men kolla noga att färg och storlek passar till din parkett. När du senare har lagat ditt golv kan ingen se skillnad.
Om du vill ha ett begagnat golv som ser lagom slitet och gammalt ut, så går det också bra. Men du måste räkna med att köpa ett litet överskott av parketten eller golvbrädorna eftersom det kan vara en del som har skadats vid borttagningen.
Stenar och plattor
Om du inte behöver mer än ett par enstaka plattor till din terrass eller infart, så kanske du kan få dem gratis om du själv hämtar. Det är nämligen många privatpersoner som är glada för att bli av med sina gamla plattor och beläggningsstenar. Kolla på nätet och lägg märke till om det är gratis.
Det kan vara lite annorlunda med gatstenar och smågatstenar. Dels har de blivit mycket populära, dels kan de vara hundra år gamla och ha en plan och sliten yta som passar perfekt på en gång eller infart.
Om du blandar betongplattor med gatstenar kan du få en beläggning som blir extra färgrik eller har mer liv än bara betongplattor. Det är dock inte praktiskt med gatstenar där du ska sätta utemöblerna.
De begagnade gatstenarna säljs både av privatpersoner och firmor. Ofta kostar en svensk storgatsten 30-40 kr, så infarten kan bli dyr om du ska lägga 35-50 m2.
Behöver du endast några få stenar kan du slippa undan betydligt billigare eftersom du då kan ha tur att få stenar till en kvadratmeter utan att behöva betala om du hämtar dem. Kom ihåg att stenarna väger en del.
MARKTEGEL är ett alternativ till betong och granit och passar perfekt på gångar, terrasser och garageinfarter.
Fönster
Varför ska man egentligen köpa gamla fönster när de nya är så mycket bättre? Ja, det kan hända, men det ser inte alltid snyggt ut med ett nytt fönster i en gammal fasad. Och tänk på att gamla träfönster som har hållit i 100 år håller i 100 år till om du behandla dem rätt.
Störst chans att få tag på ett gammalt fönster är om du kollar vad som finns på återbruksstationer i området. Det finns även företag som säljer gamla fönster, som kallas begagnade byggvaror. Hör också med olika rivningsföretag var de gör av det som tas om hand. Missa inte heller att fråga de företag som specialiserat sig på byte av fönster och kolla slutligen internet, där nästan allt säljs. Kolla t.ex. vad som finns på blocket.se, som mest privata personer använder sig av för att sälja och köpa.
Priserna varierar tämligen mycket beroende på vad du vill ha och vad folk frågar efter. Du kan ha bra chans att pruta om fönstrets skick innebär att det måste renoveras.
Bygg ett växthus av gamla fönster
Du kan bygga ett helt orangeri av gamla fönster, men du kan ju börja med ett litet växthus eller en drivbänk, som du placerar mot en södervägg på villan.
Det tar dig endast ett par timmar och det smarta med denna modell att dörrarna alltid hålls stängda för de lutar in mot fasaden. Anpassa måtten efter de fönster du har fått tag på. Sedan skruvar och sågar du.
Och glöm inte att måla fönstren!