Väljer du Kerrock i stället för Corian får du din köksbänk för under halva priset.

Väljer du Kerrock i stället för Corian får du din köksbänk för under halva priset.

1. Kerrock i stället för Corian

Tycker du att en bänkskiva av Corian är i dyraste laget? Då kan du i stället välja Kerrock. Det är ett kompositmaterial som bland annat består av akryl och det är i regel 40–50 procent billigare än Corian.

Eftersom Kerrock tål UV-ljus kan det också användas utomhus till exempelvis ett utekök. De flesta väljer det dock till bänkskivor i badrum och kök, där det kan tåla höga temperaturer, vassa knivar och de allra vanligaste hushållskemikalierna. Kerrock har dessutom högt pH-värde, vilket innebär att kalk inte fastnar.

Underhållet är enkelt: vatten och rengöringsmedel. Små repor kan tas bort med flytande skurmedel och liknande. Liksom Corian finns Kerrock i en mängd färger och ”material”, t.ex. marmor, granit och terrazzo.

FÖRDELAR: Cirka halva priset. NACKDELAR: Samma som för Corian – det är exempelvis svårt att kapa själv.

2. Betongpannor i stället för tegelpannor

Tegelpannor är en snygg och klassisk beläggning på tak, men betongpannor är lika fina och kostar mindre. Vi har en lång erfarenhet av betong i Sverige och det finns många fabriker runt om i landet. Samma erfarenhet gäller också takpannor av betong.

Sådana kan du köpa för 8–9 kr per styck medan du får ge 18–19 kr för takpannor av tegel. Du slipper alltså undan med halva priset om du väljer betongpannor!

Betongtakpannor finns i många former, färger och ytbehandlingar (härunder med glasering), precis som tegelpannor.

Men du ska förstås köpa pannor av bra kvalitet så att du slipper irritera dig på att det växer mossa på dem, att de bryts ned, att de frostsprängs. Det innebär byte i tid och otid.

FÖRDELAR: Endast halva priset. NACKDELAR: En smula kortare livslängd. Är tyngre än tegel så det kräver ett starkt tak.

Materialet är fast och är ganska tunt.

3. Mosaik i stället för skiffer

Nu kan du på endast ett par timmar bygga en rustik och effektfull stenvägg, så som vi ofta har sett runt Medelhavet. Lösningen är att använda sig av mosaik med natursten på nät. Varje nät är cirka 30 x 30 cm och det är nästan en kvadratmeter i varje paket.

Det finns en mängd olika varianter för cirka 100 kr per kvadratmeter. Vill du har det lite lyxigare och slippa besväret med att sätta varje sten för sig, satsar du i ställer på stenpaneler. Det finns ett ganska stort urval, bland annat de som kallas Aitana. Priset ligger på cirka 300 kr kvadratmeter och väljer du i stället skiffer får du betala 1 200 kr.

FÖRDELAR: Enkel montering med kakelfix. Det går snabbt att sätta både mosaiknät och stenpaneler. NACKDELAR: Lika svåra att håla rena som skiffer.

LADDA NED HELA ARTIKELN och se de billiga alternativen till ekträ, kakel, skiffer, stuckatur, golvbrädor, takpanel och spegeldörrar.