Det ser exklusivt ut – men kostar bara en bråkdel

Varför betala en förmögenhet när det finns billigare lösningar? Vi har testat elva billiga, men trogna kopior av dyra material som granit, marmor och tegel.

Det verkar JÄTTEDYRT ... men allt vad du ser här är billigare varianter av exklusiva material som marmor, Corian, breda och massiva golvbrädor och tegel.

Det finns ingen anledning att betala en förmögenhet när du kan slippa undan billigare! Här har du elva bra exempel på det.

1. Kerrock i stället för corian

Tycker du att en bänkskiva av Corian är i dyraste laget? Då kan du i stället välja Kerrock. Det är ett kompositmaterial som bland annat består av akryl och det är i regel 40-50 procent billigare än Corian.

Eftersom Kerrock tål UV-ljus kan det också användas utomhus till exempelvis ett utekök.

De flesta väljer det dock till bänkskivor i badrum och kök, där det kan tåla höga temperaturer, vassa knivar och de allra vanligaste hushållskemikalierna. Kerrock har dessutom högt pH-värde, vilket innebär att kalk inte fastnar.

Underhållet är enkelt: vatten och rengöringsmedel. Små repor kan tas bort med flytande skurmedel och liknande.

Liksom Corian finns Kerrock i en mängd färger och ”material”, t.ex. marmor, granit och terrazzo.

FÖRDELAR: Cirka halva priset.

NACKDELAR: Samma som för Corian - det ät exempelvis svårt att kapa själv.

2. Laminat i stället för ek (äkta)

Laminaten har samma färgspel och ådring som äkta ek.

Vi blev faktiskt överraskade av hur lik laminatskivan är äkta trä.

Det handlar förstås om att den tyske tillverkaren Resopal har ansträngt sig för att skapa något som har samma ådring och samma färgspel som trä - och då blir det likt. Man har också fått ett material som inte känns som plast utan i stället påminner om oljebehandlad ek. Det vet vi, för vi har både sett bänkskivan och känt med fingrarna på den.

Det är fantastiskt enkelt att underhålla laminatvarianten som inte är sårbar vid kranen och runt diskhon, som trä är. Och tänk: priset är cirka häften så högt!

FÖRDELAR: Billig, tål mycket mer än originalskivor av trä.

NACKDELAR: Säljs endast med standardmått. Ganska svår att bearbeta.

3. Vinyl i stället för klinker

Du måste gå på golvet för att upptäcka att det inte är klinker.

Vinyl är möjligen inte lika exklusiv som linoleum och klinker, men tänk om du inte kan se någon skillnad?

Vinyl säljs både som plattor och som rullvara. Det finns flera tjocklekar och olika klasser för slitstyrka och det finns så många mönster och färger att man inte kan hålla reda på dem. Du kan till och med köpa vinyl med glittrig yta skapad av kvarts, vilket ger vinylen ett exklusivt utseende. Du kan lägga vinylgolv själv, men det tar inte en golvläggare lång tid att rulla ut vinyl så arbetskostnaden blir liten. Priset för vinyl i en bra, kraftig och hållbar kvalitet ligger runt 250-300 kr per kvadratmeter.

FÖRDELAR: Billig och lättlagd.

NACKDELAR: Inte självreparerande som linoleum. Tunn och kan slitas ner.

4. Betongpannor i stället för tegelpannor

Tegelpannor är en snygg och klassisk beläggning på tak, men betongpannor är lika fina och kostar mindre.

Vi har en lång erfarenhet av betong i Sverige och det finns många fabriker runt om i landet. Samma erfarenhet gäller också takpannor av betong. Sådana kan du köpa för 8-9 kr per styck medan du får ge 18-19 kr för takpannor av tegel. Du slipper alltså undan med halva priset om du väljer betongpannor!

Betongtakpannor finns i många former, färger och ytbehandlingar (härunder med glasering), precis som tegelpannor.

Men du ska förstås köpa pannor av bra kvalitet så att du slipper irritera dig på att det växer mossa på dem, att de bryts ned, att de frostsprängs. Det innebär byte i tid och otid.

FÖRDELAR: Endast halva priset.

NACKDELAR: En smula kortare livslängd. Är tyngre än tegel så det kräver ett starkt tak.

5. Mosaik i stället för skiffer

Materialet är fast och är ganska tunt.

Nu kan du på endast ett par timmar bygga en rustik och effektfull stenvägg, så som vi ofta har sett runt Medelhavet.

Lösningen är att använda sig av mosaik med natursten på nät. Varje nät är cirka 30 x 30 cm och det är nästan en kvadratmeter i varje paket. Det finns en mängd olika varianter för cirka 100 kr per kvadratmeter. Vill du har det lite lyxigare och slippa besväret med att sätta varje sten för sig, satsar du i ställer på stenpaneler. Det finns ett ganska stort urval, bland annat de som kallas Aitana. Priset ligger på cirka 300 kr kvadratmeter och väljer du i stället skiffer får du betala 1 200 kr.

FÖRDELAR: Enkel montering med kakelfix. Det går snabbt att sätta både mosaiknät och stenpaneler.

NACKDELAR: Lika svåra att håla rena som skiffer.

6. Fibercement i stället för skiffer

Det är nästan omöjligt att se skillnad mellan fibercement och skiffer.

Fibercementskivor-na är gjorda av cellulosabaserade fibrer och mineraler. Det är ett material som vi har använt i många år och det säljs under många olika namn, bland annat Cembrit. Vi använder korrugerade skivor på tak, plana skivor på väggar och specialskivor som brandskydd.

När du står på marken kan du knappast se om taket har lagts med fibercementskivor eller skiffer. Både färg och struktur är densamma och de är mycket billigare än skiffer, som är ett produktionskrävande material.

Priset ligger runt 40 kr per platta på 40 x 40 cm, alltså 250-300 kr/m2 medan skiffer kostar från cirka 600 kr per m2.

FÖRDELAR: Billiga plattor som är lättare att lägga än originalen. De är också lättare.

NACKDELAR: Livslängden uppskattas till 35-45 år (jämfört med skiffer 100-150 år).

7. Fiber och papp i stället för spegeldörr

Man måste verkligen stå nära för att se skillnad.

Den ser ut som en spegeldörr, men den har inte tillverkats av trä.

Jo, naturligtvis har man använt trä vid tillverkningen, men endast till den inre ramen. Övrigt material är en formpressad fiberskiva, som har gjorts så att den ska likna en klassisk spegeldörr och celler av ett pappmaterial (de ser faktiskt ut som biceller). Det gör dörren lätt och pressar ner priset. En massiv trädörr är dubbelt så dyr.

FÖRDELAR: Lätt att hantera, lågt pris.

NACKDELAR: Inte så ljuddämpande som trädörren och inte lika stark.

8. Träfiberskivor i stället för takpanel

Huntonitskivorna liknar breda brädor av ett dyrt träslag.

Tycker du att ett rustikt innertak av breda brädor är pricken över i?

I så fall är träfiberskivor en billig och lätt lösning. Takpanel är en klassisk lösning till innertaken på övervåningen, men drar du dig för investeringen på grund av priset är Huntonits skivor något för dig.

Skivorna är en ren naturprodukt utan kemiska medel och är mycket vanliga i Norge, där man har tillverkat dem i mer än 60 år. Huntonit är en träskiva gjord av slitstark och hård träfibermassa. Den färdiga skivan har målats fyra gånger och finns i olika strukturer. Den har not och spont.

Priset är cirka 200 kr/m2 medan sorterade brädor av högsta kvalitet lätt kan kosta två-tre gånger mer. Takskivorna kan användas i våtrum.

FÖRDELAR: Billiga, lätta att hålla rena med vatten och rengöringsmedel.

NACKDELAR: Det hittar vi faktiskt inga.

9. Lamellbrädor i stället för golvbrädor

Det är verkligen snyggt med breda, massiva golvbrädor, men de är absolut inte billiga.

Det är däremot lamellbrädor. Nästan varje golvtillverkare har utvecklat ett eller flera så kallade lamellgolv. När du ser ett lagt golv kan det se ut att vara massivt, men det är det inte. Ett lamellgolv består av tre skikt och alla är av trä. Det vanligaste är att det understa skiktet är av barrträ. Det mellersta skiktet kan vara av HDF eller plywood och det översta skiktet, som i regel är cirka 6 mm tjockt, är av massivt trä.

Det översta skiktet, som kallas slitlager eller slitskikt, kan vara mellan 2 och 10 mm tjockt. Lamellgolv kan vara mellan 14 och 20 mm tjocka. Ett tunt slitskikt gör det omöjligt att slipa golvet. Om du senare vill slipa, måste du välja ett kraftigare slitskikt och då blir det lite dyrare.

Priset ligger mellan 450 och 600 kr. Vill du ha ett massivt brädgolv med breda tiljor kostar det från 1200 kr.

FÖRDELAR: Lägre pris och enklare läggning.

NACKDELAR: Du kan endast slipa det en eller två gånger.

10. Frigolit i stället för stuckatur

Du kan märka skillnaden, men du kan inte se den.

Du måste ta på stuckaturen för att märka om den är äkta eller gjord av frigolit (polystyren). Det är verkligen ett smart alternativ och det på flera sätt. För det första väger lister, rosetter och annan utsmyckning nästan inget. För det andra monteras den mycket enkelt med tillhörande lim.

Du finns all slags stuckatur: taklister, prydnader av olika slag och mycket annat gjorda av frigolit. Priserna är mycket attraktiva, t.ex. 50-60 kr för en list på 2 meter..

FÖRDELAR: Billigt och lättmonterat.

NACKDELAR: Tål inte stötar, kräver försiktig hantering, svår att måla.

11. Porslin i stället för marmor

Stora marmorplattor är dyra.

Det är emellertid inte porslin. Keramiska plattor och plattor av porslin kan påminna mycket om dyrare marmor och vara en fullgod ersättning, framför allt när det gäller den högglanspolerade marmorn. Priserna börjar vid cirka 300 kr medan marmor är dubbelt så dyrt.

FÖRDELAR: Billigt material som tål kalkborttagningsmedel (det gör däremot inte marmor).

NACKDELAR: Liknar inte fullständigt.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Material