Svävande hyllor med spots

Om du vill sätta hyllor på väggen i köket, så kan du använda samma trä som i bänkskivorna. Här bärs de elegant av dolda beslag och inbyggda spots ger bra ljus.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
1.000 kronor

Intro

När vi hade lagt nya bänkskivor av 40 mm stavlimmad ask i köket, var det frestande att fortsätta med hyllor av samma träslag på de nakna väggarna. De kunde ju sågas till av de skivor vi hade köpt. Till skillnad från många andra hyllor, som bärs upp av dolda beslag, sitter dessa stadigt med rejäla beslag och kraftiga aluminiumskenor. De är så starka att du utan risk kan sätta en stapel tallrikar på hyllan.

Redaktionen rekommenderar: 7 TIPS: Ge ditt Ikeakök personlighet

Hyllorna utnyttjas också till att få ordentlig arbetsbelysning på köksbänkarna och en bättre belysning i köket som helhet. På undersidan av hyllorna bygger vi in halogenspots, och de ersätter de gamla väggmonterade lamporna. Här får vi hjälp av en elektriker, men sågar själva hål för lamporna och fräser spår, så att elektrikerna kan dra fram kablarna.

Så här får du en hylla att sväva

Den dolda monteringen består av en 4 mm L-profil av aluminium, där båda flikarna är 40 mm - precis som tjockleken på våra hyllor.

Vi borrar ett antal hål i profilen, så att den kan skruvas fast på väggen. Därefter borras en annan rad hål för de skruvar som nerifrån håller fast hyllan på aluprofilen.

På en del av den bakre kanten fräser vi ett urtag, där vi kan gömma undan kablarna till halogenspotsen på undersidan.

Hålen i aluminiumprofilen borras med vanlig metallborr och med relativt lågt varvtal. Det är inte nödvändigt att köpa specialborr för aluminium. Vi använder en konisk borr för metall för att skapa plats för skruvhuvudena. Hålet för kablarna görs också större.

Olika väggar kräver olika infästningar. En hylla som svävar ut från väggen utövar en större belastning på varje fästpunkt än om den monteras med konsoler. Därför är det viktigt att man använder rätt skruv och plugg till monteringen. Här är tre förslag: för lättbetong, för tegelvägg och för skivvägg.

Om skivankaret dras runt, kan det inte fälla ut flikarna på baksidan av skivan. Därför gäller det att knacka i skivankarna så att metallfliken fäster i väggen. Här använder vi en specialtång, ett monteringsverktyg för skivankare, som drar ut den tillhörande maskinskruven så mycket att flikarna viks ut. Därefter är det lätt att dra åt skruven och pluggen.

Skivankaret av metall knackas in i väggen i det förborrade hålet. Kragens två taggar biter fast i skivan.

Därefter dras skruven ut med specialtång (eller skruvas ut), så att flikarna på baksidan viks ut.

Instruktion

01
Listen skruvas fast 2 Steg

Det är nödvändigt att ringa efter elektriker i detta projekt, och det beror på att vi inte kan använda en färdig sats med halogenspots. Hade vi kunnat klara oss med en sådan, hade vi också fått lov att montera belysningen. Men eftersom vi inte kunde hitta en plats vid hyllan att dölja transformatorn på och eftersom vi skulle ha flera spots på plats, så skulle satsen göras om. Därmed blev det nödvändigt att kontakta en elektriker.

Vår elektriker förklarar var transformatorn kan placeras, var kablarna ska dras och vad vi får göra själva. Därefter förbereder vi så långt vi kan, och till sist kommer elektrikern och drar kablarna och ansluter dem till nätet.

1

Vi markerar för hyllan på väggen där det finns två eldosor. Den ena ska inte användas, så den fylls genast med gipsputs. Den andra spacklas delvis igen, men inte mer än att röret med sladden kan sticka ut från spackelmassan.

2

Aluminiumprof len skruvas fast med kraftiga skivankare. Det visar sig att vi senare också ska använda plastpluggar med skruvar och fasadpluggar eftersom det finns tre slags väggar i köket (se även ovan).

02
Hylla med spots 8 Steg

När aluminiumprofilen satts fast på väggen, kunde arbetet ha varit nästan klart. Det enda som skulle ha återstått var att kapa en skiva i lagom storlek av köksbänksskivan, slipa den och behandla den med olja och sedan skruva fast den på aluminiumprofilen.

Men så lätt slipper vi inte undan, för vi vill sätta upp halogenspots under hyllorna för att få bra arbetsbelysning på köksbänken. Det lättaste hade varit att använda klämspots på kanten av varje hylla, men här ska spotsen sitta under hyllorna och delvis inbyggda med dold kabeldragning.

Vi sågar till tre 20 cm breda hyllor av den stavlimmade skivan.

1

Hyllorna sågas ut ur bänkskivan med cirkelsåg. Innan vi lägger skivan på sågbockarna lägger vi ett par lister mellan bockar och skiva. Då kan vi ställa in sågen att såga någon millimeter djupare än skivan och såga utan att skada bockarna.

2

Kanterna rundas av med vår handöverfräs och frässtål. De kan också fasas av med t.ex. hyvel eller slipmaskin - vilket som passar bäst.
TIPS: Det ser snyggast ut om du fasar kanterna på hylla och bänkskiva likadana.

3

Längs en del av bakkanten på hyllan fräses ett spår, där vi kan dölja de två sladdarna till halogenspotsen. Spåret fräses bara där det är nödvändigt och fräsningen ska stoppas innan du kommer fram till kortänden.

4

Hålet för den första lampan tas upp med hålsåg. Djupet ska anpassas efter den valda lampan - se anvisningarna. Se upp så att centrumborret inte går igenom skivan.

5

Med ett vasst stämjärn hugger vi rent i hålet. Vi kollar om det är tillräckligt djupt och rensar sedan bottnen i hålet från stickor.
TIPS: Diodspots blir inte lika varma som halogen och förbrukar mindre ström.

6

Nu kan vi kolla om lampan får plats i hålet. Den ska kunna tryckas in utan större motstånd och sitta fast ordentligt. När allt är som det ska, kan vi fortsätta med hål för de andra spotsen. Till höger ligger en uppochnervänd spot.

7

Nu borrar vi hål för sladdarna - från spåret längs den bakre kanten till hålen för lamporna. Vi använder en 10 mm spiralborr, som styrs mycket noga för att den inte ska ge sig iväg. Nu är det klart att dra fram sladd till varje lampa.

8

Hyllan läggs på prof len och skruvas fast. Elektrikern har kommit och dragit kabel, och väntar på att montera lamporna. Vi stryker skivan en gång till med vit olja och arbetar in med skursvamp. Sedan torkas överflödig olja bort.

03
Så här skarvar du två hyllor osynligt 4 Steg

Många väljer kanske att låta hyllorna sluta en bit från hörnet och få luft mellan två hyllor. Men du kan skarva dem osynligt, även om du ska geringssåga dem.

1

Både hyllor och aluminiumprofil geringssågas i önskad vinkel. Om det är ett rätvinkligt hörn ska du såga i 45 grader. Här mäter vi oss fram till en vinkel på 68,5 grader. Profilerna hålls ihop med tving när de skruvas fast.

2

För att styra hyllorna till samma nivå fräser vi ett spår i kortändarna med 4 mm notfräs. Så länge handöverfräsen förs på samma sätt längs kanten, vet vi att spåren kommer på exakt samma nivå. Vi slutar fräsa en bit från kanten.

3

I noten läggs en lös 4 mm spont, och den trycks fast med lim. Vi stryker lim på resten av sponten och kortändarna.

4

Hyllorna skjuts ihop. Vi lägger en list tvärs över skarven med bakplåtspapper mot limmet, och pressar ihop med tving.

Material

  • 40 mm stavlimmad bänkskiva av ask
  • Gipsspackelmassa
  • Träolja, vitpigmenterad
  • 4 x 40 x 40 mm aluminiumprofil
  • Halogenspots, sladd och transformator
  • Pex-rör
  • 5 x 40 mm skruvar
  • 6 x 60 mm skruvar
  • 8 mm pluggar (andra väggar kräver kanske andra pluggar)
  • Trälim
  • 4 mm spont av plywood

Specialverktyg

  • Hålsåg till halogenspots
  • Konisk plåtborr
  • Handöverfräs
  • 10 mm spiralborr

Tidsförbrukning

En eller två dagar.

Pris

Cirka 1000 kr plus ev. kostnad för elektriker.

Svårighetsgrad

Du kan göra det lättare för dig om du nöjer dig med enbart hyllan. Dolda kablar och inbyggda spots gör arbetet lite mer komplicerat.

Video

VERKTYG: Så här använder du cirkelsågen

I den här videon lär du dig allt om cirkelsågens möjligheter, klingor och funktioner. Cirkelsågen är urstark och kan med rätt inställning klara av allt från grova till riktigt fina snitt – med både raka snitt och olika vinklar. Och med rätt klinga kan du använda sågen i både trä, metall, lättbetong, tegel och plast.

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

TIPS: Använd bakplåtspapper när du limmar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Kök