Skapa mer plats med en rad skåp

För att få mer plats på både golv och bänkar skapar du plats i skåpen för kyl, frys, ugn och köksapparater som bryggare och matberedare. Här visar vi hur en skåprad monteras på tre dagar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
20.000 kronor

Intro

Man kan inte ha för många skåp i ett kök. Ju fler, desto lättare att bygga in alla maskiner som annars tar plats på både golv och bänkar. Här sätter vi upp en rad skåp på en hel vägg, och i dessa får vi plats för stora saker som kyl, frys, ugn och mikrovågsugn. I två andra skåp, som försetts med jalusiluckor, sätter vi kaffebryggare, brödrost och matberedare. Detta lyckades för vi bad en elektriker att montera elluttag i skåpen, så att maskinerna kan stå i dem medan de används. Tänk bara på att kaffebryggare och vattenkokare producerar mycket ånga! Vi satte upp hela raden på tre dagar inklusive montering av inredning. Häng med och se hur det gick till!

Instruktion

01
Högskåpen ställs på plats 7 Steg

De högskåp som vi monterar levereras som så många andra köksskåp med justerbara ben och en lös sockel, som ska klickas fast när skåpet står på plats.

Det kan vara lite knepigt att justera alla fyra benen, så vi valde att ta bort de två bakre och i stället låta skåpens bakre del vila på en regel, som vi monterar vågrätt på väggen. Då räcker det att justera de två främre benen innan sockeln fästs.

Det är lätt att resa skåpen om du ställer dem på t.ex. en färgburk.

Det ska sitta ett ben under varje skarv mellan skåpen.

1

Börja med att fästa regeln på väggen. Här har vi valt en 45 x 95 mm regel, som vi monterar i lättbetongväggen med lättbetongskruvar, när den har pallats upp på rätt nivå. Förborra i regeln.

2

Förstårk skåpen på baksidan med en bräda där eluttagen senare ska monteras. Brädan fästs från sidorna och på en höjd som avtalas med elektrikern.

3

Ta upp hål för eluttagen med hålsåg. Fråga elektrikern vilken storlek hålen ska ha. Borra halvvägs igenom från båda sidor så trasar du inte sönder skåpens insida.

4

Nu kan benen monteras. Det första skåpet förses med två ben, varav det ena ska sticka ut så att nästa skåp också kan vila på benet. Det räcker om du sedan sätter ett ben under varje skåp.

5

Sätt t.ex. en färgburk under skåpet innan du moterar de ben som ska sticka ut. Då blir det lättare att fästa benet men framför allt lättare att resa skåpet utan att benet bryts av.

6

Res det första skåpet och ställ det lodrätt. Justera höjden på benen, ev. med en skruvmejsel. Vi har lagt brickor under benen för vi ska lägga golv senare.

7

Res nu nästa skåp och justera det så att det står i rak linje med det första. Pressa ihop skåpen med tvingar upptill och nertill och skruva sedan ihop skåpen med hopsättningsskruvar för skåp.

02
Montera skåpen för ugnarna 5 Steg

Både ugn och mikrovågsugn byggs in i raden av skåp, och placeras på en förnuftig arbetshöjd. Det finns inget bakstycke i det skåp där ugnen ska stå. Det hålls i stället ihop av en metallskena på baksidan och låses av ett överskåp.

Överskåpet, som har bakstycke, monteras på väggen med hjälp av specialbeslag som kan justeras. Då blir det lätt att hålla korrekt avstånd till ugnen.

1

Montering av överskåp. Ovanför skåpet för ugnen ska det sitta ett överskåp. Börja med att montera det justerbara upphängningsbeslaget på baksidan vid hålet i bakstycket.

2

Markera på väggen var överskåpet ska fästas. Montera sedan medföljande väggbeslag på väggen.

3

Förstärkning av ugnsskåpet. Det finns inget bakstycke i skåpet för ugnen. Vi fäster i stället en metallprofil, som fixerar sidorna på skåpet.

4

Nu kan ugnsskåpet sättas på plats. Det fixeras sedan i skåpet vid sidan av. Stick en skruvmejsel genom hålet i bakstycket och justera upphängningsbeslaget.

5

Fäst ugnsskåpet på väggen med skruvar genom metallprofilen. Fäst ett par på varje sida.

03
Nu sätts överskåpen upp 3 Steg

För att utnyttja utrymmet i köket optimalt ska skåpen förstås gå upp till taket. Därför sätter vi överskåp eller toppskåp ovanpå högskåpen, och de fästs med skruvar i väggen och på de skåp de placeras. Om tillverkaren av dina skåp inte har toppskåp kan du finna dem på Ikea. Du kan också hoppa över toppskåpen nu, men kolla ändå att du senare kan få plats att montera dem.

1

Toppskåpet skjuts in mellan taket och högskåpet. Skåpen finns i olika höjder och bredder, så det bör inte vara svårt att hitta skåp som passar.

2

Spänn ihop skåpen med tvingar, så att framkanterna sitter i rak linje. Skruva därefter ihop skåpen och fäst toppskåpet i väggen.

3

Fäst toppskåpen även i högskåpen med hopsättningsskruvar eller vanliga 4 x 30 mm träskruvar.

04
Montera skåp för kyl och frys 5 Steg

I denna rad av skåp har vi gjort plats för både kyl och frys, men de ska inte sättas i några specialskåp utan bara ställas på en sockel innan vi monterar toppskåp ovanpå.

För att sockeln ska klara av vikten av kyl och frys förstärks den med en regel och förses med tre ben.

1

Börja med toppskåpen. Ovanför kyl och frys fästs två toppskåp på väggen. De ska förstås sitta på samma höjd som de andra skåpen. Fäst en 22 x 44 mm list på väggen som skåpen kan stödja på.

2

Sätt toppskåpen på listen och skruva fast dem på väggen. Här förborrar vi genom bakstycket och en bit in i väggen innan vi drar i lättbetongskruvarna.

3

Förstärk sockeln. För att klara vikten av välfylld kyl och frys måste sockeln förstärkas med en regel. Skruva fast tre ben på regeln så att vikten fördelas så mycket som möjligt.

4

Lägg sockeln på plats, och justera benen tills den ligger vågrätt. Skruva fast bakre delen på stödregeln, som även de andra skåpen vilar på.

5

Fixera benen genom att skruva fast dem i golvet när alla skåpen står lodrätt. I trägolv skruvar du genom beslagets fot, i betonggolv kan du fixera med fogmassa.

05
Smyglister och täckskivor 4 Steg

När alla skåp är på plats är det en liten springa mellan skåpen och nästa vägg. Hålet täcker vi med en smyglist.

På den andra sidan av skåpraden, som vänder ut mot köket, sätter vi en täckande fanerad skiva. Den sågas till rätt längd och fästs med skruvar från insidan.

Ovanför toppskåpen fästs små klossar och på dessa limmar vi fast smyglister.

1

Den synliga gaveln döljs bakom en fanerad skiva. Den hålls fast med tvingar innan den skruvas fast från insidan av skåpet.

2

På den andra sidan av skåpraden sätts en smyglist. Innan det sista skåpet sätts på plats fäster vi ett par klossar på väggen, så att vi har något att fästa listen på.

3

Avslutning mot taket. Även ovanför skåpen ska vi avsluta med en smyglist. Vi limmar först fast monteringsklossar ovanpå skåpen, och nästa dag kan arbetet fortsätta.

4

Smyglisten monteras. Nästa dag (då har limmet härdat) kapar vi smyglisterna till rätt längd. Därefter stryker vi lim på dem och trycker fast dem på klossarna på skåpen.

06
Dörrar och lådor sätts på plats 3 Steg

Det finns en mängd olika handtag och knoppar för lådor och dörrar i kök. Det är rätt enkelt att montera dem om du bara är noggrann när du markerar för hålen för skruvarna. Till det arbetet behöver du en mall.

Gör mallen av en masonitbit och ett par lister som kan tryckas in mot kanten på skåpdörrarna och lådfram-styckena. Använd den pappersmall som tillverkaren av köksskåpen har sänt med.

1

Förborra för skruvarna till handtagen. Gör först en borrmall med hjälp av de anvisningar tillverkarna har gett. Med en mall kan du vara säker på att borra rätt.

2

Skruva fast handtagen med de medföljande skruvarna. Om en skruv är för kort är det nog fel skruv - eller också försänker du den lite på insidan av dörren eller lådan.

3

Montera alla dörrar. Sätt fast de fasta delarna av gångjärnen i skåpen och de rörliga på dörrarna. Var noggrann när du justerar gångjärnen. Dra åt skruvarna ett par gånger per år.

07
Sockelfronten klickas fast 3 Steg

I stället för att använda en sockel med fast front har vi här valt en som man klickar fast på benen.

En sådan kan du lätt dra loss, om det t.ex. rullar in en 10-krona under skåpen, och fronten kan bytas ut om den skadas. Om du vill kan du också sätta in sockellådor.

1

Markera på sockelfronten var benen finns, så att du kan fästa clipsen på rätt ställen.

2

Knacka ner hållarna i spåret, som finns på baksidan av sockelfronten. Skjut in de runda clipsen sidlänges i hållarna.

3

Sätt sockelfronten på plats. Det är tämligen enkelt - ett stadigt tryck på fronten räcker för att clipsen ska fästa runt skåpbenen.

Material

Köksskåp:

• Skåp med jalusi
• Ugnsskåp
• Överskåp
• Högskåp

45 x 95 mm regel:
• Stöd under skåpen

45 x 70 mm regel:
• Stöd för skåp under kylskåp och frys

22 x 44 mm hyvlad list:
• Stöd för skåp som monteras ovanför kyl och frys.

Dessutom:
• Hopsättningsskruvar för skåp och garderober
• Skruvar för montering på vägg, här lättbetongskruvar
• Monteringslim för smygbitar
• Sockel, klickas fast på benen

Specialverktyg

• Hålsåg
• Lång bitshållare
• Ev. specialborr för borrning
i väggen

Tidsförbrukning

Räkna med ett par dagar för ett kök som detta.

Pris

Beror på vilka köksskåp och vilken inredning du väljer.

Svårighetsgrad

Om du är noga med att få skåpen lodräta, så är arbetet relativt enkelt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kök