Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Genväg till mer plats i köket

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

De flesta har användning för mer plats i köket. Det gäller även en av Gör Det Självs läsare, som hittade en plats som få människor med köksö vet att de har: Inne i köksöns vägg finns det utrymme som motsvarar ett helt köksskåp.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
2.200 kronor
Genväg till mer plats i köket

Intro

I denna beskrivning visar vi hur du:

 • bygger lådan till skåpet
 • sätter skjutluckor på skåpet.

Instruktion

Bygg lådan till skåpet

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Såga ut MDF-skivorna efter mått. Om du inte orkar transportera hela skivor kan du på flera byggmarknader få allt uppsågat. Kom ihåg att anpassa måtten så de passar till din köksö och dina önskemål.

2

Markera upp på botten- och toppskivorna (A). Det ska ritas upp för två sidor (B) och skiljeväggar (C). Markeringen ska vara identisk på båda skivor.

3

Använd en mall till de långa strecken. Här ska det ritas upp för sidornas (B) placering på botten- och toppskivorna (A). Använd två bitar av MDF-skivan som hjälp.

4

Förborra för skruvarna i topp- och bottenskivan (A) med ett 4 mm borr. Hålen ska markeras innanför din markering, så de går ner i sidorna (B) och skiljeväggarna (C).

5

Skruva ihop sidorna (B) med toppskivan (A). Använd trälim, och skruva med självförsänkande skruvar, så skruvskallarna försvinner ner i träet och döljs.

6

Skruva fast skiljeväggarna (C) genom toppskivan (A). Skiljeväggarna ska vara i jämnhöjd med bakstycket (D). Det kommer uppstå ett avstånd på 5,5 cm till framkanten som ger utrymme åt skjutdörrarna.

7

Skruva fast bottenskivan (A) till sidorna (B) och skiljeväggarna (C) på samma sätt som med toppskivan. Följ din markering noga så att allt blir rakt.

8

Skruva fast bakstycket (D) med 3,5 x 30 mm skruvar. Förborra och sätt skruvarna med 20-25 cm avstånd. Markera först skiljeväggarnas placering på bakstycket så skruvarna hamnar rätt.

Sätt skjutdörrar på skåpet

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Skjutdörrar har den fördelen att de inte tar plats. Vi har valt några mycket enkla skjutdörrsbeslag, som är ganska enkla att montera.

Beslagssetet består av två aluprofil-skenor, som monteras i bottenskivan, och två identiska skenor som monteras i skåpets ovandel. Skenor kan beställas i önskad längd på byggmarknaden.

På bottenskenorna löper två hjul, som monteras på insidan av dörrarna. Upptill styrs varje dörr av två clips som är monterade på luckans baksida.

1

Skruva fast alulisterna till topp- och bottenskivorna (A) genom de förborrade hålen. Använd de medföljande skruvarna med försänkt huvud. Avståndet från den främre alulisten till skivans framkant (A) är 4 mm.

2

Montera hjulen nederst på dörrarnas (E) baksida. Hjulen är försedda med en 8 mm tapp, som sätts in i ett 8 mm hål, som borras 10 mm djupt.

3

Justera hjulet på plats, och sätt i skruvarna. Hjulen ska sitta exakt som det anges på tillverkarens ritningar. De finns möjlighet att finjustera innan de sista skruvarna sätts i, så börja med att skruva i de avlånga hålen.

4

Skruva fast den övre styrningen i dörrarnas ovankant. Skjutbeslaget består av ett clips i två delar: en monteringsplatta som skruvas fast och en öppen del som glider.

5

När dörren har satts på plats, skjuts den rörliga delen upp, som visas här. Nu griper den tag i aluskenan i ovandelen och håller därmed fast skjutdörren.

6

Det färdiga skåpet är nu redo att bli monterat på baksidan av köksön.

Material

16 mm MDF-skiva

 • 2 botten- och toppskivor (A) á 30 x 160 cm
 • 2 sidor (B) á 30 x 118,8 cm
 • 2 skiljeväggar (C) á 24,5 x 118,8 cm
 • 2 luckor (E) á 80 x 117,6 cm

Dessutom:

 • 1 bakstycke (D) av 10 mm MDF-skiva, 122 x 160 cm
 • 4,0 x 50 och 3,5 x 30 mm skruvar
 • PVA-trälim
 • Skjutsdörrsbeslag (här Klein Roll 25)
 • 4 alu-skenor á 156,5 cm

Specialverktyg

 • Ev. sänksåg eller cirkelsåg

Tidsförbrukning

En dags arbete (exkl. målning).

Pris

2 200 kr exkl. färg för ett skåp på 160 x 122 x 30 cm.

Svårighetsgrad

Se till att vara riktigt noga och exakt. Det färdiga resultatet ska matcha kvaliteten på dina köksskåp för att se bra ut.

Ritning

Skåpet består av en låda med skiljeväggar och luckor. Det ska vara lika brett som köksön och så högt att det bildar en halvvägg bakom köksbänkskivan.

logga in eller köp åtkomst för att se ritningen

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Skåpets uppbyggnad

Skåpet består av en låda med fack och dörrar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp åtkomst för att se 3D-modellen

Dörrarna går på skenor

Skjutdörrarna går på varsin aluminiumskena på små hjul.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

TIPS: Stöd sänksågens skena

TIPS: Stäng av värmen när du målar

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka