Enkel uppsättning av köksskåp

Det kan vara något av en utmaning att montera köket rakt om väggar och golv är sneda. Det är här som den smarta upphängningsskenan kommer till sin rätt. Skenan fästs direkt på väggen och sedan kan skåpen hängas på. Därefter behöver de främre benen bara finjusteras.

Intro

Det kan vara något av en utmaning att sätta upp skåpsstommar i köket helt rakt, om både väggar och golv är sneda. Det är här som den smarta upphängningsskenan kommer till sin rätt.

Skenan sätts direkt på väggen och sedan kan skåpsstommarna faktiskt bara hängas på. Därefter behöver bara de främre benen finjusteras, så att köket hamnar helt i våg.

Det är faktiskt så enkelt som det kan bli, men det finns så klart ett par saker som det kan vara värt att veta innan du sätter igång. Det får du noggrann beskrivning här.

Så här fungerar skenan

En upphängningsskena ska kunna justeras in mot och ut från väggen - därför måste den vara flexibel på den ena ledden och helt rak på den andra.

Ett litet beslag sätts på skåpets baksida och är det som griper tag i skenan.

När alla skåpstommar sitter rätt och har justerats, kan det lilla beslaget fästas i skenan med en speciell skruv.

Instruktion

01
Så här gör du 8 Steg

Om du har en helt rak vägg, så går köksmonteringen med upphängningsskenan verkligen lätt. Då ska skenan nämligen bara sättas upp i våg och sedan kan skåpen monteras.

Utmaningen uppstår om väggen är sned och ojämn. I så fall måste du räta upp skenan åt det andra hållet också. Det gör du enklast med snöre eller rätskiva och små plastklossar.

Om du inte är noggrann vid mätningen, kan det vara svårt att få skåpstommarnas framkant att hamna jämnt - med lite tålamod går det dock att få det rätt.

1

Gör en vågrät markering på väggen när du har valt på vilken höjd köket ska hänga. Markera för skruvar med ca 30-40 cm mellanrum. Markeringen kan eventuellt göras med hjälp av en laser.

2

Borra för pluggar. Vilken sorts plugg beror på väggen. Till en gipsvägg kan du använda t ex molyplugg, med en träskiva bakom behöver du inte plugga alls. Använd spikplugg till en vägg av sten eller betong.

3

Är väggen ojämn ska skenan rätas upp. Klossa ut skenan vid alla fästpunkter, så att den är helt jämn (+/- 2 mm). Kontrollera det med en rätskiva eller ett snöre.

4

Om skenan inte är i våg blir resten av köket också snett. Sätts två skenor bredvid varandra, måste övergången vara helt jämn.

5

Beslagen till skenan är jättelätta att montera. Det följer ofta med täckbrickor för att dölja beslagen efter slutmontering.

6

Häng upp alla skåpen på skenan och placera dem rätt innan du skruvar ihop dem.

7

Skåpen fästs i skenan med en liten plastskruv. Skruva efterhand ihop skåpen med 30 mm skruv. Använd eventuellt skruvtvingar för att få skåpen att sitta tätt ihop.

8

De justerbara benen sitter längst fram på skåpets undersida och kan enkelt justeras för hand. Lägg eventuellt in något tungt i skåpen när de justeras, för att få dem mer exakt.

Material

Tidsförbrukning

Ca 1 timme för mätning och montering av en upphängningsskena.

Pris

149 kr för 2 m upphängningsskena.

Svårighetsgrad

Upphängningsskenan gör köksmonteringen lekande lätt. Det är så enkelt att alla kan göra det.

Video

Så här använder du krysslasern

I den här videon lär du dig allt om krysslaserns funktioner. Lasern markerar helt exakta lodräta och vågräta streck på väggar och tak och är perfekt att använda för en lång rad arbetsuppgifter, t ex sätta upp kakel, upphängning av tavlor, lampor och hyllor, sätta upp maskeringstejp mitt på en vägg och att markera samma höjd i olika rum.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Kök