Ge köket nytt liv med 9 enkla reparationer

Hänger skåpsluckan på sned, eller har hyllbärarna helt tappat greppet? Köket utsätts dagligen för ett enormt slitage, och med tiden är det oundvikligt att någonting går sönder.

Intro

Men du behöver inte byta ut hela köket bara för att det fått några småskador. I denna artikel kan du se hur du enkelt reparerar de nio allra vanligaste skadorna i köket.

Vi visar vad du ska göra när:

 • skåpsluckan är skev eller lös
 • hyllan faller ner
 • bakstycket sitter löst
 • kantlisten är knäckt
 • handtaget är trasigt
 • ytskiktet är repigt
 • skåpet håller på att falla isär
 • utdragsskenan är trasig
 • lådbotten är knäckt

Instruktion

01
Skåpsluckan är skev eller lös 2 Steg

Gångjärnet är knäckt, och luckan sitter löst eller skevt. Lösningen är att skaffa ett helt nytt gångjärn.

Skruva loss det gamla, knäckta gångjärnet från skåpet och luckan, ta med det till ditt lokala byggvaruhus, och köp ett med exakt samma mått.

Montera det nya gångjärnet i både skåp och lucka. Sedan kan du enkelt finjustera luckans placering.

02
Hyllan faller ner 4 Steg

Hyllans vikt har med tiden förstört hyllbäraren. Nu sitter hyllan löst eller har kanske redan fallit ner i botten av skåpet. Lösningen är att fylla igen hålet med woodfiller (träspackelmassa) och montera en helt ny hyllbärare, som kan köpas i alla byggvaruhus.

Hålet till hyllbäraren är Ø 6 mm. Det borras upp till Ø 10 mm med ett pluggborr. Borrdjupet är 10 mm. Använd djupstopp, så du inte genomborrar skåpssidan.

En Ø 10 mm plugg som du strukit trälim på sticks in i hålet. Låt limmet härda.

Kapa pluggen i nivå med skåpssidan, och fyll sedan med woodfiller. Låt spacklet härda, och slipa med fint slippapper.

Montera nu en ny hyllbärare mitt i pluggen, precis där den gamla satt.

03
Bakstycket sitter löst 3 Steg

Det krävs att skåpet tas ned, om bakstycket ska repareras utifrån. Men om du nu inte har möjlighet att plocka ned skåpet kan du rädda bakstycket på det sättet som vi visar här.

Pressa in montagelim mellan skåpskant och bakstycke. Över-skottslim torkas bort.

Borra två hål i en list, och stick ett par långa snören, t.ex. tvättlinor, genom hålen. Skruva fast listen i bakstycket, UTAN att den får direktkontakt med limmet. Skruvarna ska ha bra fäste i bakstycket, så använd några som är tillräckligt stora, t.ex. 4 x 35 mm. Som mothåll används ännu en list, som dock ska kapas så att den vilar på skåpets över- och underkant.

Linorna spänns med små liststumpar. Spänn tills limmet bubblar fram. Torka bort över-skottslimmet, och låt limmet i fogningen härda. Avslutningsvis monteras listerna av och skruvhålen spacklas och målas.

04
Kantlisten är knäckt 3 Steg

En knäckt kantlist är lätt att åtgärda. Kantlister är metervara och värms på med strykjärn.

Skåpets kant ska vara ren och slät. Fett rensas bort, och limrester efter den gamla kantlisten slipas av med fint slippapper.

Kantlistens baksida fäster när listen värms upp med strykjärnet. Kör på medelvärme, och pressa kantlisten mot kanten. När kantlisten har svalnat igen har limmet härdat.

Skåpskanten är oftast 16 mm bred, och kantlisten är 20 mm bred. Överskjutande kantlist kan lätt skäras bort med en hobbykniv, och skarpa kanter slipas med fint slippapper.

05
Handtaget är trasigt 3 Steg

Om samma sorts handtag finns kvar i handeln, är det enkelt att bara byta rakt av. Om inte kan du med fördel passa på att byta till ett mer modernt, snyggare och mer stabilt handtag.

1

Montera av lådfronten, avlägsna det gamla handtaget och borra hålen för det nya. Byter du alla handtag i köket råder vi dig att göra en mall att kan borra efter. Då kan du vara säker på att de hamnar helt jämnt.

2

Laga det gamla hålet med träspackel. I detta exempel använde vi färgen “bok”. Slipa lagningen lätt med slippapper korn 180.

3

Avsluta med 1-2 lager klarlack, eller måla fronterna som beskrivet här under. Montera handtaget och skruva på fronten på lådan.

06
Ytskiktet är repigt 2 Steg

Det är ofrånkomligt att lådfronter och skåpsluckor blir slitna och/eller får repor med tiden. Den enda lösningen är att måla. Men när du ska måla på melamin eller en annan hård filmbelagd yta, måste den förberedas på rätt sätt.

1

Avfetta ytan med grundrens, och spackla igen repor och slitage. Slipa matt med slippapper korn 180.

2

Måla med häftgrund, och låt den torka. Slutligen stryker du ytan två gånger med färg eller lack.

07
Skåpet håller på att falla isär 1 Steg

Här har skåpsstommen släppt från bakstycket. Sidorna och bakstycket är gjorda av porös spånskiva, och därför kan du inte bara skruva ihop dem igen.

1

Pressa in trälim mellan sidorna och bakstycket, där det är möjligt, och pressa ihop delarna med långa skruv tvingar. Montera evt. små möbelvinklar invändigt i skåpet som komplement till limningen.

08
Utdragsskenan är trasig 3 Steg

Utdragsskenan är trasig och har trillat ner. Modellen har utgått och kan inte längre köpas. Därför köper vi en 20 x 20 mm aluminium-vinkelprofil och kapar den i rätt längd.

Rita upp lådans underkant vågrätt invändigt på skåpssidan (i bägge sidor om bägge skenorna är trasiga).

Såga ut vinkelprofilen i den längd du ska använda, och borra tre till fyra hål på 4 mm i den ena sidan. Försänk hålen för skruvhuvudena.

Montera profilen i nivå med uppstreckningen. När lådan glider in kommer fronten ligga vågrätt med samma avstånd som övriga lådfronter.

09
Lådbotten är knäckt 3 Steg

Det händer ofta med gamla lådor, att botten knäcks eller på annat sätt går sönder. Här visar vi hur du byter ut en trasig lådbotten mot en ny.

Lådbotten sitter fast i ett spår. Botten frigörs genom att skära av den nedersta delen av bakstycket med en multisåg. Det lösa stycket ska sparas för att användas senare.

Den gamla lådbotten kan nu dras ut ur lådan. Byggvaruhusen har masonitskivor med en melaminbehandlad vit sida. Köp en ny skiva, och överför måtten från den gamla skivan. Kom ihåg att den nya bottenskivan ska vara ca. 6 mm längre i bakkant. Såga ut skivan och tryck in den i spåren.

Det lösgjorda liststycket limmas och häftas fast och håller således lådbottens bakkant på plats. Om du råkade knäcka liststycket när du sågade ut det får du göra en ny list själv.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Kök