Intro
Instruktion
01
Skåpsluckan är skev eller lös
2
Steg
Gångjärnet är knäckt, och luckan sitter löst eller skevt. Lösningen är att skaffa ett helt nytt gångjärn.
Skruva loss det gamla, knäckta gångjärnet från skåpet och luckan, ta med det till ditt lokala byggvaruhus, och köp ett med exakt samma mått.
02
Hyllan faller ner
4
Steg
Hyllans vikt har med tiden förstört hyllbäraren. Nu sitter hyllan löst eller har kanske redan fallit ner i botten av skåpet. Lösningen är att fylla igen hålet med woodfiller (träspackelmassa) och montera en helt ny hyllbärare, som kan köpas i alla byggvaruhus.
Hålet till hyllbäraren är Ø 6 mm. Det borras upp till Ø 10 mm med ett pluggborr. Borrdjupet är 10 mm. Använd djupstopp, så du inte genomborrar skåpssidan.
Kapa pluggen i nivå med skåpssidan, och fyll sedan med woodfiller. Låt spacklet härda, och slipa med fint slippapper.
03
Bakstycket sitter löst
3
Steg
Det krävs att skåpet tas ned, om bakstycket ska repareras utifrån. Men om du nu inte har möjlighet att plocka ned skåpet kan du rädda bakstycket på det sättet som vi visar här.
Borra två hål i en list, och stick ett par långa snören, t.ex. tvättlinor, genom hålen. Skruva fast listen i bakstycket, UTAN att den får direktkontakt med limmet. Skruvarna ska ha bra fäste i bakstycket, så använd några som är tillräckligt stora, t.ex. 4 x 35 mm. Som mothåll används ännu en list, som dock ska kapas så att den vilar på skåpets över- och underkant.
04
Kantlisten är knäckt
3
Steg
En knäckt kantlist är lätt att åtgärda. Kantlister är metervara och värms på med strykjärn.
Skåpets kant ska vara ren och slät. Fett rensas bort, och limrester efter den gamla kantlisten slipas av med fint slippapper.
Kantlistens baksida fäster när listen värms upp med strykjärnet. Kör på medelvärme, och pressa kantlisten mot kanten. När kantlisten har svalnat igen har limmet härdat.
05
Handtaget är trasigt
3
Steg
Om samma sorts handtag finns kvar i handeln, är det enkelt att bara byta rakt av. Om inte kan du med fördel passa på att byta till ett mer modernt, snyggare och mer stabilt handtag.
Montera av lådfronten, avlägsna det gamla handtaget och borra hålen för det nya. Byter du alla handtag i köket råder vi dig att göra en mall att kan borra efter. Då kan du vara säker på att de hamnar helt jämnt.
Laga det gamla hålet med träspackel. I detta exempel använde vi färgen “bok”. Slipa lagningen lätt med slippapper korn 180.
06
Ytskiktet är repigt
2
Steg
Det är ofrånkomligt att lådfronter och skåpsluckor blir slitna och/eller får repor med tiden. Den enda lösningen är att måla. Men när du ska måla på melamin eller en annan hård filmbelagd yta, måste den förberedas på rätt sätt.
Avfetta ytan med grundrens, och spackla igen repor och slitage. Slipa matt med slippapper korn 180.
07
Skåpet håller på att falla isär
1
Steg
Här har skåpsstommen släppt från bakstycket. Sidorna och bakstycket är gjorda av porös spånskiva, och därför kan du inte bara skruva ihop dem igen.
08
Utdragsskenan är trasig
3
Steg
Utdragsskenan är trasig och har trillat ner. Modellen har utgått och kan inte längre köpas. Därför köper vi en 20 x 20 mm aluminium-vinkelprofil och kapar den i rätt längd.
Rita upp lådans underkant vågrätt invändigt på skåpssidan (i bägge sidor om bägge skenorna är trasiga).
Såga ut vinkelprofilen i den längd du ska använda, och borra tre till fyra hål på 4 mm i den ena sidan. Försänk hålen för skruvhuvudena.
09
Lådbotten är knäckt
3
Steg
Det händer ofta med gamla lådor, att botten knäcks eller på annat sätt går sönder. Här visar vi hur du byter ut en trasig lådbotten mot en ny.
Lådbotten sitter fast i ett spår. Botten frigörs genom att skära av den nedersta delen av bakstycket med en multisåg. Det lösa stycket ska sparas för att användas senare.
Den gamla lådbotten kan nu dras ut ur lådan. Byggvaruhusen har masonitskivor med en melaminbehandlad vit sida. Köp en ny skiva, och överför måtten från den gamla skivan. Kom ihåg att den nya bottenskivan ska vara ca. 6 mm längre i bakkant. Såga ut skivan och tryck in den i spåren.