10 trender som du (kanske) ångrar

Tänk dig för en extra gång innan du byter ut ditt kök efter de senaste kökstrenderna. Alla trender är inte lika smarta, om du använder ditt kök mycket.

Ska du ha ett nytt kök finns det många beslut du måste fatta. Har du t ex råd till ett platsbyggt kök, eller kan du nöja dig med något enklare? Dina val påverkas också av tidens kökstrender, där det just nu t ex har varit inne att inte ha överskåp. Dessutom finns det en lång rad mindre saker som du måste ta ställning till. Hur stor ska vasken vara? Och handtagen - ska du välja ett traditionellt kökshandtag av trä eller satsa på en modern läderstropp?

Vi har tittat närmare på 10 kökstrender:

 1. En svart blandare
 2. Sinkade lådor
 3. Ett mörkt kök
 4. Breda lådor
 5. En dubbelvask
 6. Matta fronter
 7. Öppna hyllor
 8. Läderstroppar som handtag
 9. Bänkskivor av granit/terrazzo/betong
 10. En extra låda invändigt över den stora lådan

Så läs här innan du bygger om, så att du inte gör val som du får ångra.

Svart blandare 1

Svart blandare

En svart blandare kan kännas mer vilsam om du tidigare hade en blank. Men bor du i ett område med mycket kalk i vattnet ska du tänka på att det vita kalket syns extremt tydligt mot den svarta bakgrunden.

Sinkade lådor 2

Sinkade lådor

Sinkade lådor är hantverksmässig grannlåt. Så se då till att de syns. Om de snygga fogarna bara syns när lådorna är öppna, gömmer du ju undan ögongodiset det mesta av tiden. Du får mest glädje av de snygga fogarna om de (även) syns när lådorna är stängda.

Mörkt kök 3

Mörkt kök

Ett mörkt kök, t ex av mörkt ädelträ, kan vara supersnyggt. Har du många fronter både uppe och nere, ska du tänka på att det kan kännas lite “grottlikt”. Särskilt om du även har andra mörka saker, t ex möbler eller en målad vägg, nära eller i ditt kök.

Breda lådor 4

Breda lådor

Breda lådor har bra med plats för förvaring, vilket är något som de flesta av oss drömmer om. Men innan du sätter in breda lådor bör du tänka på hur ofta det är två eller flera personer i köket samtidigt. Om det är ofta, är de breda lådorna kanske inte en så bra idé, eftersom det lätt kan bli så att den som står och arbetar vid köksbänken måste flytta sig, för att någon annan ska kunna komma åt lådan.

Dubbelvask 5

Dubbelvask

En dubbelvask gör det möjligt att kunna diska och skölja grönsaker samtidigt – eller göra något annat då du behöver vatten och vask. Fundera på hur stort ditt behov faktiskt är, och om du egentligen har större användning av arbetsbänken, eftersom en dubbelvask ju tar lite mer av din bänkskiva än en vanlig vask.

Matta fronter 6

Matta fronter

Matta fronter är jättesnyggt och känns lugna och harmoniska, men tänk på att smutsiga fingrar syns väldigt tydligt på en matt yta, och det kan vara svårt att hålla den riktigt ren. Så om det lagas mycket mat i ditt kök ökar risken för feta fingeravtryck – och du kan fundera på en mer rengöringsvänlig yta istället.

Öppna hyllor 7

Öppna hyllor

Öppna hyllor ser dekorativt ut, och du kan lätt ta en kopp eller skål från den öppna hyllan. Men saker blir snabbt smutsiga och oljiga i ett kök när de inte är skyddade bakom en lucka eller i en låda.

Läderstroppar 8

Läderstroppar

Läderstroppar som handtag är en kreativ lösning som ger en fin, naturlig look. Men fundera på om just en så viktig del av köket som handtagen – som du kan ta tag i många gånger varje dag – ger ett tillräckligt bra grepp. Fundera också på hur ofta du kommer att ta i handtagen med smutsiga fingrar, för det är betydligt mer besvärligt att göra läder rent än ett handtag av t ex metall eller trä.

Betongbänkskiva 9

Betongbänkskiva

Bänkskivor av granit/terrazzo/betong är snygga, men ömtåliga. Innan du beställer en bänkskiva av t ex betong, fundera på vad du gör i köket. Spiller du ofta lite rödvin, tappar en inlagd rödbeta eller skär citronskivor direkt på bänkskivan? Om det är sannolika scenarier bör du välja ett mindre känsligt material, t ex laminat.

Extra låda invändigt 10

Extra låda invändigt

En extra låda invändigt över den stora lådan utnyttjar utrymmet bra, men lägg inte de saker som du använder mest, t ex bestick, i dessa lådor. Annars måste du alltid öppna och stänga två lådor varje gång du ska ta något bestick. Det tröttnar de flesta på. Till saker som du inte använder så ofta fungerar den extra lådan alldeles utmärkt.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Kök