Svävande tavelram

Visst kan du köpa färdiga ramar, men om de ska ha ett visst mått blir det ofta dyrt. Snickra hellre ramen själv, och varför inte som en svävande modell?

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
100 kronor

Intro

Om du finner en tavla på en loppmarknad eller auktion och du inte är nöjd med ramen, kan det bli svårt att hitta en som passar eller som liknar de ramar du redan har. Det är nästan omöjligt eller också är det dyrt.

Instruktion

01
Ramen sätts ihop 8 Steg

Det är ganska lätt att själv snickra en ram. Här visar vi hur du gör en svävande modell, och med det menar vi en ram där tavlan ser ut att sväva. Hemligheten är att ramen fortsätter runt tavlan och att tavlan fästs på ramen från baksidan med små skruvar. Det som skapar effekten av att tavlan svävar inuti ramen är att det dels är 5–7 mm mellan ram och tavla, dels att den inre delen av ramen har målats svart. Det är också billigt att snickra egna ramar. Beroende på vilken profil du väljer, så kostar trällister mellan 8 och 20 kr per meter.

1

Börja med att sätta ihop de två listerna i vinkel med vitt trälim och dyckertar som försänks.

VIKTIGT! Slå inte i dyckertar där du senare ska geringssåga listerna.

2

Fasa eller runda sv kanterna lite. Det gör du lättast med en liten hyvel eller slippapper på kloss. Överflödigt lim torkas bort med fuktig trasa och härdade rester tas med stämjärn eller slipas bort.

3

Stryk listerna två gånger med grundfärg. Glöm inte att mellanslipa och spackla igen spikhålen innan du grundar andra gången. Ju slätare ramen är, desto snyggare blir den.

4

Mät tavlan mycket noga. Det ska vara 5-7 mm luft hela vägen runt tavlan för att du ska uppnå den svävande effekten.

5

Kapa listerna så noga som möjligt. Här använder vi geringssåg som ger ett perfekt resultat. Det går dock bra även med geringslåda och fintandad såg bara du är noga med vinklarna.

6

Spraymåla listerna. Först sprayas de svarta med matt färg (eller målas med pensel). Låt härda ett dygn. Maskera insidan och spraymåla listerna två gånger med 10 minuters intervall med silverfärg.

7

Nu kan du sätta ihop ramen. Stryk trälim på delarna och låt träet suga ett par minuter innan du fäster dem med tre stycken 14 mm häftklammer på baksidan. Fäst också två klammer på insidan.

8

Spänn ihop listerna till en ram med bandtving.

TIPS: Om du gör en stor ram och bandtvingen inte räcker till, kan du med fördel använda en lastrem att spänna ihop listerna med.

Material

Till en ram på 40 x 60 cm:

  • 4 bitar à 70 cm av 15 x 33 mm hyvlat trä
  • 4 bitar à 50 cm av 15 x 33 mm hyvlat trä
  • Grundfärg
  • Sprayfärg, matt svart och silver
  • Trälim, häftklammer och dyckertar

Tidsförbrukning

Ett par timmar + torktid

Pris

Högst 50 kr för en ram på 40 x 60 cm + färg

Svårighetsgrad

Det är mycket lätt att snickra ramen om du bara är noggrann med hörnen.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning