Snabb och enkel hylla för tavlor

Tavlor behöver inte hänga på en vägg. Skapa lite variation genom att ställa en del bilder på en dekorativ hylla, som du förstås gör själv. Den eleganta lösningen, som även kan användas till krukväxter, kostar inte mer än cirka 30 kr per löpmeter.

Hyllan saknar en uppstickande framkantslist, som håller bilder och foton på plats. De står i stället i ett fräst spår mitt i hyllan.

Intro

När familjefoton, prydnadssaker och tavlor hängs på väggen krävs det en hel del krokar och skruvar som gör hål i väggen. Ett utmärkt alternativ är att snickra en liten tavelhylla av det slag man ibland ser på gallerier.

Vanliga tavelhyllor har alltid en uppstickande framkantslist som håller bilderna på plats. Här har vi hoppat över listen och i stället fräst ett spår för bilderna. Spåret fräses bara någon centimeter från framkanten.

Hyllor samlas förstås damm, men det är lättare att dammtorka denna hylla än en som är försedd med framkantslist. Eftersom hyllan är smal kan den snabbt sättas på plats med enbart skruvar, som du kan dölja bakom spackel och färg. Då ser det ut som om hyllan svävar. Du kan ev. också lackera hyllan och täcka skruvhuvudena med träpluggar eller välja dekorativa spårskruvar med kullerförsänkta huvuden.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

1

Tillverka hyllan av 22 x 70 mm hyvlat trä. Fräs ett 4 mm djupt och halvrunt spår 2 cm från framkanten. Se teckningen.

2

Dra ett vågrätt streck på väggen, där ovankanten av hyllan skall hamna. Är mellanväggarna av trä kan du hitta reglarna genom att knacka dig fram. Kolla med tunt borr. Markera reglarnas placering på framkanten av hyllan. I tegelvägg fästs hyllan på var 60:e cm.

3

Borra 2 cm djupa hål med 8 mm borr i markeringarna så att skruvhuvudena kan försänkas. Med 5 mm borr borras sedan genomgående hål för skruvarna i samma hål. Slipa hyllan och sätt upp den på väggen med 6 x 120 mm skruvar. Använd pluggar i tegel.

4

Grunda och spackla hyllan. Sätt ev. pluggar i skruvhålen eller spackla igen dem. Slipa och måla hyllan två gånger.

5

Hyllan blir lätt och diskret om du använder samma färg och kulör som du har använt på väggen.

Material

22 x 70 mm hyvlat trä:
• 1 hylla i önskad längd

Dessutom:
• Skruvar, 6 x 120 mm, på var 60:e cm (där det fi nns reglar)
• Pluggar, 8 mm, om väggarna är av tegel eller betong
• Grundfärg
• Snickarspackel
• Färg
• Fräsjärn till halvrunt spår
• Ev. träpluggar att proppa igen hålen utanför skruvhuvudena

Pris

Cirka 30 kr per löpmeter hylla

Ritning

Multimedia

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Inredning