Piffa upp hyresrätten: Detta får du göra i din hyresbostad + tips

Fördelen med att köpa och äga sin egen bostad är att du kan göra praktiskt taget vad du vill för att få det att kännas ombonat och personligt. Men bara för att du bor i en hyresrätt, som de flesta svenskar trots allt gör, betyder det inte att du inte kan piffa upp ditt hem. Du ska bara ha koll på reglerna och hitta smarta lösningar för att ge ditt hem en praktfull karaktär utan att bryta mot lagen.

© depositphotos.com

Måla om och tapetsera utan hyresvärdens godkännande

Om du vill göra en större förändring eller bara fräscha upp din gamla hyresrätt får du enligt lag måla och renovera helt utan hyresvärdens godkännande. Det innebär att du kan ge lite färg åt annars tråkiga väggar eller måla över den fula gula färgen som uppstått på de annars vita väggarna. Men tänk på att arbetet måste utföras på ett fackmannamässigt sätt och att valet av tapet eller färg inte får vara alltför avvikande. Om så är fallet kan du behöva betala för ommålning och omtapetsering själv när du flyttar.

Du får inte göra några större ingrepp eller ändra planlösningen

I hyresbostäder får man dock inte göra några stora förändringar, vilket man får i en köpt bostad. Det innebär till exempel att du inte kan ändra planlösningen genom att avskilja två rum med en fastmonterad vägg. Du får inte heller ändra eller byta ut fast inredning, till exempel vitvaror, utan att först prata med hyresvärden. Hyresvärdar är dock oftast öppna för förslag – om bostaden ser sjaskig ut och skulle behöva fräschas till är det en bra idé att slå en pling till hyresvärden och se om ni kan komma fram till en bra lösning.

Små förändringar som gör stor skillnad

När du piffar upp hyresrätten finns det alltså några saker du behöver beakta för att se till att ingen blir sur eller att du inte gör något olagligt. Men det betyder inte att du inte kan göra ditt hem mer personligt, som är otroligt viktigt för att du ska känna dig hemma. Vi delar med oss av några små tips som du kan använda för att piffa upp din hyresbostad – tips som kommer att göra stor skillnad.

  • Förnya utrymmet med dekorplast – Dekorplast är ett inredningselement som kan fästas på de flesta ytor i hemmet för att det ska se nytt ut. Oavsett om du vill montera dekorplasten vid köksbänken eller på badrumsgolvet kommer resultatet garanterat att bli snyggt, fräscht och modernt!
  • Byt knoppar och handtag – Knoppar och handtag på dörrar och skåp tillför otroligt mycket till ditt hem, men deras betydelse förbises allt för ofta. Genom att byta ut gamla och omoderna handtag och knoppar kan du göra ditt hem mycket mer hemtrevligt. Men glöm inte att spara de gamla varianterna så att du kan sätta tillbaka dem om du flyttar en dag.
  • Dela upp rummet med en skärmvägg – Om du har en öppen planlösning kan det vara svårt att uppnå den där drömlika, hemtrevliga känslan som du önskar. Då kan det vara en bra idé att införskaffa en skärmvägg och försöka dela upp utrymmet på ett elegant sätt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning