Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
FÖRVANDLING – nytt rum för 10 000 kr

EFTER: Rummet har renoverats från golv till tak med nya material.

Många skulle nog ha svårt att se möjligheterna i ett hus från 70-talet där alla rummets väggar består av vitt tegel, inklusive den murade braskaminen mitt på den ena väggen. Detta gäller dock inte Thomas Nuttall och hans fru. Thomas har en arkitektutbildning, så han kunde absolut föreställa sig hur rummet skulle kunna bli deras drömrum under förutsättning att det moderniserades från golv till tak med nya material.

Nytt rum för 10 000 kronor - så såg rummet ut före den stora förvandlingen.

FÖRE: Så såg rummet ut före den stora förvandlingen. Alla rummets väggar var av vit mursten, inklusive den murade kaminen.

Prisvärd renovering

Nu var det inte bara rummet som var lite omodernt – hela huset behövde moderniseras helt för att kunna motsvara den unga familjens husdrömmar. Familjen ville därför hålla nere kostnaderna för renoveringen av rummet, eftersom resten av huset också behövde renoveras.

Och för ett blygsamt belopp på endast 10 000 kronor blev det faktiskt en ganska stor förvandling av rummet.

Detta beror naturligtvis också på att familjen själv stod för renoveringen. Thomas hade inte några stora erfarenheter av gör-det-själv-arbete innan han köpte sitt 70-talshus med renoveringsbehov. Det har han däremot nu. Han kastade sig modigt in i det, och lade både nytt golv samt renoverade tak och väggar i familjens nya rum - en ganska övertygande debut som gör-det-självare.

Ladda ner artikeln och följ den stora förvandlingen

I denna gör det själv-vägledning kan du se hur ett gammalt rum renoveras från golv till tak. Det finna inga svåra moment i detta projekt. Putsning kräver lite övning, men det kommer du snabbt igång med. Du får veta mer om vilka material du behöver till renoveringen, och så visar vi steg för steg hur du:

  • förser utrymmet över braskaminen med multiplattor
  • putsar upp väggarna
  • fäster skifferplattor på kaminen