Video
Lätt
Svår

Skulle någon fog ha gått sönder, kan du förstärka den med pluggar.

FOGARNA LIMMAS:

1. Knacka försiktigt isär delarna med lätta slag med gummihammare

Det räcker sällan att ta isär endast en fog, och det är bättre att limma en fog för mycket än en för lite. Har du ingen gummihammare använder du vanlig hammare och slagkloss.

2. Ta bort allt gammalt lim från tappar och hål

Skrapa rent med stämjärn och slipa bort de sista resterna med slippapper, så att det nya trälimmet får riktigt bra fäste.

3. Fixera fogarna med tvingar

Använd så många tvingar som möjligt och låt dem sitta i ett dygn, så att limmet härdar ordentligt.TIPS: Här använder vi snabbtvingar. Du får större tryck med skruvtvingar.

PLUGGA IHOP:

4. Om tappen har gått sönder

kan du förstärka fogen med pluggar. Beroende på träets dimension väljer du 6 eller 8 mm pluggar, och försöker sätta två stycken i varje fog. Borra vinkelrätt in i träet i pluggens halva längd.

5. Använd pluggmarkörer

så får du en anvisning om var du ska borra i den andra delen. När markörerna har lagts på plats i hålen, läggs nästa del ovanpå. Tryck till så gör spetsarna små märken i träet. Borra lite djupare än halva pluggen.

6. Stryk lim på pluggarna och i hålen

Stick ner pluggarna i de korta hålen och lägg den andra delen på plats. Tryck ihop delarna, knacka ev. lätt med klubba och fixera fogarna med tvingar. Här använder vi en lastrem.