Stolen ska stå stadigt på benen

När den gamla stolen är så ranglig att benen nästan lossnar, kan du göra den stadig igen genom att limma om fogarna.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
40 kronor

Intro

Om stolen bara ska limmas är det en lätt match. Om reparationen kräver att du pluggar eller förstärker med klossar, blir det lite svårare.

PROBLEM:
Stolen är ranglig och nästan farlig att sitta på.

LÖSNING:
Alla fogar delas och limmet skrapas bort innan vi limmar om.

Instruktion

01
Fogarna limmas 3 Steg

1

Knacka försiktigt isär delarna med lätta slag med gummihammare. Det räcker sällan att ta isär endast en fog, och det är bättre att limma en fog för mycket än en för lite. Har du ingen gummihammare använder du vanlig hammare och slagkloss.

2

Ta bort allt gammalt lim från tappar och hål. Skrapa rent med stämjärn och slipa bort de sista resterna med slippapper, så att det nya trälimmet får riktigt bra fäste.

En kloss med raka, skarpa kanter gör det möjligt att slipa inne i hörn.

3

Fixera fogarna med tvingar. Använd så många tvingar som möjligt och låt dem sitta i ett dygn, så att limmet härdar ordentligt. TIPS: Här använder vi snabbtvingar. Du får större tryck med skruvtvingar.

02
Plugga ihop 3 Steg

1

Om tappen har gått sönder, kan du förstärka fogen med pluggar. Beroende på träets dimension väljer du 6 eller 8 mm pluggar, och försöker sätta två stycken i varje fog. Borra vinkelrätt in i träet i pluggens halva längd.

2

Använd pluggmarkörer, så får du en anvisning om var du ska borra i den andra delen. När markörerna har lagts på plats i hålen, läggs nästa del ovanpå. Tryck till så gör spetsarna små märken i träet. Borra lite djupare än halva pluggen.

Kragen på pluggmarkören gör att den inte ramlar ner i hålet.

3

Stryk lim på pluggarna och i hålen. Stick ner pluggarna i de korta hålen och lägg den andra delen på plats. Tryck ihop delarna, knacka ev. lätt med klubba och fixera fogarna med tvingar. Här använder vi en lastrem.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Möbler