Intro
Instruktion
01
Börja med att rengöra delarna
5
Steg
Hemligheten bakom en stark lödning är bra förberedelser. Alla rör och böjar ska vara rena och fria från fett.
Även om delarna är nya och kommer direkt från leverantören kan det finnas korrosion på kopparns yta. Om metallen är väldigt angripen eller har oxiderat kan det hindra lödmedlet från att flyta, men även om det bara är ett tunt lager som oxiderat kan det försvaga lödningens styrka.
Efter rengöring påförs flussmedel som förhindrar att metallen oxiderar när den värms upp.
Börja med att slipa den yttersta delen av röret. Rulla slippapper stramt runt röret och dra fram och tillbaka 8-10 gånger. Om du inte har slippapper kan smärgelduk eller stålull också användas.
Kolla så att ytan är rå och helt ren. Även små fläckar, som på bilden, ska slipas bort så att metallen skiner blankt och reflekterar ljuset.
Rengör insidan på den böj som ska lödas på röret, genom att dra fram och tillbaka några gånger med en liten stålborste. En bit ihoprullat slippapper kan också användas.
02
Löda ihop delarna
8
Steg
Innan du börjar värme koppardelarna är det en bra idé att göra en provmontering, så att du är säker på att alla delarna passar ihop och att alla böjar vänds åt rätt håll.
När du har lödat färdigt och har rengjort från överflödiga rester av fluss, putsar du alla delar helt blanka med Häxan, Brasso eller liknande putsmedel.
Om du inte vill behöva putsa ideligen kan du försegla den nyputsade kopparn genom att måla den med en klar lack.
Lödtenn flyter till där det är varmast. Därför ska du bara värma där du ska löda. På bilden har vi överdrivet lite, men då är det lätt att se var du ska värma.
Det finns två anledningar till att du ska börja med att värma underifrån.
1: Värme stiger uppåt, och därför är det mest effektivt att börja underifrån.
2: Om du börjar uppifrån smälter tennet och rinner ner, där det är kallt, och det ska det inte göra.
Medan du värmer skarven underifrån försök att hålla lödtennet mot kopparn, för att testa om det är så varmt att tennet börjar smälta och ”sugs” in i skarven.
När tennet smälter, och lodet flyter, rör du tennet längs skarven och påför lite åt gången. Var försiktig att inte använda för mycket tenn.
Genom att flytta värmen kan du kontrollera vart du vill att lodet ska flyta. Se till att komma runt om och avsluta överst.
Ta bort blåslampan och kolla lödningen runt om för att se om det finns hål. Om det finns hål penslar du på fluss igen, värmer lödningen och tillsätter eventuellt mer tenn.
Material
Specialverktyg
Förutom vanliga handverktyg behöver du lite olika specialverktyg när du arbetar med kopparrör. De finns alla att köpa i en välsorterad VVS-butik, på större byggmarknader och naturligtvis på nätet.
- Rörskärare (Kopparrör är lättarbetade, så med en liten rörskärare, eller rörkap, för en hundralapp kan du enkelt göra snygga, rena snitt.)
- Blåslampa (Det finns många blåslampor för gas att välja mellan, men om du bara ska göra ett enkelt projekt kan du mycket väl nöja dig med en billig modell som den här för under 500 kr.)
- Gas (Punkterbara gasbehållare kostar några tior.)
- Metallborste (En liten rund metallborste för att rengöra insidan på delar innan lödning kostar under hundralappen.)
- Flussmedel/lödpasta
- Lödtenn (Till mjuklödning, som det kallas när man löder kopparrör, används ett lödtenn, eller lod, med minst 2 % silver i.)
Tidsåtgång
Ljusstaken som visas här kan göras på ett par timmar.
Pris
Ca 500 kr för den här ljusstaken.
Svårighetsgrad
Om du är noggrann med förarbetet är det inte svårt.