Häng upp växterna

Om det är ont om plats i fönsterkarmen, kan du hänga upp dina växter. Den här upphängningen är dekorativ och jättelätt att göra. Det krävs bara en bräda, lite rep och ett par krokar.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
100 kronor

Intro

Det är sällan det finns tillräckligt med plats på fönsterbrädan. Men med den här hängaren som gör att du kan hänga dina växter i fönstret istället, får du lite mer.

Det är ett superenkelt projekt som vem som helst kan göra. Och det kräver inte heller särskilt många verktyg. En sticksåg och en borrmaskin är allt du behöver.

I artikeln hittar du steg-för-steg-bilder med texter som noggrant förklarar hur du ska göra. Och du får också en lista över de material som behövs.

Växtupphängningen kan göras på ett par timmar. Lycka till!

Instruktion

01
Så bygger du upphängningen 6 Steg

Det går lätt att anpassa upphängningen så att den passar dina behov. Den här brädan är 80 cm lång med plats för tre krukor.

1

Gör en mall av papp. Rita upp på pappen var krukorna ska vara. De vänds upp och ner och deras omkrets ritas upp. Därefter ritar du en markering 4 mm innanför omkretsen och klipper hål i pappen efter den innersta markeringen.

2

För över mallens hål till brädan. Cirklarna ritas med ett passande avstånd till kanten och mellan krukorna. Borra ett hål vid markeringen, så att det finns plats för sticksågens blad. Kom ihåg att lägga något under brädan om du inte vill borra i underlaget.

3

Såga ut hålen med sticksågen. Det kan vara en bra idé att stänga av pendelfunktionen på sticksågen, så att bladet inte rör sig så snabbt. Det ger finare snitt. Låt distansklossarna under brädan ligga kvar medan du sågar.

4

Slipa kanterna helt jämna och fina. Är kanterna väldigt grova, kan du börja med en fil innan du finslipar med sandpapper.

5

Mät hur långa repen ska vara. Sätt tejp på repet där du ska kapa, så att det inte trådar sig.

6

Borra hål i brädans hörn, 3 cm från kanterna. Vi använder ett 10 mm borr, så att det 8 mm tjocka repet går lätt att trä igenom. Bind knutar i repändarna, när de har trätts igenom brädan, och häng sedan upp den i krokar som fästs i taket.

Material

  • 21 mm hyvlat trä, 9,5 x 80 cm
  • 8 mm rep (här hampa), 4 m
  • 2 krokar

Tidsåtgång

Ett par timmar.

Pris

Ca 100 kr.

Svårighetsgrad

Ett bra nybörjarprojekt som alla kan ta sig an.

Video

Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

Rent snitt med sticksågen

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inredning